Készült: 2020.09.19.02:30:14 Dinamikus lap

A felszólalás szövege:

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
63 192-194 2019.03.25. 2:07  191-202

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm, elfogadom.

ELNÖK: Parancsoljon!

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Az MSZP és a DK teli van korrupciós ügyekkel. Ez tény. Gondoljunk csak a 4-es metróval kapcsolatos visszaélésre (Gréczy Zsolt: Most megint mehetsz a bíróságra!  Közbeszólás a Jobbik soraiban: Majd pártkasszából kifizetik…), amely minden idők legnagyobb korrupciós ügye; vagy itt van például az EMIR informatikai rendszerrel kapcsolatos visszaélés, ahol a Gyurcsány család családi cége is érintett; itt van a sukorói telekcsere ügye; és ne feledkezzünk el az MSZP és a DK ügyvédjének, Czeglédy Csabának többmilliárdos kárt okozó költségvetési csalásáról. De ne feledjük el, hogy az ország déli részében is sok-sok olyan ügy bukkant föl, amely az MSZP-hez köthető, itt van például Botka László MSZP-s polgármesternek, alpolgármesterének és kabinetfőnökének az elítélése a VIP parkolójegyekkel kapcsolatos visszaélések miatt. (Gréczy Zsolt: Az emberi nem szégyene vagy!  Nacsa Lőrinc: Hogy mondhatsz ilyet?) Aztán itt van a Szeviép-ügy, ahol nem más, mint Botka László MSZP-s polgármester udvari beszállítójának vezetőit a bíróság több év börtönre ítélte, köztük a cég vezetője, Baranyi Sándor hat évet kapott.

A volt Szeviép-vezér elmondta, hogy 2010 előtt a balliberális kormányok alatt nagyberuházásoknál csak az lehetett fővállalkozó, akinek politikai kapcsolatai voltak, és pénzt csorgatott vissza. Azt is elmondta, hogy Ujhelyi István MSZP-s képviselő házát 30-40 millió forintért újították fel, ezért pedig Ujhelyi István arra tett ígéretet, hogy jelentős mértékű politikai támogatást is fog nyújtani a cégnek a megrendelésekhez. Ne felejtsük el, hogy Ujhelyi István az MSZP-Párbeszéd európai uniós listájának 2. helyezettje. Tehát tény, uraim és hölgyeim, hogy az MSZP teli van korrupciós botrányokkal.

Tisztelt államtitkár úr, kérdezem önt: milyen eszközökkel lehet fellépni az újabb, szocialistákhoz kötődő korrupciós ügyekkel szemben? Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
63 198-200 2019.03.25. 1:07  191-202

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Gréczy képviselőtársam azt hiszi, hogy a kocsmában van, mert úgy is viselkedik; mondjuk, ez tőle nem áll messze. (Gréczy Zsolt: Én antialkoholista vagyok, veled ellentétben!) De sokkal jobban tennék, ha az MSZP és a DK válaszolna azokra a kérdésekre, amiket az elmúlt egy évben tettem föl (Közbeszólás a Jobbik soraiban: Mit csináltál kormánybiztosként?), hogy hol van az a pénz, ami Czeglédy Csabától önökhöz, a DK és az MSZP pártkasszájába vándorolt, és válaszolnának azokra a kérdésekre, amelyekre az elmúlt egy évben… (Közbeszólások a DK, az MSZP és a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Bármilyen furcsa a felszólítás, ez nem azt jelenti, hogy azonnal kell válaszolni. Egyelőre Budai képviselő úrnál van a szó.

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Elnök úr, köszönöm szépen. Tehát befejezném a mondatomat, ha tisztelt Gréczy képviselőtársam megengedné, hogy válaszoljak. (Gréczy Zsolt: Parancsolsz!) Tehát jó lenne, ha ön és a pártja válaszolna azokra a kérdésekre, amelyeket az elmúlt egy évben föltettünk önöknek. (Szilágyi György: Tetszettek volna elszámoltatni!  Z. Kárpát Dániel: Eltévesztetted a műfajt!) Önök hallgatnak, nem adnak választ, miközben Czeglédy Csaba 6,5 milliárdot lopott el az állami költségvetésből, amely vagy önöknél, vagy az MSZP-nél van. Köszönöm szépen. (Gréczy Zsolt: Miért, már volt ítélet? Még tárgyalás sem volt!  Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 171 2019.04.01. 3:05  170-175

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt évek során folyamatosan kerülnek felszínre a balliberális kormányzás alatt történt súlyos visszaélések. Idézzünk fel néhányat ezek közül! Itt van a 4-es metró ügye, amely minden idők legnagyobb korrupciós botránya. Aztán itt van az EMIR informatikai rendszerrel kapcsolatos ügy, ahol a magyar államot 18 milliárd forintos visszafizetési kötelesség terheli, és a Gyurcsány család családi cége is érintett ebben az ügyben. De ebben a körben említhetjük meg a sukorói telekcsere ügyét, és ne feledkezzünk meg az MSZP és a DK ügyvédjének, Czeglédy Csabának több millió forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalási ügyéről sem, ahol az állam mellett diákokat és időseket károsítottak meg. Az országnak nincs olyan része, ahol ne ütötte volna fel fejét a balliberális bűnözés. Ez alól nem kivétel Szeged sem. A szocialista Botka László polgármester alpolgármesterét és kabinetfőnökét ítélte el a bíróság a VIP-parkolóhelyekkel kapcsolatos visszaélések miatt. S itt van az újabb szegedi ügy, a Szeviép-ügy, ahol Botka László udvari beszállítójának a vezetői magánbankként kezelték a társaságot, és olyan összegeket kölcsönöztek, amelyekre valójában nem volt elég fedezetük. Így a cég csődbe ment, több mint négyszáz családot tettek tönkre, és az okozott kár megközelítőleg 11 milliárd forint. A bíróság ebben az ügyben első fokon letöltendő börtönbüntetést szabott ki a Szeviép három vezetőjével szemben, köztük Ujhelyi István jelenlegi szocialista EP-képviselő volt bizalmasára, Pistrui Lászlóra, illetőleg hat évet kapott Baranyi Sándor Szeviép-vezető.

Baranyi úgy nyilatkozott, hogy 2010 előtt a balliberális kormányok alatt a nagyberuházásoknál csak az lehetett fővállalkozó, akinek politikai kapcsolatai voltak, és aki pénzt csorgatott oda vissza. Azt is elmondta, hogy Ujhelyi István házát közel 30-40 millió forint értékben újították fel, és ennek fejében Ujhelyi István szocialista politikus arra tett ígéretet, hogy jelentős mértékű gazdasági megrendelésekhez juttatja a céget. S ne feledkezzünk meg arról, hogy Ujhelyi István az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listájának második helyét foglalja el.

Mint láthatjuk, tisztelt államtitkár úr, a balliberálisokat érintő korrupciós botrányok elözönlik a közéletet. Államtitkár úr, kérdezem önt, milyen módon tud fellépni az állam az újabb balliberális körökhöz köthető korrupciós üggyel szemben. Köszönöm válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.  Dr. Vadai Ágnes: Bravó!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
64 175 2019.04.01. 0:45  170-175

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy látom, a túloldalon az kiabál, akinek ég a háza. Nézzék meg a DK európai uniós listáját és az MSZP-ét! A DK-ét az a Dobrev Klára vezeti, akinek az ügyében, az Altus kölcsönügyleteiben nyomoz a nyomozó hatóság. Az MSZP pártlistáján az az Ujhelyi szerepel a második helyen, akiről a Szeviép-ügyben kiderült, hogy 30-40 millió forintot adott át. A baloldal át van szőve korrupciós ügyekkel. A baloldali botrányok vonatkozásában sem a DK, sem az MSZP semmilyen konkrét választ nem adott. (Zaj a DK soraiban.) Köszönöm szépen, államtitkár úr, elfogadom a válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
105 60 2020.02.17. 2:30  59-64

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt években az emberek társadalmi igazságérzetét alaposan felkavaró bírói ítéletek születtek, amelyek nagy összegű pénzbeli kártalanítások fizetésére kötelezték a magyar államot, mégpedig olyan személyek részére, akik bűncselekményt követtek el, és ezért jogerős szabadságvesztés büntetésüket töltik. Ezek az elítéltek arra hivatkoztak, hogy a magyar állam nem biztosított emberhez méltó fogvatartási körülményeket számukra. Aggasztó és egyben felháborító, hogy az esetek túlnyomó többségében eljáró balliberális oldalhoz, valamint a Soros-szervezetekhez kötődő ügyvédek jelentős hasznot húznak az állam ellen indított perekből. Kimutatható, hogy az említett ügyvédeknél landolt a börtönkártalanításra kifizetett összegek közel 70 százaléka. A börtönbiznisz néven futó tízmilliárdos iparág egyértelműen visszaélés a joggal, károsítja az államot, és rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, valamint sérti az emberek igazságérzetét.

Elfogadhatatlan, hogy olyan gyilkosok, mint az olaszliszkai lincselők vagy a battonyai rém, több millióra perlik a magyar államot. Ezek a szervezetek a börtönökben nyíltan hirdetik a raboknak, hogy miként perelhetik be a magyar államot. Ezekhez a perekhez viszont busás sikerdíj zsebrevágása mellett asszisztálnak a Helsinki Bizottság és a TASZ ügyvédjei, és az országosan ismert, korábban az MSZP-Párbeszéd képviselőjelöltjeként ringbe szálló Magyar György.

Statisztikai adatokkal alátámasztható, hogy hazánkban a börtönkörülmények sokat javultak, az elmúlt években több lett a férőhely, és folyamatosan épülnek az új börtönök. Világossá kell tenni, hogy Magyarországon a jog eszközeivel nem a bűnözőket kell védeni, nem a bűnözőknek jár jutalom, hanem a bűnözőknek büntetés jár.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ezért kérdezem önt, hogy miként kíván a kormány megálljt parancsolni a börtönbiznisznek. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
105 64 2020.02.17. 0:59  59-64

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Tisztelt Államtitkár Úr! Közel 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen liberális ügyvédek és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek. Ez egy több mint tízmilliárdos üzletág, és ennek az összegnek közel 70 százaléka ügyvédi letéti számlákon landol. Ez egy olyan kérdés, amely az emberek igazságérzetét mindenképpen borzolja, és az embereknek az igazságszolgáltatásba vetett hitét teljes mértékben átalakítja. Ezért arra kérem a kormányt, hogy ennek a kérdéskörnek a rendezésére minél hamarabb hozzon olyan döntést, amely ezeket a kérdéseket megnyugtatóan rendezi, és valóban ezekre a kérdésekre megfelelő választ ad. Természetesen a nemzeti konzultációban feltett, erre vonatkozó kérdés mindenképpen a magyar emberek véleményét fogja tartalmazni. Köszönöm szépen a válaszát. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
106 41 2020.02.20. 8:05  35-109

DR. BUDAI GYULA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Miniszter Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Nincs abban semmi meglepő, hogy az ellenzéki pártok nem szavazták meg a kormány börtönbizniszre vonatkozó törvénytervezetének soron kívüli napirendre vételét, hiszen a börtönbiznisz legnagyobb nyertese több mint félmilliárd forinttal Magyar György ügyvéd, aki 2018-ban az országgyűlési választásokon az MSZP-Párbeszéd közös jelöltjeként indult, továbbá Magyar György ellátta Demszky Gábor jogi képviseletét, és jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadója.Az elmúlt években az emberek társadalmi igazságérzetét alaposan felkavaró bírósági ítéletek születtek, amelyek nagy összegű pénzbeli kártalanítások fizetésére kötelezik a magyar államot, mégpedig olyan személyek részére, akik bűncselekményt követtek el, és ezért jogerős szabadságvesztés büntetésüket töltik. Arra hivatkoznak ezek az elítéltek és fogvatartottak, hogy a magyar állam nem biztosít emberhez méltó körülményeket számukra.

A börtönbiznisz keretében baloldali liberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek közel 12 ezer kártérítési pert indítottak a magyar állam ellen. Fahidi Gergely, aki a Helsinki Bizottság ügyvédje, 324 ügyben 516 millió forintot keresett, Magyar György ügyvéd 419 ügyben 521 millió forintot keresett (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen!  Dr. Vadai Ágnes: Tiborcz és Mészáros is kapott!), és Karsai Dániel ügyvéd a Helsinki Bizottság és a TASZ partnereként eljárva 83 ügyben 86 millió forintot keresett. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen.  Arató Gergely: Irigykedsz, mi?)

Az állam közel 9 milliárd forint kártérítést fizetett ki a bűnözőknek és az ügyvédeknek, és nem meglepő, hogy a kifizetett összeg közel 70 százaléka ügyvédi letéti számlákon landolt. A börtönbiznisz néven futó közel 10 milliárdos iparág egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja a magyar államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

Tisztelt Képviselőtársaim! Elfogadhatatlan, hogy olyan gyilkosok, mint az olaszliszkai lincselők, 5-6 millió forintot kapjanak, a battonyai rém 2 millió forintot kapjon, a Burka-család tagjai pedig 45 millió forintos összeghez jutottak hozzá sikeres kártalanítási perüknek köszönhetően, annak ellenére, hogy elképesztően súlyos, életellenes bűncselekményeket követtek el.

Szeretném felhívni a figyelmüket, hogy ezekben a kártérítési ügyekben nem kötelező a jogi képviselet, tehát nem kötelező az ügyvédi képviselet ezekben az ügyekben, sőt a Helsinki Bizottság 2015-ben egy olyan keresetmintát adott közre a börtönökben, amelyet az elítéltek kitöltve közvetlenül a bírósághoz tudnak fordulni. A baloldali liberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek rátelepedtek az elítéltekre és a fogvatartottakra, és iparággá fejlesztették a börtönbizniszt.

Engedjék meg, tisztelt képviselőtársaim, hogy ismertessek egy olyan levelet, amelyet egy magyarországi büntetés-végrehajtási intézetben az elítélteket tanító személytől kaptam. Így az idézet: „Egyetlen adalékkal szolgálnák ahhoz a kérdéshez, hogy vajon mekkora sikerdíjért vállalják az ügyvédek a megbízóik képviseletét. Ez akár az 50 százalékot is elérheti, mely számot egy fogvatartott szájából hallottam, akinek semmi oka nem volt rá, hogy ne mondjon igazat.” (Dr. Vadai Ágnes nevetve: Egy fogvatartott!)

Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Asszony! Ahogy az előterjesztői nyitóbeszédben is hallottuk, a kormány határozottan elítéli a börtönviszonyokkal kapcsolatos fogvatartotti sérelmek kártalanítására indított perek körüli visszaéléseket, egyúttal azt a szilárd álláspontot képviseli, hogy a bűncselekmény áldozatainak jogait és érdekeit nagyobb mértékben indokolt védeni. Az előttünk fekvő törvényjavaslat igyekszik tehát helyrebillenteni a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti megbomlott egyensúlyt. A javaslat igen előremutatóan kívánja felhívni a kormányt, hogy a bűncselekményből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmények áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozási rendszert alkossa meg 2020. május 15-éig.

Tisztelt Ház! Szeretném leszögezni, hogy a kártalanítás kifejezetten személyhez kötött, tekintettel arra, hogy az adott személy által elszenvedett sérelem kompenzációja. Ez egy nagyon fontos kérdés. A törvényjavaslat nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a kártalanításként megítélt összeg ténylegesen az elítélt vagy a fogvatartott kezéhez jusson. Éppen ezért kívánja a jogalkotó a büntetés-végrehajtási törvény normaszövegébe beemelni azt a rendelkezést, amelynek értelmében a kártalanításként megállapított összeg folyósítása kizárólag olyan fizetési számlára történjen meg, amelynek számlatulajdonosa az elítélt vagy a fogvatartott, vagy a büntetés-végrehajtási intézetben fogvatartott esetén pedig a büntetés-végrehajtási intézet által kezelt letéti számlára történjen meg az összeg utalása.

Tisztelt Országgyűlés! A Ház előtt fekvő javaslat úgy fogalmaz, hogy a hatálybalépését követően az alapvető jogokat sértő elhelyezési körülmények miatti kártalanítási igény tárgyában hozott határozatban megítélt összeg 2020. június 15-éig nem fizethető ki. Természetesen a javaslat majdani hatálybalépését megelőzően a jogerősen megítélt kártalanítási igények rájuk vonatkozó ítéletek meghozatalakor a hatályos szabályok szerint lesznek teljesíthetők. A javaslat alapvető célkitűzése szempontjából stratégiailag kiemelendő, hogy a kormány jelen év szeptember 30-áig tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a büntetés-végrehajtási intézetek átlagos kihasználtsága ne haladja meg a száz százalékot. Ezen utóbbi intézkedés jelentősen hozzájárul a fogva tartás körülményeinek javításához. Statisztikai adatokkal alátámasztható, hogy Magyarországon a börtönkörülmények rengeteget javultak, az elmúlt években több lett a férőhely, és folyamatosan épülnek az új börtönök.

(11.10)

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk levő javaslat egyrészt kitűnően szolgálja a társadalom igazságérzetét súlyosan sértő kártalanítási perek körüli visszaélések számának csökkentését, másrészt törekszik biztosítani az áldozatok jogainak és érdekeinek hatékonyabb védelmét, mindamellett a börtönzsúfoltsági probléma orvoslására is megfogalmaz hathatós javaslatokat. Magyarországon ma egyértelmű, és világossá kell tenni mindenki számára, hogy a bűnözőknek nem milliós jutalom, hanem büntetés jár.

Tisztelt Ház! Az elhangzottakra tekintettel a benyújtott törvényjavaslatot a Fidesz képviselőcsoportja támogatja. Ezt kérem önöktől is. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
106 63 2020.02.20. 1:18  35-109

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Képviselőtársaim, el vagyok szomorodva. Azt még értem, hogy Varga képviselőtársam nem tájékozódik bizonyos dolgokban, mielőtt állít valamit, de hogy Gyüre Csaba volt ügyvéd kollégám Nyíregyházáról nem lát át Debrecenbe, és nem tud különbséget tenni két ügyvédi iroda között, az óriási nagy probléma, tisztelt képviselőtársam, ugyanis ön keveri a szezont a fazonnal, és valótlanságot állít ön is és Varga képviselő úr is. Ugyanis az az ügyvédi iroda, amelyet ön Fidesz-közelinek nevezett, nem ugyanaz az ügyvédi iroda, mint amelyik az önkormányzattal szerződött. Képviselő úr, ön praktizált iksz évig. Hogy lehet ilyen butaságot állítani? Ne haragudjon, ez fake news! Nem tudok önnek mit mondani, ugyanis mielőtt állított valamit, vette volna a fáradságot, ön mint volt kamarai tag, és tájékozódott volna ebben az ügyben. Az, hogy Varga úr nem állít vagy állít valamit, egy dolog, mert ő nem sokat töltött ezen a pályán, de ön jó néhány évet eltöltött, és nagyon szomorú, hogy ön a Mohácsi Ügyvédi Irodát Debrecenben, aki a legnagyobb hasznot kaszálta ebből az üzletből, Fidesz-közelinek nevezi, miközben a városban két Mohácsi ügyvéd van.

Képviselő úr, vegye a fáradságot, nézzen utána, mert ez egy óriási baklövés! Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.  Közbeszólás a Jobbik soraiból: Kérdezzük meg Kósa Lajost!)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
106 93 2020.02.20. 2:42  35-109

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Zárjunk egy kérdést rövidre! Itt több debreceni ül az ellenzék soraiban. Akkor nagy tisztelettel szeretném önöknek javasolni Debrecen megyei jogú város 2020. január 31-ei sajtónyilatkozatát. Felolvasnám önöknek, hogy abban mi hangzott el, és ezért mondom, hogy amit önök állítanak, az fake news. És most nem akarok belemenni abba (Nunkovics Tibor: Nem, nyilván ne menj bele…), hogy egy ügyvédi irodán belül az apa és a fia és a praxis mit jelent, mert azt gondolom, a friss DK-s képviselőnk azért ennyire nem jártas egy ügyvédi iroda belső szabályzatában. De azért azt szeretném önöknek elmondani, hogy ez a közlemény azt tartalmazza, hogy a valóság az, hogy a börtönbiznisznek nevezett ügyben Mohácsi Ferenc Zsolt ügyvéd és a tulajdonában álló Dr. Mohácsi Ferenc Zsolt Ügyvédi Iroda járt el, amellyel az önkormányzatnak és szerveinek semmilyen kapcsolata nem állt fenn, sem a közelmúltban, sem korábban. (Nacsa Lőrinc széttárja a kezét: Ennyi!) Én azt gondolom, hogy ezekben a kérdésekben nagy tisztelettel akkor oda lehet fordulni a továbbiakban. (Nacsa Lőrinc: Bocsánatkéréssel…) De egy nagyon fontos kérdést azonban sem a Jobbik, sem az MSZP, sem a Párbeszéd nem vetett föl (Dr. Gyüre Csaba: Na!), hogy mi van azzal az MSZP-párbeszédes politikussal, akit Magyar Györgynek hívnak. Miért nem határolódnak el tőle? 419 ügyben 521 milliárdot (sic!) kaszált. (Dr. Varga-Damm Andrea közbeszólása.) Ő egy politikus… (Bencsik János: Polt Péter is, ugye?  Az elnök csenget.) Ő egy politikus! Képviselő Asszony! Aki egy párt színeiben országgyűlési képviselői választásokon indul, az politikus, ebben maradhatunk, én azt gondolom. Határolódjanak el tőle, határolódjanak el Magyar Györgytől! Ő a börtönbiznisz legnagyobb haszonélvezője. (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Nem az egyetlen…)És önök, az összes felszólaló, a mai napig még véletlenül ki sem ejtették a nevét, még ki sem ejtették! Úgy féltek tőle, nem is tudom, mint a tűztől! (Folyamatos közbeszólások a Jobbik padsoraiból.) Ugyanez elmondható Gyüre képviselőtársamra is. (Dr. Gyüre Csaba: Na! Mondjad!) Ki se merte említeni Magyar György nevét… (Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Ki se merte említeni!  Derültség a Jobbik padsoraiból.) A Jobbik, ha olyan nagy élharcosa ennek a dolognak, akkor miért nem objektív? (Rig Lajos közbeszólása.) Magyar György egy MSZP-párbeszédes politikus.

Jelen pillanatban önök ebben az ellenzéki koalícióban vannak. Egy olyan emberrel vannak együtt, aki a börtönbiznisz egyik legnagyobb haszonélvezője. (Dr. Gyüre Csaba: Ti meg a megalkotói vagytok, na!) És akkor sem a Helsinki Bizottság ügyvédeiről, sem a TASZ ügyvédeiről, akik szintén odatartoznak önökhöz, nem beszélünk még.

Tehát azt kérem, hogy azért legyenek objektívek ebben a dologban. (Dr. Gyüre Csaba közbeszólása.) Az MSZP-től pedig azt várom el, öntől, Varga képviselő úr, hogy határolódjanak el attól a politikusuktól, aki az egyik legnagyobb haszonélvezője ennek a börtönbiznisznek. Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
107 28 2020.02.24. 3:40  27-30

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A börtönbizniszről lefolytatott múlt heti parlamenti vita egyértelműen bebizonyította, hogy a baloldal a börtönbiznisz oldalán áll. A baloldali pártok falaznak a börtönbizniszben érintett balliberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédeknek, amiben nincs is semmi meglepő, hiszen a börtönbiznisz egyik legnagyobb nyertese félmilliárd forinttal az a Magyar György ügyvéd, aki a 2018-as országgyűlési választásokon az MSZP-Párbeszéd közös jelöltjeként indult, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármesternek ad tanácsokat. Ezek után érthető volt, hogy a Párbeszéd még a vitában sem vett részt, és az őt megillető időkeretet átadta az MSZP-nek. Az ellenzéki szónokok a parlamenti vitában egyenes beszéd helyett félrebeszéltek, és nem a valóságról mondtak véleményt. A valóság pedig az, hogy a baloldali liberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek közel 12 ezer kártalanítási pert indítottak a magyar állam ellen. Az állam közel 9 milliárd forintot fizetett ki bűnözőknek és ügyvédeknek, a kifizetett összeg 70 százaléka pedig ügyvédi letéti számlákon landolt. A börtönbiznisz egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja az államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét. Európában az a helyzet állt elő, hogy a döntéshozók számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál.

Elfogadhatatlan, hogy olyan gyilkosok, mint az olaszliszkai lincselők, 6 millió forinthoz, a battonyai rém 2 millió forinthoz, Burkáék pedig 45 millió forintos összeghez jutottak sikeres kártalanítási perüknek köszönhetően, annak ellenére, hogy elképesztően súlyos, életellenes bűncselekményt követtek el. Ezekben a kártérítési ügyekben nem kötelező a jogi képviselet, sőt a Helsinki Bizottság 2015-ben egy olyan keresetmintát adott közre a börtönökben, amelyet kitöltve az elítéltek közvetlenül tudnak a bírósághoz fordulni. A balliberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek rátelepedtek az elítéltekre és a fogvatartottakra, és iparággá fejlesztették a börtönbizniszt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberek a márciusban induló nemzeti konzultáció keretében erről is elmondhatják a véleményüket, eldönthetik, hogy inkább támogatják vagy ellenzik a kártérítési perek lehetőségét.

(14.10)

Továbbá azt is elmondhatják, hogy a kártérítési pénzeket az elítéltek vagy az áldozatok kapják meg. A bűncselekmény áldozatainak jogait és érdekeit nagyobb mértékben indokolt védeni. Helyre kell billenteni a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek között megbomlott természetes egyensúlyt.

Tisztelt Ház! Magyarországon ma egyértelművé és világossá kell tenni mindenki számára, hogy a bűnözőknek nem milliós jutalom, hanem büntetés jár. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
107 202 2020.02.24. 3:41  201-228

DR. BUDAI GYULA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Úgy látszik, hogy a baloldali ellenzéki pártokat abszolút nem érdekli ez a vita, és minden elismerésem a Jobbik Magyarországért Mozgalomnak, hogy azért még valami, némi érdeklődést tanúsítanak a törvénytervezet vitájának végén. Ezek szerint valóban a baloldali pártok teljes mértékben falaznak a börtönbiznisznek. Tisztelt Elnök Úr! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2020. február 21-én tartott ülésén megtárgyalta a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló T/9241. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 30 igen szavazattal, 2 nem ellenében, 7 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyűlés! Az elmúlt években az emberek társadalmi igazságérzetét alaposan felkavaró bírósági ítéletek születtek, amelyek nagy összegű pénzbeli kártalanítások kifizetésére kötelezik a magyar államot, mégpedig olyan személyek részére, akik bűncselekményt követtek el, és ezért jogerős szabadságvesztés büntetésüket töltik. Arra hivatkoznak, hogy a magyar állam nem biztosít számukra emberhez méltó fogvatartási körülményeket. A tény és a valóság az, hogy a börtönbiznisz keretében 12 ezer kártérítési pert indítottak a magyar állam ellen, és az állam közel 9 milliárd forint kártérítést fizetett ki a bűnözőknek és az ügyvédeknek. Árulkodó szám, hogy ennek a közel 9 milliárdnak a 70 százaléka ügyvédi letéti számlákon landolt.

A börtönbiznisz néven futó, közel 9 milliárdos iparág egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja a magyar államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét.

(17.40)

Számos olyan eset borzolta az emberek és a közvélemény érzékét, mint például az olaszliszkai lincselőknek megítélt 6 millió forint, a battonyai rémnek megítélt 2 millió forint vagy a Burka család számára megítélt 45 millió forintos kártérítési összeg, annak ellenére, hogy ezekben az ügyekben nagyon súlyos, életellenes bűncselekményeket követtek el. Mindenképpen helyre kell állítani az áldozatok és az elkövetők tekintetében megbomlott egyensúlyt, amely vonatkozásában az áldozatok jogait és érdekeit előbbre valónak kell tekinteni, mint az elkövetők által elkövetett bűncselekmények következtében kifizetett kártalanításokat.

Magyarországon ma egyértelművé és világossá kell tenni mindenki számára, hogy a bűnözőknek nem milliós jutalom, hanem büntetés jár. Az elhangzottakra tekintettel kérem a jelen javaslat támogatását. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
107 214 2020.02.24. 2:07  201-228

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Én azt gondoltam, hogy ebben a vitában már nagyon nem kell érvelnem. A Lukács képviselőtársam által elmondottakkal nem nagyon akarok foglalkozni, mert ez nem az ő szakmája  a suszter maradjon meg a kaptafájánál. De Gyüre Csaba volt ügyvédkollégám vonatkozásában az óriási nagy szégyen, amit itt elmondott. (Dr. Lukács László György: Miért, én nem vagyok ügyvéd?) Képviselő úr, ön csúsztat, és nem azt mondja, ami az igazság. Az igazság az, amit Völner államtitkár úr elmondott. Ezt ön is tudja, hiszen ebben a szakmában dolgozott; nagyon jól tudja, hogy miről szólt ez az egész. S valóban, ha akkor ez a döntés nem születik meg, akkor nem ennyibe kerül a magyar államnak, hanem háromszor ennyibe. Ezt értsék már meg! (Z. Kárpát Dániel: Ezt miért nem építettétek be a törvénybe?) Képviselő úr, én nagyon szívesen meghallgatom önt, nagyon szívesen vitáznék önnel, ha értene a dolgokhoz. De ön sem ért hozzá, csak valamit hallott, és valamiről... (Z. Kárpát Dániel: Ne te döntsd már el, hogy ki mihez ért!  Az elnök csenget.) Képviselő úr, én tiszteletben tartom az ön idejét, ami még ott fönt van, nyomjon gombot, és szóljon hozzá. De tényleg próbáljunk már meg normális körülmények között vitázni ebben a kérdésben!Tehát Gyüre Csaba lényegében csúsztatott ebben a kérdésben, nem azt mondta, amiről ő is tudja, hogy mi a valóság ebben a kérdéskörben. A valóság valóban az, hogy ha ezeket a pereket nem vesszük át, akkor a magyar államnak közel 30 milliárd forintot vagy talán többet is ki kellett volna fizetnie. S ha önök valóban támogatják ezt a dolgot, és nem a DK által elmondottakat hangoztatják, hiszen Gyüre képviselő úr, ön azt mondta itt, hogy embereket fognak kiengedni a börtönből  Vadai Ágnes ugyanezzel riogatja a magyar társadalmat. Úgy látom, akkor itt hibáztam, amikor azt mondtam, hogy a baloldal a börtönbiznisz oldalára állt, mert önök is odaálltak. Önök is odaálltak, ha önök is ugyanazt mondják, mint a DK vagy az MSZP, akkor önök is odaálltak, és szégyelljék magukat! Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
130 225 2020.05.19. 6:11  222-249

DR. BUDAI GYULA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, tisztelt elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Idén februárban tárgyalta a Ház a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében benyújtott törvénytervezetet. A magyar állampolgárok és a társadalom általános igazságérzetét nagymértékben sértette az elmúlt években kialakult, börtönbiznisz néven futó tízmilliárdos iparág. A Soros-hálózathoz köthető ügyvédek közel 12 ezer kártalanítási pert indítottak a magyar állam ellen, amelynek következtében az állam nagyjából 9 milliárd forintnyi kártalanítást volt kénytelen kifizetni rendkívül súlyos bűncselekmények elkövetőinek, illetve jogerős szabadságvesztésre ítélt bűnözőknek.Idézzük fel, hogy mégis mire hivatkozva fordultak a bíróságokhoz ezek az elítéltek és ügyvédjeik! A jogalapjuk az volt, hogy hazánkban emberhez nem méltóak a fogvatartási körülmények, mert például a zárka ablakán nem süt be eléggé a nap. Holott, szeretném megjegyezni, a statisztikai adatokkal alátámasztható, hogy Magyarországon a börtönkörülmények rengeteget javultak és az elmúlt esztendőkben több lett a férőhely, és folyamatosan épülnek új börtönök. A magyar emberek számára egyszerűen elfogadhatatlanná vált, hogy olyan elítéltek, mint az olaszliszkai lincselők, 5-6 millió forintot kapjanak, a battonyai rém 2 millió forintot kapjon, és a Burka-család tagjai 45 millió forintos összeghez jutottak hozzá sikeres kártalanítási perüknek köszönhetően.

Tisztelt Képviselőtársaim! Szeretném megemlíteni, hogy olyan ügyvédek, mint a korábban a balliberális színekben választásokon magát megmérettető Magyar György vagy a Helsinki Bizottság és a TASZ partnereként felbukkanó jogászok zsebében landolt a kártalanításként kifizetett összegek közel 70 százaléka. A Soros-szervezetekhez köthető ügyvédek egyszerűen rátelepedtek az elítéltekre és a fogvatartottakra, sőt a börtönökben keresetmintát adtak közre, amelyeket kitöltve az elítéltek közvetlenül fordultak a bírósághoz. A börtönbiznisz néven futó iparág egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja a magyar államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét. Éppen ezért, nagyon helyesen, a kormány az emberek véleményét is meghallgatva úgy döntött, véget vet mindennek, és helyreállítja a társadalom igazságérzetét.

Tisztelt Ház! Nem is olyan régen elfogadta a javaslatot az Országgyűlés, amely céljaként tűzte ki, hogy igyekszik helyrebillenteni a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek között megbomlott egyensúlyt. Ez a törvény igen előremutatóan kívánta felhívni a kormányt, hogy a bűncselekményből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmény áldozatainak érdekeit érvényre juttató új szabályozási rendszert alkosson meg. Mindez meg is történt.

Az elfogadott törvény kitűnően szolgálja a társadalom igazságérzetét súlyosan sértő kártalanítási perek körüli visszaélések számának csökkenését, másrészt törekszik biztosítani az áldozatok jogainak és érdekeinek hatékonyabb védelmét, mindemellett a börtönzsúfoltsági probléma orvoslására is megfogalmaz hathatós javaslatokat.

(23.10)

Sajnálatos módon az említett kompenzációs rendszerek közötti megbomlott természetes egyensúly helyreállítása érdekében biztosított határidőben  mint ahogy államtitkár úr is említette, a koronavírus-járvánnyal összefüggésben kihirdetett vészhelyzet és az azzal összefüggő országos védekezés miatt  a börtönzsúfoltsággal kapcsolatos új kártalanítási rendszer kialakítására nem volt lehetőség, ezért a korábban lefektetett határidő módosítása vált indokolttá. A kifizetések felfüggesztésének határideje eredetileg 2020. június 15-éig szólt volna, viszont tekintettel a kialakult helyzetre, a határidő 2020. december 31-éig került meghosszabbításra.

A benyújtott javaslat a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló törvényben meghatározott határidő a kártalanítási eljárásokkal érintett büntetőügyek, elbírált bűncselekmények áldozatai és hozzátartozói jogos követelései minél szélesebb körben történő érvényesítésének lehetővé tétele érdekében, a vészhelyzetre figyelemmel jelen év május 15. helyett 2020. október 31-éig lesz meghosszabbítva.

Tisztelt Országgyűlés! Olyan emberpróbáló hónapokon vagyunk túl, amelyek nemcsak a döntéshozók, hanem a hétköznapi emberek vállára is hatalmas terheket róttak. A széles körű összefogásnak és erőfeszítéseknek, a türelemnek, valamint a frontvonalon dolgozók áldozatos munkájának köszönhetően sikerült a járvány terjedését jelentős mértékben lecsökkenteni. Megmutatták a magyar emberek: ha van egy közös ügy, akkor együtt tudnak működni. Meglátásom szerint a társadalom igazságérzetének helyreállítása is hasonlóan közös ügy, hiszen a polgárok túlnyomó többségének érdeke, hogy az általános erkölcsi felfogás meghallgatásra kerüljön.

Remélem, az elmondottak alapján az ellenzéki oldal is támogatni fogja a most tárgyalandó törvénytervezetet. A benyújtott javaslatot a Fidesz képviselőcsoportja támogatja. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
130 239 2020.05.19. 10:31  222-249

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Akkor Gyüre Csaba képviselőtársamnak és Arató képviselőtársamnak egy nagyon egyszerű költői kérdést szeretnék feltenni. Gondolom, Gyüre Csaba képviselő úr az ügyvédi praxisából még emlékszik, hogy mit jelent a kötelező jogi képviselet. Arató Gergelyről ezt nem feltételezem, mert ő nem praktizált ügyvédként, de hátha utánaolvasott. Tehát érdeklődöm, képviselő úr, hogy ön tudjae, hogy mit jelent a kötelező jogi képviselet. Ez egy kérdés ön felé. Tehát ha tudja, hogy mit jelent, akkor az, amit ön itt elmondott, egy borzasztó álságos eszmefuttatás volt, ugyanis ezekben a kártérítési perekben, nézze meg a jogszabályt, nem kötelező a jogi képviselet. Tudja mit jelent ez, képviselő úr? Hogy az elítéltek és a fogvatartottak ügyvédi közreműködés nélkül fordulhatnak vagy fordulhattak volna a bírósághoz, amennyiben ők sérelmezik a fogva tartás körülményeit. De nem! Jött az okos Helsinki Bizottság, amelyre ön hivatkozik, készített egy keresetmintát, eljuttatta a börtönbe, a rabok kézről kézre adták egymásnak, majd jöttek az erre szakosodott ügyvédi irodák, Magyar György és fia, a TASZ-hoz kapcsolódó jogi képviselők, és szabályosan rátelepedtek azokra az elítéltekre és fogvatartottakra, akik nélkülük is fordulhattak volna a bírósághoz. Akkor ez nem egy iparág, képviselő úr? (Dr. Gyüre Csaba: Erről beszéltem!) Ez nem egy üzletszerű iparág?

De még öntől sem meg Arató képviselő úrtól sem hallottam azt, hogy hát, ez a Magyar György, aki félmilliárdot keresett, azért ez nem volt szép dolog. Vagy ott van az a lista, amin szerepelnek a TASZ-hoz, illetve a Helsinki Bizottsághoz kapcsolódó vagy a Soros-hálózathoz kapcsolódó ügyvédek. A mai napig az önök részéről egyetlen olyan kijelentést nem hallottam, hogy ez valóban egy biznisz volt, ez egy iparág volt; volt  még mindig iparág, képviselő úr.

Tehát azért ön mint gyakorló ügyvéd, én most nem akarom önt kioktatni, de azért tegyünk már különbséget a kötelező jogi képviselet és a nem létező jogi képviselet között, mert ebben az esetben nem volt kötelező a jogi képviselet a fogvatartottak és az elítéltek számára. És persze, ez megteremtette ezt az iparágat. Most nem akarom lefolytatni azt a vitát, mint amit februárban lefolytattunk, hogy a két rossz közül melyik volt a jobb: az, hogy kifizetünk az Európai Bíróság döntése alapján ötször ekkora összeget, mint a mostani 10 milliárd, vagy beleállunk ezekbe a perekbe, képviselő úr.

Tehát én azt gondolom, hogy eléggé álságos az az eszmefuttatás, amit itt öntől hallottam jogász létére. Tehát én most csak szakmai szempont alapján vitatkozom, nincs politika, nem politikai termékről beszélek, szakmai érveket mondok. Arató képviselő úr azt kérte, szakmai érvek alapján mondom, és szakmai érvek alapján jön egy önmagát hol ügyvédnek, hol politikusnak feltüntető ügyvéd, Magyar György, és félmilliárdot kaszál ezen a börtönbizniszen.

Igenis, valóban megjelentek olyan  hogy így mondjam  tudósítások, amelyek elmondják, hogy az ügyvédi irodák 30-50 százalék között kértek el sikerdíjat a kártérítési összegből. Ez nem biznisz? Ügyvéd úr, képviselőtársam, én 22 évi voltam gyakorló ügyvéd. Nem tudom, hogy ön meddig volt. (Dr. Gyüre Csaba: Csak 20.) Azért nagyon jól tudjuk, hogy milyen sikerdíjakkal dolgoznak az ügyvédek. A 30-50 százalék… Képviselő úr, azért álljon már föl valaki, és mondja azt, hogy hát, ez a Párbeszéd-MSZP által támogatott Magyar György nagyon csúnya dolgot csinált, meg a többiek is, de úgyse fogják ezt mondani.

Önök ugyan februárban megszavazták az általunk benyújtott törvénytervezetet, de az öntől picit jobbra vagy balra ülő ellenzéki képviselők nemmel szavaztak, meg most is nemmel fognak szavazni. Miközben tudja, miről szól ez a törvényjavaslat? Egy technikai módosításról, dátumokról vitatkozunk, mint ahogy ön is nagyon jól olvasta a törvénytervezetben, hogy a szeptember 30-ai dátum, amiben azt vállalta a kormány kötelezettségként, hogy addig ezeket a börtönzsúfoltsági viszonyokat megoldja, az ott marad.

(0.00)

A kifizetések felfüggesztését kitoltuk decemberig, az áldozatok kártalanítására vonatkozó összeget meg kitoltuk október 31-éig. Hát, itt erről beszélgetünk. S akkor önök politikai termékkel vádolnak meg minket? Tudja, hogy mi a politikai termék? Az a politikai termék, hogy politikusként viselkedő ügyvédek rátelepednek erre az egész ügyre, és milliárdot, félmilliárdot kaszálnak. És ellenzéki oldalról még egyetlenegy ember sem állt fel, sem a DK-ból, sem a Párbeszédtől, sem a szocialistáktól, és nem mondta, hogy az valóban nagyon csúnya dolog, amit Magyar György csinál. Vagy nagyon csúnya az, amit a Helsinki Bizottság jogi képviselői vagy a TASZ jogászai csináltak ebben az ügyben. Persze, hogy nem fogják mondani, mert a saját kutyája kölykét ki fogja bántani?!

Tisztelt képviselőtársaim, ebben a késői, éjféli órában önök akarták az ilyen jellegű vitát. Mi egy technikai módosítást terjesztettünk elő, elmondtuk az érveinket, hogy a koronavírus miatt kialakult vészhelyzet miatt nem lehetett ezeket a jogszabályokat megfelelően kidolgozni, és akkor Arató képviselő úr azzal jön, hogy miket dolgoztunk ki. Hát, képviselő úr, én is tagja vagyok a TAB-nak, ott ülök önnel együtt, tudom, hogy milyen jogszabályokat dolgoztunk ki. Ez a jogszabály most került ide, és pontosan azért került ide, mert ezek a határidők a koronavírus miatt kialakult vészhelyzet miatt nem voltak tarthatók. De beszéljünk már őszintén és szakmai szempontból! Én nem politikai érveket hozok, hanem szakmai érveket mondtam.

Gyüre képviselő úr az amnesztiát említette. Ezt már februárban megvitattuk. Az egy akkora blődség, amit ön állít, ne haragudjon, hogy vagy börtönöket építünk, vagy amnesztiával rászabadítunk a társadalomra több ezer bűnözőt. Komolyan gondolja ön ezt? Jogászként komolyan gondolja? Nem. Benne van a törvényben, hogy amnesztiát hirdetünk, képviselő úr? Benne van? Képviselő úr, még egyszer mondom, a börtönzsúfoltság megszüntetésére vonatkozó határidő nem változott. Meg fogjuk oldani, de nem úgy, amit ön hazudozik itt a parlamentben, meg ahogy a DK-s Vadai Ágnes ordibálta itt februárban, hogy rászabadítjuk a bűnözőket a társadalomra, a gyilkosokat meg a rablókat. Ne vicceljen már, képviselő úr! Ez valahol az ön szakmájának a nem ismerete, félreismerete, vagy nem is tudom, mije.

Én nem akarok személyeskedni önnel, de én letettem ebben a szakmában 22 évet. 22 évet lehúztam, képviselő úr, büntetőügyvédként, és tudom, hogy miről szól ez a szakma. S akkor ön jön nekem az amnesztiával? Tudja, mikor volt Magyarországon utoljára amnesztia? (Dr. Gyüre Csaba: Tudom.) Hát akkor! Azt gondolom, hogy vegyük már ennél komolyabban a parlamenti műfajt! Képviselő úr, az amnesztia, amiről ön beszél, meg a bűnözők szabadon engedése, na, ez a politikai termék! Ez kőkemény politikai termék, és az emberek félrevezetése ezzel a törvénytervezettel kapcsolatban. Én nagyon szívesen vitázom, nagyon szívesen folytatok szakmai vitát bárkivel ebben a kérdésben, de akkor azt kérem, hogy szakmai érvek csapjanak össze. Azért nem is mondom Arató képviselőtársamat, mert ő nem jogász, ő szakmai érvekkel nem nagyon tud operálni, elmondta azt, amit leírtak neki, aztán ahogy esik, úgy puffan. De, Gyüre képviselő úr, mi azért ismerjük egymást a szakmából. Ha vitázunk, akkor valós érveket mondjunk!

Kérem szépen, álljon már fel valaki az ellenzékből, és mondja azt, hogy ez a Magyar György hiába a mi kutyánk kölyke, nagyon csúnya dolgot csinált. Meg a többi odatartozó baloldali liberális ügyvéd is. Képviselő úr, ez a törvénytervezet arról szól, hogy ezek az ügyvédek miként használták ki az ügyvédi képviseletre nem igazán jogosult elítéltek és fogvatartottak szorult helyzetét. Rátelepedtek erre. Képviselő úr, ön is nagyon jól tudja ezt. Én a februári vitában felolvastam több levelet, amit kaptam, hogy a fogvatartási intézetekben milyen módon adják egymásnak a fogvatartottak az ügyvédek nevét, címét, elérhetőségét. Akkor beszéljünk őszintén! Ön is tudja, hogy megy ez. Képviselő úr, ön járt ügyvédi beszélőre? Habár ön nem büntetőzött. Tudja, amikor jön az ügyfele, és azt mondja, hogy a cellatársamnak is kéne ügyvéd. Képviselő úr, aki ismeri a szakmát, az tudja, hogy miről szól. Aki meg nem ismeri, az pedig idejön a parlamentbe, és mondja ezeket a frázisokat, aminek szerintem semmi értelme nincs. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
135 9 2020.06.04. 0:16  8-10

DR. BUDAI GYULA (Fidesz), a napirendi pont előterjesztője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyes törvényeknek az állatok fokozott kímélete érdekében szükséges módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájának elnapolását kezdeményezem az előterjesztők nevében. Köszönöm szépen.

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
136 34 2020.06.08. 4:48  33-49

DR. BUDAI GYULA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2020. június 3-án tartott ülésén megtárgyalta a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény és a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló 2020. évi IV. törvény módosításáról szóló T/10528. számú törvényjavaslatot. Az összegző módosító javaslatot és az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 25 igen szavazattal, 2 nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta. Tisztelt Országgyűlés! Idén februárban tárgyalta a Ház a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében benyújtott törvénytervezetet. A magyar állampolgárok és a társadalom általános igazságérzetét nagymértékben sértette az elmúlt években kialakult, börtönbiznisz néven futó, tízmilliárdos iparág. A Soros-hálózathoz köthető ügyvédek közel 12 ezer kártalanítási pert indítottak a magyar állammal szemben, amelynek következtében az állam 9 milliárd forintnyi kártalanítást volt kénytelen kifizetni a rendkívül súlyos bűncselekményeket elkövető és jogerős szabadságvesztésre ítélt bűnözőknek. A magyar emberek számára mindez egyszerűen elfogadhatatlanná vált.

Tisztelt Képviselőtársaim! A börtönbiznisz néven futó iparág egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja a magyar államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét. Nem is olyan régen az Országgyűlés elfogadta azt a javaslatot, amely céljaként tűzte ki, hogy igyekszik helyrebillenteni a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek között megbomlott egyensúlyt. Ez a törvény igen előremutatóan kívánta felhívni a kormányt, hogy a bűncselekményből származó károk enyhítéséről szóló és a bűncselekmény áldozatainak érdekeit érvényre juttató, új szabályozási rendszert alkosson meg. Mindez korábban megtörtént.

Az elfogadott törvény kitűnően szolgálja a társadalom igazságérzetét súlyosan sértő kártalanítási perek körüli visszaélések számának csökkentését, másrészt törekszik biztosítani az áldozatok jogainak és érdekeinek hatékonyabb védelmét. Mindemellett a börtönzsúfoltsági probléma orvoslására is megfogalmaz hathatós javaslatokat.

Sajnálatos módon a koronavírus-járvánnyal összefüggésben kihirdetett vészhelyzet és az azzal összefüggő országos védekezés miatt a börtönzsúfoltsággal kapcsolatos új kártalanítási rendszer kialakítására nem volt lehetőség, ezért a korábban lefektetett határidők módosítása vált indokolttá. A kifizetések felfüggesztésének határideje, az eredeti határidő 2020. június 15e volt. Viszont tekintettel a kialakult helyzetre a határidő 2020. december 31-éig került meghosszabbításra. A benyújtott javaslat a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló törvényben meghatározott határidőt a kártalanítási eljárásokkal érintett büntetőügyekben elbírált bűncselekmények áldozatai és hozzátartozói jogos követelései minél szélesebb körben történő érvényesítésének lehetővé tétele érdekében jelen év május 15e helyett 2020. október 31-éig meghosszabbítja.

Tisztelt Ház! A társadalom igazságérzetének helyreállítása mindannyiunk közös ügye, hiszen a polgárok túlnyomó többségének érdeke, hogy általános erkölcsi felfogása meghallgatásra kerüljön. Az elhangzottakra tekintettel a benyújtott javaslat támogatandó. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
136 42 2020.06.08. 2:32  33-49

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Arató képviselőtársamnak mondanám, hogy a szeptember 30-ai időponthoz nem nyúlt hozzá a jogszabály, és ezt mondanám Gyüre Csabának is. Az ön álláspontja egy picit finomodott az általános vita lefolytatása során, mert ott határozottan kijelentette, hogy mi amnesztiával kívánjuk megoldani. (Dr. Gyüre Csaba: Kérdeztem!) Ugyanezt mondta egyébként a Demokratikus Koalíció is, hogy a szeptember 30-ai időpontot úgy kívánjuk megoldani, hogy amnesztiát akarunk adni több ezer embernek. (Dr. Varga-Damm Andrea közbeszól.) Képviselő úr, vissza lehet nézni a jegyzőkönyvet, én itt voltam hajnalban, Varga-Damm Andrea nem volt itt, tehát nem tudja, hogy miről beszélek. Képviselő Úr! Ön most lényegében ugyanazt elmondta, amit az általános vitában, ezek ilyen üres frázisok az ön részéről, a Jobbik ugyanazt mondja. (Z. Kárpát Dániel: Még azért megszólalhatunk?) Képviselő úr, nagyon egyszerű a helyzet: holnap szavaz erről a parlament, kedden szavazunk róla, a baloldalnak színt kell vallani, hogy segíti vagy elutasítja a börtönbizniszt, ennyi az egész. (Dr. Varga-Damm Andrea: Jaj, ne, Gyula!) Ennyi az egész, nem kell itt, hogy úgy mondjam, ilyen kreált téziseket felállítani, hogy a Fidesz mire készül, mire nem készül, meg hogy amnesztiát kíván hirdetni, meg nem kíván amnesztiát hirdetni. (Z. Kárpát Dániel: Ez egy bonyolult szakmai vita, tudod?)

Színt kell vallani önöknek, a baloldalnak, akik itt ülnek velem szemben, beleértve a Jobbikot is, hogy segítik vagy elutasítják a börtönbizniszt. Ilyen egyszerű ez a történet, nem kell itt nagyon hatalmas magasságokba önnek is fellépni. Ráadásul önnek mint gyakorló jogásznak azért ezzel az amnesztiával, már elmondtam önnek hajnalban is, óvatosan kéne bánnia, mert ez egy olyan, hogy úgy mondjam, pályára viszi önöket, ami nem biztos, hogy használ a Jobbiknak; persze, azt gondolom, önöknek már teljesen mindegy. (Arató Gergely: Minek ez a sok jogászkodás itt a parlamentben?)

Tehát, tisztelt képviselőtársaim, nagyon egyszerű a feladat, azt gondolom: holnap vagy igen, vagy nem gombot kell nyomni. Ha nemet nyomnak, akkor az azt jelenti, hogy továbbra is támogatják azokat a baloldalhoz köthető vagy a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédeket, akik eddig valóban több száz millió forintot kerestek a börtönbizniszből. (Z. Kárpát Dániel: Mi nem kaptunk ösztöndíjat!)

Azt a vitát egyébként lefolytattuk, és én most nem akarom még egyszer ezt a panelt megnyitni, hogy itt milyen körülmények voltak akkor, amikor az eredeti jogszabály megszületett. Azt gondolom, ezen már túl vagyunk, itt egy döntést kell hozni. Kíváncsi vagyok, hogy önök támogatják a börtönbiznisz felszámolását vagy nem. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
143 184 2020.06.29. 1:53  183-190

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Magyarországon minden ember számára ismert Gyurcsány ügyvédjének, Czeglédy Csabának a többek sérelmére elkövetett bűncselekménye. A szombathelyi önkormányzati képviselői mandátumhoz jutott Czeglédy Csaba és társai ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt emelt vádat a Csongrád Megyei Főügyészség. A Szegedi Törvényszékhez benyújtott vádirat szerint Czeglédy Csaba vezetésével a Human Operator Zrt.-hez kapcsolódva létrejött bűnszervezet 2010 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely munkaerő-közvetítéssel foglalkozott. Ez a bűnszervezet közel hatmilliárd forint kárt okozott a magyar államnak, amely abból adódott, hogy az iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót és a személyi jövedelemadót nem fizették be. Az állam mellett a Czeglédy által működtetett bűnszervezet azonban a társadalom leggyengébb és legvédtelenebb csoportjait, a diákokat és a nyugdíjasokat is megkárosította anyagilag azzal, hogy a gazdasági társaságok nem fizették ki a ledolgozott munkájuk fejében járó munkabért.

A magát áldozati szerepben feltüntető Czeglédy Csaba a mai napig is a balliberális pártok dédelgetett kedvence, ugyanis több baloldali önkormányzat a Czeglédy Ügyvédi Irodának többmilliós nagyságrendű megbízást adott. Elszomorító, hogy a baloldal egy adócsaló pozícióban lévő embert ilyen megbízásokhoz juttat.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az elhangzottakra tekintettel kérdezem, hogy mekkora kárt okozott Czeglédy a magyar társadalomnak.

Köszönöm szépen, és várom válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
143 188 2020.06.29. 1:04  183-190

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Mindannyian tudjuk, hogy a hallgatásnak ára van, és ezt az árat most fizeti ki a DK Czeglédy Csabának. Czeglédy Csaba, a minden titkok tudója, a DK és a baloldal pénztárosa, DK-s polgármesterekkel köt több tíz millió forintos megbízási szerződéseket, és ezáltal lényegében Czeglédy Csaba hallgatását a Demokratikus Koalíció és a baloldal teljes mértékben megvette. Mert azért ne felejtsük el, hogy Czeglédy Csaba nemcsak Gyurcsány Ferencnek vagy az Altusnak látta el a jogi képviseletét, hanem számos, a baloldalhoz köthető politikusnak, Botka Lászlónak, és sorolhatnánk azokat a baloldali politikusokat, akiknek a jogi képviseletét ellátta Czeglédy Csaba. Tehát mindenképpen teljesen egyértelmű, hogy Czeglédy Csaba hallgatását meg kellett fizetni, és ez a hallgatás több tíz millió forintba került az adófizető állampolgároknak, mert a DK-s önkormányzatok kötnek megbízási szerződést Czeglédy Csabával. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
145 36 2020.07.02. 1:37  31-50

DR. BUDAI GYULA, a Törvényalkotási bizottság előadója: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tájékoztatom önöket, hogy a Törvényalkotási bizottság 2020. július 1-jén tartott ülésén megtárgyalta a sportról szóló 2004. évi I. törvény olimpiai járadékkal összefüggő módosításáról szóló T/11085. számú törvényjavaslatot. Az összegző jelentést a bizottság a házszabály 46. §-a alapján 33 igen szavazattal egyhangúlag elfogadta.Tisztelt Képviselőtársaim! A fiatalon elhunyt Benedek Tibor halála pótolhatatlan veszteség a sportvilágnak és az egész országnak. Az előttünk fekvő javaslatban szeretnénk minden lehetséges támogatást megadni családjának ebben a nehéz helyzetben, mert az olimpiai járadék ügyében méltánytalan helyzetbe kerültek.

A módosítás lehetővé teszi, hogy egy olimpiai érmes sportoló halála után járó özvegyi járadék teljes összegét megkapja az özvegye abban az esetben, ha közös kiskorú gyermeket nevel. A javaslat az özvegyi járadékra jogosultsághoz szükséges házastársként való együttélés időtartamát lecsökkenti tízről öt évre.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat támogatandó, tekintettel arra, hogy a Magyarországnak hírnevet, büszkeséget szerző sportolók megbecsülése vitán felül álló nemzeti ügy. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Ülésnap Felszólalás Felszólalás dátuma Felsz./videó idő Napirendi pont
145 56 2020.07.02. 5:18  51-78

DR. BUDAI GYULA, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az előttünk fekvő törvényjavaslat számos törvény számos pontját módosítja, mégpedig a gyakorlati tapasztalatok során érkezett visszajelzésekre figyelemmel. Ezekkel a módosításokkal az elérendő cél egyértelműen az, hogy az egyes törvények rendelkezései minél hatékonyabban érvényesüljenek az életben. Természetesen mindegyik esetben majd az adott törvény társadalmi hatásvizsgálata fogja visszaigazolni számunkra a döntés helyességét. Tisztelt Ház! Államtitkár úr expozéjában igen részletesen ismertette a benyújtott javaslat főbb irányait, én csupán néhány kiemelkedően fontos célkitűzésre szeretnék rávilágítani.

Magyarország az elmúlt esztendőkben fontos sporteseményeket rendezett meg, és ezek az események mindig Magyarország hírnevét öregbítették. A törvényjavaslat az elmúlt évek sportesemény-pályázási és -rendezési tapasztalatai alapján a feladatok és forrásallokálás hatékonyabb megvalósulását kívánja biztosítani.

Itt már államtitkár úr részéről is elhangzott, illetőleg a TAB részéről is elhangzott, hogy ebben a körben két feladatcsoportot különböztetünk meg.

(10.40)

Egyrészt az ismétlődő jelleggel megrendezendő sporteseményekről beszélhetünk, másrészt pedig az unikális jellegűekről. E két feladatcsoport eltérő szabályozási igényét az elmúlt évek sportesemény-pályázási és -szervezési feladatait felismerve a törvénytervezet kiemeli az állami támogatással megrendezendő kiemelt hazai rendezésű és nemzetközi sporteseményeket, illetve az állami támogatásból megrendezendő hazai és külföldi sportdiplomáciai események pályázását és megrendezését, és e feladatokat, a kiemelt nemzetközi sportesemények rendezését a felelős miniszter feladatkörébe utalja, ahogy az államtitkár úr is már elmondta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Van még egy nagyon fontos terület, amit Tapolczai képviselőtársam már érintett, én azonban megpróbálok erről részletesebben beszélni. A vagyonkezelői alapítványokról szóló törvény módosítását a törvény hatálybalépése óta felmerült gyakorlati igények tették indokolttá. Maga a törvény a vagyonkezelő alapítvány két típusát különbözteti meg: van a közérdekű vagyonkezelő alapítvány, és van a vagyonkezelő magánalapítvány. Jelen esetben az utóbbi típusra irányadó szabályok módosításáról beszélünk, amelyet az alapítói magánautonómia kiszélesítésére irányuló törekvések tesznek indokolttá. A jogalkotó e módosítással ugyanis tovább kívánja bővíteni az alapító rendelkezési szabadságát, elsődlegesen a vagyonkezelő magánalapítvány szervezési struktúráját érintően. A jogalkotó tehát lehetőséget kíván teremteni az alapító számára, hogy az őt megillető alapítói jogok gyakorlását az alapítványi vagyonellenőrre bízza, az alapítói jogok jogosultjaként maga helyett alapítványi vagyonellenőrt jelöljön ki.

A javaslat továbbá rögzíti azt is, hogy ha az alapítványi vagyonellenőr alapítói jogokat nem gyakorol, abban az esetben az alapító a felügyelőbizottság létesítését mellőzze. Ilyenkor ennek a feladat- és hatáskörét is lényegében az alapítványi vagyonellenőr látja el, hiszen a vagyonkezelő magánalapítványa ebben az esetben csak ügyvezető szervként eljáró kuratórium, valamint az alapítványi tevékenység törvényességét és a vagyongazdálkodás alapítói okiratban meghatározott céloknak való megfelelését felügyelő alapítványi vagyonellenőr működik. A vagyonkezelő alapítvány mindkét típusára vonatkozó módosítás viszont, hogy az alapító, az alapítói okiratban foglalt tehessen olyan rendelkezést, amely szerint halála, jogutód nélküli megszűnése vagy az alapítói okiratban meghatározott feltétel bekövetkezése esetén az őt megillető alapítói jogok átszállnak az alapítványra.

Tisztelt Ház! Lényegében mind az expozéban, mind pedig Tapolczai képviselőtársam hozzászólásában a lényeges dolgok elhangzottak. Az előterjesztő részéről hallhattuk a javaslat részletes ismertetését. Meglátásom szerint ez a törvénytervezet alkalmas arra, hogy eleget tegyen a gyakorlatban felmerült igényeknek. Az elhangzottakra tekintettel a benyújtott javaslatot a Fidesz képviselőcsoportja támogatja. Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)