Készült: 2020.07.05.22:42:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

170. ülésnap (2012.03.12.), 168. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, ahogyan ön is említette, a látássérülteknek bő tizede nem tudta minden módját igénybe venni a népszámlálásnak, hiszen bár nyilvánvaló, amikor a számlálóbiztosok felkeresték őket, úgy tudtak a kérdésekre válaszolni, ugyanakkor elektronikusan nem, pontosan azért, mert az elektronikus felolvasóprogramok általában csak a honlapok olvasására képesek, az átlag honlapokéra, ez sokkal bonyolultabb, motorikus makrókra épülő portál volt, illetve program volt, éppen ezért nem tudták ezeknek az egyes részeit egyébként a mindrennapi életben használt programok alkalmazni.

A KSH igyekezett mindent elkövetni, az érdek-képviseleti szervezetekkel is egyeztetett, találkozott, mielőtt ezeket a programokat véglegesítették volna, ugyanakkor korábban senki nem gondolta volna, hogy ilyen nagy mértékű lesz az igény az elektronikus kitöltésre. Összességében a családok 20 százaléka, egyötöde töltötte ki így az íveket, de vannak bizonyos részek, például Újbuda, XI. kerület, ahol 30 százalék fölött, 36 százalék körül volt a kitöltők aránya.

Úgyhogy sajnos ebben valóban ilyen mulasztás történt. Nem voltak ezek az emberek akadályozva abban, hogy a népszámlálásban részt vegyenek, hiszen a biztosokkal tudtak kommunikálni, de az, hogy az elektronikus kitöltés lehetősége meglegyen számukra, valóban nem volt biztosított. Ez azért volt, mert első alkalommal került sor arra, hogy ilyenfajta elektronikus kitöltésre sor kerülhessen, tehát nem volt a KSH-nak sem tapasztalata ezzel kapcsolatban, hogy pontosan mikre kell figyelniük, ezért igyekezett minél inkább érzékenyen közelíteni ehhez a témához: másfél tucat fogyatékkal élő személyt vett fel kapacitásbővítésként a KSH ezeknek az adatoknak a feldolgozásához, és öt ember már a népszámlálás lebonyolítása után is ott maradt, és ott dolgozik továbbra is.

De ettől függetlenül továbbra is törekednünk kell arra, hogy ezt a problémát a következő tíz év múlva esedékes népszámlálásra megoldjuk, és akkor nyilvánvalóan ezek az emberek is így tudnak részt venni benne. (Az elnök csengetéssel jelzi a hozzászólási idő leteltét.) Annak pedig örüljünk, hogy működnek az érdekvédelmi intézmények, az Egyenlő Bánásmód Hatóság továbbra is élénken figyel, és felhívja erre a figyelmünket.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  168  Következő    Ülésnap adatai