Készült: 2020.07.06.05:47:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

175. ülésnap (2012.03.27.), 12. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:11


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Ház! Azért azt kérem, hogy ön se vonja kétségbe a kormánynak azt a szándékát, amely nyilván a bölcsődés gyerekeket nevelő szülőkön, családokon, az ott dolgozókon, az óvodában dolgozókon, az oda gyereküket vivőkön és a gyerekeken segíteni kíván. Úgy gondolom, hogy sok mindennel lehet ezt a kormányt vádolni - nyilván önök vádolják is -, de ezek közül az egyik legkevésbé megálló vád pontosan az, hogy a családok problémáival szemben lenne érzéketlen. Akár a családi sarkalatos törvény, a családi adózás rendszere, a gyes rendszerének átalakítása, és még lehetne sorolni sok apróbb, kisebb módosítást, amely mind-mind akár alaptörvényi, akár sarkalatos törvényi, akár normál feles törvényi, kormányrendeleti, EU-pályázati szinten mindenben igyekezett a családosokat támogatni, a családi életre nevelést elősegíteni, és egyáltalán valamelyest csökkenteni és kompenzálni a gyermekvállalás terheit, amelyek természetesen adódnak, hiszen akik a nemzet fennmaradásáért ilyesfajta áldozatot vállalnak, mi komolyan gondoljuk, hogy azokat az államnak segítenie kell. Azt kérem tehát öntől, hogy ne vonja kétségbe az ebbéli elkötelezettségünket, hogy az értékvilágunk igenis gyermekpárti és családpárti, ahogy ezt én önnél sem teszem meg.

A másik kérdés, amit először ön felvetett, az egykulcsos adó kérdése. A bölcsődék általában állami intézmények, kivéve nyilván a magánintézményeket, egyházi intézményeket, de mind az állami intézményekben, mind az egyházi intézményekben a kormány komoly tízmilliárd forintokat költött és költ arra ebben az évben is - most már százmilliárdos nagyságrendben -, hogy a bérkompenzációt megoldja, és senki, aki alacsonyabb keresetű, ne keressen kevesebbet ezekben az intézményekben sem.

(9.30)

Tehát az ilyesfajta állítások nem állhatják meg a helyüket, hiszen a kormány tavaly is és idén is kompenzálta azoknak a bérét, akiknek az arányos adó miatt kevesebb bére lett volna.

Ami a normatívákat illeti: ön is tudja, hogy igencsak megnőtt a bölcsődék száma, 2007 és 2010 között 561-ről 671-re, 24 934 férőhelyről 32 516 férőhelyre. Mindemellett először stagnált a bölcsődei normatíva összege, 547 ezer forinton, 2007-től kezdve, majd pedig elkezdett csökkenni. 2009-ben 540 150 forint lett, 2010-ben pedig 494 100 forint. Ön azt kérte rajtunk számon, hogy miért nem nőtt ez az összeg, és valóban indokolt lett volna, hiszen közben nyilvánvalóan a fenntartási költségek nőttek minden intézményben, így a bölcsődékben is. Csak kérem, a tendenciát se hagyja figyelmen kívül, hogy az addigi csökkenő bölcsődei normatívának a csökkenését megállította a kormányzat, egyelőre csak szinten tartotta. Higgye el, hogy ha nem adósságszolgálatra kellene fordítanunk azt az 1300 milliárd forintot évente, szívesen költenénk a bölcsődei normatívának a megemelésére is.

Ugyanakkor, mivel a kormány elsősorban európai uniós forrásból tud fejlesztéseket vagy bölcsődei előrelépéseket finanszírozni, ahogy ön is említette, 2011. szeptember 15-én megjelent az Új Széchenyi-tervben 8,5 milliárd forint bölcsődei fejlesztésekre, a napokban pedig a családi napközik bővítésével kapcsolatos pályázatunk jelent meg, amely a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások fejlesztési forrásaival együtt történik - erre a célra 8 milliárd forint jelent meg, és ez 2013 folyamán folyamatosan fog megvalósulni. Ezek tehát azok a forrásaink, amelyeket más vagy elhanyagolt területekről igyekeztünk erre a területre, a bölcsődékre, a családi napközikre átcsoportosítani, pontosan azért, mert az a társadalomfilozófiánk, hogy ebbe a területbe igenis invesztálni kell, illetőleg a gyermeket vállaló anyáknak csak akkor lehet teljes értékű az élete, ha valóban - amennyiben úgy gondolják, hogy a gyermekvállalás mellett szeretnének dolgozni, akár csak négy órában is - a munkaerő-piaci részvételük biztosított. Ezt a célt fogja ez a miniszteri biztos is hamarosan, heteken-hónapokon belül szolgálni, akit ön hiányolt a felszólalásában.

Több garanciális szabály vonatkozik arra az új bevezetett rendelkezésre, hogy már nemcsak az étkezésre, hanem a gondozásra is kérhető térítési díj a bölcsődékben, ami egyébként a fenntartók döntése. Önök itt a parlamentben a közigazgatási reform során mindig azt mondták, hogy az önkormányzatoknak több döntési hatáskört kellene kapniuk, hát itt kaptak egy ilyet, ezt ön most mégis kifogásolja. Ebben nyilvánvalóan van felső korlát, az egy főre eső jövedelem 25 százaléka, és igenis nemcsak figyelembe lehet, hanem figyelembe kell venni a szociális szempontokat mind a fenntartónak, mind pedig az intézménynek. Hiszen három- vagy többgyerekesek, beteg gyermek, fogyatékos gyermek esetén vagy ideiglenesen nevelőszülőnél átmeneti gondozásban lévő gyereknél, gyermekotthonban lévő gyereknél ez alól mindenképpen mentesülnek, de lehetőség van a mérlegelésre a vagyoni viszonyok mérlegelése mellett továbbra is az illető intézményeknek. Úgyhogy kérem, ezeket a tényeket is vegye figyelembe (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), a korlátozott lehetőségeink között igyekszünk a maximumot kihozni a bölcsődések érdekében is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai