Készült: 2020.07.05.00:44:57 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

175. ülésnap (2012.03.27.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:51


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Én úgy gondolom, hogy ennek a várnak a leégése - nyilván a dal miatt is és más miatt is - óriási szimbolikus erővel bír mindnyájunk számára, pontosan azért is, mert minden szem akkor a Felvidékre, Szlovákiára szegeződött, az ottani választások okán.

Miért mondom azt, hogy ez egy európai veszteség? Teljesen véletlenül aznap épp néztem a BBC híradásait, és egy nagyon hosszú, 4-5 perces blokk szólt arról, hogy micsoda érték itt Közép-Európában a krasznahorkai vár, és mekkora érték mehet veszendőbe, ha az ottani értékek leégnek. Tehát nemcsak mi gondoljuk úgy, hogy ez a krasznahorkai műemlék, ez a vár nemcsak a magyar történelemnek a része, hanem a teljes európai történelemnek is fontos helyszíne, és egy azon régi emlékek közül, amelyek 1341-es említés óta még mindig állnak, és sok minden történt itt Magyarországon, Közép-Európában vagy Szlovákiában, de ezeket mind túlélte, szerencsére ezt nemcsak itt Közép-Európában tartjuk európai értéknek, hanem egész európai szinten. Éppen ezért fontos, hogy mindent megtegyünk azért, hogy ez a vár minél hamarabb a régi szépségében, eredetiségében tudjon pompázni.

(9.40)

Éppen ezért Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úr március 11-én az MKP elnökét biztosította arról, hogy Magyarország kész segítséget nyújtani a vár újjáépítéséhez, rekonstrukciójához, és e téren fel is kérte képviselőtársunkat, Lukács Tamást, aki az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke, hogy a magyarországi gyűjtést ez ügyben koordinálja. Ugyanakkor több gyűjtés indult már a vár rekonstrukciójára, egyrészről a szlovák nemzeti múzeum indított ilyen közadakozást, másrészről magyar szervezetek, a Magyarok Szövetsége, a Magyar Polgári Kör és a Somorja Hangja szintén nemzeti gyűjtést szervezett, indított, rendezett, amelyhez civil szervezetek támogatását is kérte.

Azért is fontos szerintem ebben részt vennünk, hiszen ezáltal jobban rászegeződik a figyelem. Nem lenne jó, hogyha olyan dolgok történnének meg a felújítás során, amik máskor megtörténtek, hogy eltűnnek magyar emlékek, magyar tárgyak vagy magyar feliratok; ezeknek ott van a helye, ez a történelem igazságához tartozik.

Ugyanakkor nyilván volt ennek a várnak biztosítása is, a biztosítási összeg az 8 millió euró, amiből már... - pontosabban a kár az előzetes becslések szerint 8 millió euró, amiből már 2 millió eurót a biztosító át is utalt, ebből kezdődhettek meg a felújítási munkák, a teljes biztosítási érték magára a várra 11,6 millió euró, magára a kiállítási tárgyakra pedig 3,3 millió euró. Ez akár fedezheti is a kezdeti becslések szerinti 8 millió eurós kárt. Elindult már a szakvélemény készítése, a vár ideiglenes befedésének előkészületei szintén megtörténtek, a második rész pedig a részleges rekonstrukció lesz. Jelenleg a kiállítási tárgyak a kassai műszaki múzeumban találhatók, illetve a betléri kastély múzeumába szállították el a felújítási munkák idejére.

Én úgy gondolom, hogy Magyarországon nagyon sokakat érdekel a krasznahorkai várnak a sorsa, úgy gondolom, hogy nagyon sokunk előtt most is ott van a szomorú kép, amikor lángolt szinte a teljes tetőszerkezete a várnak, ezért én úgy gondolom, hogy mi, magyarok nagyon oda fogunk figyelni ennek a várnak a felújítására, ugyanúgy felelősségünknek érezzük, mint ahogy a szlovák kormány a felelősségének érzi. Bízom benne, hogy hamarosan majd egy avató ünnepségen is ott lehetünk minél többen, és talán ez után a felújítás után még több magyar honfitársunk látogat el oda, legyen akár iskolás, legyen akár felnőtt korú, de meglátogatja ezt a történelmi emlékű várat, és talán egy tárogatószót is meghallgat a vár oldalában.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai