Készült: 2021.06.14.03:41:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

254. ülésnap (2005.10.11.), 40. felszólalás
Felszólaló Kovács Tibor (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Pokorni képviselő úr beszélt a hazai magántulajdon szükségességéről, a hazai tőke lehetőségeiről. Néhány hete megjelent egy interjú az ÁPV Rt. korábbi vezetőjével, a privatizációs szervezet vezetőjével, hogy annak idején milyen dilemmák foglalkoztatták az akkori vezetést a privatizáció céljait tekintve. Bizony, tudomásul kellett venni, hogy az akkori magyar társaságoknak elsősorban tőkére volt szükségük, másodsorban új technológiákra, harmadsorban vállalatvezetési ismeretekre.

A tőke a korábbi szocializmus időszakában nem bírt kialakulni Magyarországon, tehát nem voltak olyan tőkések, akik tőkebefektetéssel tudták volna ezeket a társaságokat megvásárolni. A technológiai információk sem álltak rendelkezésre, nem beszélve a korszerű vállalatvezetési ismeretekről, mert hiszen tudjuk, e tekintetben azok a vállalatok, amelyek a későbbiekben sikeresek lettek, ezeket bevezették.

Az ellenséges kivásárlás tekintetében sem értek egyet azzal, hogy itt az állami tulajdon lehet az az egyetlen eszköz, amely megvédi a társaságokat az ellenséges kivásárlástól. Máshol is, Magyarországon is meghatározó jelentősége van az állam szabályozó szerepének. Utalni szeretnék például arra, hogy a privatizációs törvényben hogyan van rögzítve, a későbbiekben hogyan lesz rögzítve az aranyrészvény-szabályozás, amely garanciát és kezességet ad… (Deák András: Testvér, az megszűnik!) Vita van az Európai Unión belül is, milyen hatáskörökben lehet az aranyrészvény-szabályozást alkalmazni.

Másrészt máshol is megdőlnek azok a korábban vélt tabuk, hogy mely társaságokat nem lehet privatizálni. (Az elnök a csengő megkocogtatásával a hozzászólási időkeret leteltét jelzi.) A repülőterek tekintetében ma az egész Európai Unió területén 25 nagy repülőtér privát kézben van.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  40  Következő    Ülésnap adatai