Készült: 2020.07.12.15:48:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

174. ülésnap (2012.03.26.), 287-289. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 5:04


Felszólalások:  Előző  287 - 289  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Röviden szeretnék csak reagálni a nem túl hosszú részletes vitában elhangzottakra, és az el nem hangzottakra egyaránt, hiszen ne felejtsük el, hogy ennek a módosításnak és a módosítás gyors elfogadásának, gyors hatályba léptetésének az oka pontosan az, hogy Magyarországgal szemben kötelezettségszegési eljárás folyik, és éppen ezért szeretnénk mindenfajta indokolt vélemények és egyebek mellett, amelyeket az Európai Unió bocsátott ki a kötelezettségszegési eljárás második szakaszában, elébe menni, és ezt a problémát a magunk erejéből megoldani, és meggyőzni az Európai Uniót arról, hogy így már teljes mértékben mindenfajta aggályuknak nincs alapja ebben a törvényben.

Olyan garanciákat építünk be, amely garanciák szerintünk eddig is meglévő függetlenségi tényezőket erősítenek meg, de ettől függetlenül, ha az Uniónak ilyen garanciákra szüksége van, akár a hatóság elnöke megbízatásának megszüntetésénél, a jogorvoslati joggal kapcsolatban, akár bizottsági ülésen való részvétellel, a kinevezés feltételeinek szigorításával vagy az úgynevezett kómaklauzulának a kivezetésével kapcsolatban, akkor mi ezt megtesszük.

Ami a képviselő úr felszólalását illeti, nyilvánvalóan nem az Európai Unió különböző elvárásaival mint tükörrel szembesítette a javaslatot, (Dr. Schiffer András: Nem.) hanem saját, egyébként is hirdetett javaslatait mondja el.

Engedje meg, hogy mindenekelőtt teljes mértékben visszautasítsam azt a feltételezést, amit ön egyetlenegy bizonyítékkal nem tud alátámasztani, nevezetesen, hogy a Fidesz-KDNP kormányzása mögött nem a közérdek, hanem magánérdekek húzódnának. Ezt talán az előző ciklus kormányzására szánta, így tudjuk megerősíteni; szinte nincs az ábécében olyan betű, amellyel kezdődő ügye nincs a szocialista kormánynak. (Dr. Schiffer András közbeszól.) Ön is tett a szocialisták ellen feljelentést, Sukoró-ügyben pontosan, úgyhogy ettől függetlenül azt nem látjuk, hogy a Fidesz-KDNP időszakában (Dr. Schiffer András: Még hány feljelentés lesz a szocialisták ellen?) bármiféle feljelentést tett volna ilyesfajta ügyekkel kapcsolatban.

Mind a ketten jogászok vagyunk, tudjuk, hogy a jogerős ítéletek azok, amelyek inkább bizonyító erővel bírnak, vagy bármiféle hatósági határozatok. Én úgy gondolom, hogy az LMP-vel kapcsolatban a párt gazdálkodásával kapcsolatban azért születtek olyan iratok, például az Állami Számvevőszéknél, amelyek bizonyították, hogy az LMP nem tudott akár a kampányában elköltött minden forinttal, vagy nem is forinttal, minden millió forinttal elszámolni. (Dr. Schiffer András: Ne hazudj, ilyeneket nem írt az ÁSZ! Ne hazudj!) Az ÁSZ-vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az LMP kampányköltései nem mutatják a valós képet arról, és nem adnak hiteles tájékoztatást arról teljes mértékben, hogy mit miből költött az LMP.

A közérdekű adatokhoz való hozzáférésbe nyilvánvalóan mi is igyekszünk minél nagyobb területet (Dr. Schiffer András közbeszól.) lefedni a jogszabályainkkal...

ELNÖK: Képviselő úr, ne haragudjon, nincs mód arra, hogy folyamatos dialógust folytasson, függetlenül attól, hogy az igazságtartalmát hogyan érzi a kérdéseknek. Nyilván itt az a játékszabály, hogy a zárszó alatt, után, közben már a képviselői felszólalásnak nincs lehetősége.

Köszönöm, folytathatja.

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: A parázs vitában is felszólaltam volna két képviselő között, csak nem adatott két képviselő, akik között fel tudtam volna szólalni.

Azért azt jó, ha látja, tisztelt képviselő úr, hogy ön régi jogszabályokat, régi megfogalmazásokat szeretne visszaültetni a magyar jogrendbe, olyan megfogalmazásokat, amelyek alatt a korrupció nemcsak hogy minden korábbi méretet meghaladó mértékben volt jelen Magyarországon, hanem nyíltan politikai bűnszervezetekben folyt a korrupció Magyarországon belül. (Dr. Schiffer András közbeszól.) Azok a jogszabályok, amelyeket ön ismételten hatályba akar léptetni, vagy azok a szabályozási elemek már bizonyítottan nem váltották be azt a hatást, hogy a korrupciót vissza tudják szorítani. (Dr. Schiffer András közbeszól.)

Ha pedig önök komolyan gondolnák, hogy akár a pártfinanszírozás területén, akár máshol a közpénzek nagyobb fokú átláthatóságát szeretnék elérni - látom, a gyorsírókat mindenféleképpen a dupla írás nehézsége elé akarja ön állítani -, mindenesetre, ha önök valóban komolyan gondolják azt, hogy ezeket a helyzeteket rendezni kell, akkor például részt vennének azokon az ötpárti vitákon, amelyek most már hárompártivá meg még kisebbé silányulnak, pontosan azért, mert ott az alapvető nehézségét vagy az alapvető problémát lehetne orvosolni az egész magyarországi korrupciós jelenséggel kapcsolatban. Ebben az állampolgároknak legalább - nem, biztosan - a 80 százaléka egyetért, hogy a kampányfinanszírozás és a pártfinanszírozás azok a kérdések (Dr. Schiffer András: Miért nem vettétek napirendre?), amelyeknél ezeket a kérdéseket alapvetően rendezni kell. Ha önök ezt komolyan gondolnák, és nem egy politikai terméknek gondolnák a korrupció elleni küzdelmet, hanem valóban az ellen akarnának küzdeni, akkor részt vennének ezeken az ötpárti egyeztetéseken, és a saját javaslataikat elmondanák.

Mi ettől függetlenül az önök és az MSZP javaslatát - az MSZP javaslata, azt hiszem, betű szerint a Transparency International javaslata - vita tárgyává tettük, és reméljük, hogy a pártokról szóló új törvényben ez szerepelni fog, és így mindnyájunk közös célját, a korrupció visszaszorítását nemcsak az ön módosító javaslataival, hanem ennél sokkal átfogóbb, a probléma mélyét és gyökerét érintő módosító javaslatokkal és új törvényekkel tudjuk orvosolni.

Amúgy pedig mindenkinek köszönöm az általános és a részletes vitában való részvételét. Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  287 - 289  Következő    Ülésnap adatai