Készült: 2020.07.06.02:16:26 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

170. ülésnap (2012.03.12.), 4-6. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:19


Felszólalások:  Előző  4 - 6  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Tisztelt Ház! Ön itt bizonyos vádakat elmondott, csak az önök pártja, az önök frakciója egy ügyben tett eddig - a teljes nyilvánosság által is ismert - feljelentést korrupciós ügy kapcsán, ez pedig a sukorói ügy. Önök a szocialista időszakra tettek feljelentést korrupció kapcsán, a Fidesz-KDNP-kormány időszakára nem. Nagy szeretettel várjuk önöket az igazság felderítésében. Mi a magunk részéről például milliárdos támogatással az ügyészségnek adtunk fedezetet arra, hogy 55 fős korrupcióellenes stábot állítson fel direkt korrupció elleni bűncselekmények felderítésére. Ha önök bárhol szabálytalanságot látnak, korrupciót látnak, akkor bírósághoz kellene fordulniuk.

Önök ezeket a mondatokat nem most mondják először, több más fórumon is megtették ezt, de önök nem jogi fórumok előtt - úgymint a bíróság, az ügyészség vagy a rendőrség - teszik meg ezt, hanem különböző politikai fórumokon. Ha ezek a vádak megállnának, ha ezek törvénytelenek lennének, akkor önök nyilvánvalóan bírósághoz fordulnának, pontosabban az ügyészséghez és a rendőrséghez, és ott keresnének igazat maguknak, és ott próbálnák ezeket a vádakat bebizonyítani.

(13.10)

Az, hogy önök ezeket már hosszú-hosszú hónapok óta mondják, és egyetlenegyszer sem fordulnak az ügyészséghez, nem tesznek feljelentést, azt jelenti, hogy önök ezt nem tartják megalapozottnak; önök olvasnak cikkeket az interneten egyik-másik honlapon, és az alapján összeollóznak különböző felszólalásokat, de különösebb bizonyítékuk nincsen. Ha lenne bizonyítékuk, tennének feljelentéseket.

Amiket önök mondtak bármilyen építkezés kapcsán: nekem feltűnt azért, hogy ön magyar cégeket korholt, és külföldi, nemzetközi cégeket pedig mintha hiányolt volna ezekből a beruházásokból. Csak nem onnan fúj a szél, hogy az LMP szívesebben látna külföldi cégeket magyar beruházások élén, mintsem magyar tulajdonú, magyar ügykörű cégeket? (Moraj a kormánypárti padsorokból.) Kinek szeretne itt ön akkor munkahelyeket teremteni? Magyar vagy külföldi cégeknek?

Ugyanezt a retorikát hallottuk önöknél a dohánykereskedelem kapcsán, amikor önök az angol és az amerikai dohánykereskedő cégek érdekében vagy akarva, vagy akaratlanul beszéltek, és azt kifogásolták, hogy miért magyar családi vállalkozások fognak trafikokat üzemeltetni, és ott magyar embereknek munkahelyeket teremteni. Tudja, tisztelt képviselő úr, volt már a történelemben példa hasonlóra - mi már szerencsére nem emlékszünk rá, de talán a szüleink vagy a nagyszüleink emlékeznek rá -, amikor a háborúk után a hadirokkantaknak teremtettek mesterségesen munkahelyet azáltal, hogy ilyen trafikokban árulhattak cigarettát. Most ugyanígy, mesterségesen teremthetünk sokszor megváltozott munkaképességű embereknek munkahelyet azáltal, hogy itt a pályáztatásban az ön által ismert törvényben is lehetősége van, hogy kedvezményesebben jussanak ezekhez a különböző lehetőségekhez és a dohány árulásához. Bizony, van a kormánynak érdekérvényesítő képessége, kétharmados érdekérvényesítő képessége, de ezt a közjó javára igyekszik fordítani, nem különböző külföldi cégek érdekében szólal fel, hanem igyekszik minél inkább magyar emberek és a közjó érdekében meghozni a döntéseket.

Ami pedig ezt a jelentést illeti: ez, ugye, 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozik, mint azt a képviselő úr is tudja, csak elfelejtette véletlenül említeni az elején, hogy ennek nagy része a szocialista kormányok időszakára vonatkozik, és csak az utolsó egynegyede vonatkozik erre.

Amikor a közbeszerzések rendszerét kritizálta a képviselő úr, bizonyára véletlenül felejtette el azt mondani, hogy a közbeszerzési törvény paragrafusszáma pontosan azért csökkent a felére az elmúlt évben, hogy átláthatóbb és tisztább legyen a közbeszerzések rendszere (Moraj az LMP és az MSZP soraiban.), hiszen még mindig nem tartunk ott, mint a svédek, akiknek még feleennyi is sok, tehát ott azért talán nagyobb a közbizalom, és átláthatóbbak ezek a viszonyok, de azért mégis haladtunk valamerre, és úgy gondolom, a jó irányba azáltal, hogy ilyen törvényeket tudtunk elfogadni.

Azt is elfelejtette a képviselő úr említeni - bizonyára az idejébe nem fért bele -, hogy a kormány korrupcióellenes stratégiát hozott nyilvánosságra, és több hétig lehetett ezt véleményezni, a múlt héten zárult le ennek a véleményezése; és többek között szakmai szervezetek, így a Transparency International véleményét is vártuk, jártak is a tárcánknál, egyeztettek is arról, hogy ők milyen irányokat látnának helyesnek. Ezeket a tényeket valahogy a képviselő úr pont elfelejtette elmondani.

Ahogy azt is elfelejtette elmondani ennek kapcsán, hogy mondjuk, az LMP gazdálkodásáról mit mondott az Állami Számvevőszék. Hadd idézzem önnek: a nyilvánosságra hozott beszámolók szerint a törvényben meghatározott teljesség, valódiság és következetesség számviteli alapelveinek megsértése következtében egyik évben sem mutattak megbízható és valós képet a párt gazdálkodásáról ezek a beszámolók.

Tehát én úgy gondolom, képviselő úr, hogy nagyon sok munkánk van. Egyrészről ugyanazokat a feltételeket kell magyar és külföldi vállalkozóknak megteremteni, de ha valahol erre lehetőségünk van az európai jog alapján, akkor magyar vállalkozóknak még kedvezőbbeket kell teremteni, nemcsak a mezőgazdaság, hanem más területen is. Ezen túlmenően pedig a Fidesz-KDNP-nek azt a javaslatát, amely ötpárti egyeztetést hívott össze a párfinanszírozással kapcsolatban, ami a korrupciónak alapvető és mindenképpen orvosolandó része, azon pedig, remélem, önök is részt vesznek, az önök javaslata lesz az egyik alapvető irat, amit azon meg fogunk vitatni, illetőleg a szocialistáké. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Utána pedig, remélem, ön is látja, hogy a kormány nemcsak beszél, hiszen itt azért milliárdokat fordított már a korrupcióellenes küzdelemre, és együttműködési olyan megállapodást írt alá tavaly novemberben az Állami Számvevőszékkel...

ELNÖK: Államtitkár úr, lejárt az ideje!

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: ...a Legfőbb Ügyészséggel és a Legfelsőbb Bírósággal.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok és az LMP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  4 - 6  Következő    Ülésnap adatai