Készült: 2020.09.25.00:24:42 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

107. ülésnap (2020.02.24.), 28. felszólalás
Felszólaló Dr. Budai Gyula (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:40


Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BUDAI GYULA (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A börtönbizniszről lefolytatott múlt heti parlamenti vita egyértelműen bebizonyította, hogy a baloldal a börtönbiznisz oldalán áll. A baloldali pártok falaznak a börtönbizniszben érintett balliberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédeknek, amiben nincs is semmi meglepő, hiszen a börtönbiznisz egyik legnagyobb nyertese félmilliárd forinttal az a Magyar György ügyvéd, aki a 2018-as országgyűlési választásokon az MSZP-Párbeszéd közös jelöltjeként indult, jelenleg pedig Karácsony Gergely főpolgármesternek ad tanácsokat. Ezek után érthető volt, hogy a Párbeszéd még a vitában sem vett részt, és az őt megillető időkeretet átadta az MSZP-nek. Az ellenzéki szónokok a parlamenti vitában egyenes beszéd helyett félrebeszéltek, és nem a valóságról mondtak véleményt. A valóság pedig az, hogy a baloldali liberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek közel 12 ezer kártalanítási pert indítottak a magyar állam ellen. Az állam közel 9 milliárd forintot fizetett ki bűnözőknek és ügyvédeknek, a kifizetett összeg 70 százaléka pedig ügyvédi letéti számlákon landolt. A börtönbiznisz egyértelműen megvalósítja a joggal való visszaélést, megkárosítja az államot, rombolja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét. Európában az a helyzet állt elő, hogy a döntéshozók számára az erőszakos bűnözők jogai fontosabbak lettek a törvénytisztelő emberek jogainál.

Elfogadhatatlan, hogy olyan gyilkosok, mint az olaszliszkai lincselők, 6 millió forinthoz, a battonyai rém 2 millió forinthoz, Burkáék pedig 45 millió forintos összeghez jutottak sikeres kártalanítási perüknek köszönhetően, annak ellenére, hogy elképesztően súlyos, életellenes bűncselekményt követtek el. Ezekben a kártérítési ügyekben nem kötelező a jogi képviselet, sőt a Helsinki Bizottság 2015-ben egy olyan keresetmintát adott közre a börtönökben, amelyet kitöltve az elítéltek közvetlenül tudnak a bírósághoz fordulni. A balliberális és a Soros-hálózathoz tartozó ügyvédek rátelepedtek az elítéltekre és a fogvatartottakra, és iparággá fejlesztették a börtönbizniszt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Az emberek a márciusban induló nemzeti konzultáció keretében erről is elmondhatják a véleményüket, eldönthetik, hogy inkább támogatják vagy ellenzik a kártérítési perek lehetőségét.

(14.10)

Továbbá azt is elmondhatják, hogy a kártérítési pénzeket az elítéltek vagy az áldozatok kapják meg. A bűncselekmény áldozatainak jogait és érdekeit nagyobb mértékben indokolt védeni. Helyre kell billenteni a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek között megbomlott természetes egyensúlyt.

Tisztelt Ház! Magyarországon ma egyértelművé és világossá kell tenni mindenki számára, hogy a bűnözőknek nem milliós jutalom, hanem büntetés jár. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  28  Következő    Ülésnap adatai