Készült: 2020.07.12.12:37:07 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

168. ülésnap (2012.03.05.), 20. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:29


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A polgári kormány egyértelművé tette már munkájának a megkezdésekor, hogy nem a bűnözők, hanem a sértettek pártján kíván állni. Amikor a sértettek jogát vagy a közérdeket megsértik, sokkal szigorúbb büntetőpolitikával akar lesújtani, mint az elődei tették. A kormányprogram is megfogalmazta, hogy erős Magyarország csak akkor születhet, ha az ország Házában olyan törvények születnek, amelyek garanciát jelentenek a törvénytisztelők biztonsága számára. Mi tehát mindig a törvénytisztelőket igyekszünk védeni, nem pedig a bűnözőket, az ő számunkra kívánunk garanciákat betenni, és nem a bűnelkövetők szemszögéből közelítjük meg az egyes cselekményeket.

A bűnöző életmód szerintünk semmiképpen nem lehet egyfajta jövőkép, sem kis értékű, sem nagy értékű, sem közhatalommal visszaélő, sem pedig a médiában bűnözés elkövetésével pózolgó szerep nem lehet olyan, amiből bárki megélhet, amire a jövőjét alapozhatja. A kis értékű lopásokkal szemben ugyanolyan szigorral léptünk fel, mint a nagyobb értékűekkel szemben. Új büntető törvénykönyvi tényállást alkottunk, a költségvetési csalást, amely sok korábbi tényállást olvasztott magába egyfajta kerettényállásként, pontosan azért, hogy a bizonyítás egyszerűbb legyen, és ne tudjon ki-ki egy-egy formai okra hivatkozva kibújni a büntetőbíróságok hatalma alól. Adócsalás, áfacsalás, jövedéki csalás és sok minden egyéb járadék elcsalása mind-mind ebbe a törvényi tényállásba került. Azokat, akik jogosulatlanul vettek igénybe támogatásokat, vagy akik a közpénzzel nem szabályszerűen, hanem visszaélésszerűen bántak, kettő és tíz év közötti szabadságelvonással büntethetjük. Ugyanígy a befolyás vásárlása bűncselekményt is megalkottuk három évig terjedő büntethetőséggel, amely szintén a közélet tisztaságát hivatott szolgálni.

A legkiszolgáltatottabb emberek szenvednek az uzsorától Magyarország egyes részein, így Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is. Az ő védelmük érdekében alkottuk meg az uzsora-bűncselekménynek azt az új tényállását, amely már nem követel meg üzletszerűséget, és nem követel meg többszöri tettenérést, többszöri bizonyítást, elég egy egyszerű uzsorázás bebizonyítása, elég egyszer bebizonyítani azt, hogy valaki mást nélkülözésnek tesz ki azáltal, hogy aránytalanul nagy kamatot vagy bármilyen más ellenszolgáltatást kér az adott pénzért vagy szolgáltatásért. Ezzel tehát a legszegényebb sorúaknak lehetett egy kicsivel könnyebb az élete, hiszen az őket sújtó uzsorásokkal szemben tudtunk hatékonyabban fellépni.

(13.50)

Fel is gyorsultak ezeknek az ügyeknek a rendőrségi ügyszakai, és nyilvánvalóan, mivel a minősítő körülmények közé került például az üzletszerűség, ezért szigorúbb büntetések is várhatók ezekben az ügyekben.

Éppen pár nappal ezelőtt lépett hatályba az új dizájnerdrogokra vonatkozó szabályozás, amely végre bezárta a kiskaput azok előtt a drogkereskedők előtt, akik különböző, új vegyületcsoportokra kívánták a kábítószereket előállítani. Úgy gondolom, ez az úgynevezett C-lista az internetes kereskedelmet is nagymértékben vissza fogja tudni szorítani.

Megszüntettük január 1-jétől annak a lehetőségét, hogy ha valaki hirtelen kiszabadul a börtönből, akkor milliós pénzekért árulja azt a sztorit, ami a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatos, hiszen úgy gondoljuk, még közvetetten sem fogadható el erkölcsileg az, hogyha valaki egy bűncselekmény elkövetéséből, annak a forgatókönyvéből, leiratából vagy nyilatkozataiból bármiféle pénzre szert tehet.

Ugyanígy az eljárások gyorsítását szolgálta, hogy a bírósági titkárok szabálysértési ügyekben immáron eljárhatnak.

Pontosan majdnem egy éve, 2011. március 1-jén lépett hatályba a büntetőeljárásokat gyorsító csomagunk, amelyet nemcsak jogszabály-módosítással igyekeztünk meggyorsítani, de a nagyobb, és éppen ezért a büntetőeljárásokat eldugító ügyeknek a megoldására 3 milliárd forintot kaptak a bíróságok, valamint a tavalyi évben 1 milliárd forintot kapott pluszforrásként az ügyészség, amiből egy 55 fős korrupció elleni csoportot állított föl.

Már eddig is 3200 új rendőr állt szolgálatba, hogy felderítse a bűncselekményeket, és idén júniusig ez még közel 1000 újabb rendőrrel fog bővülni.

A nemzeti konzultáció révén az önvédelemhez való jog belekerült az alaptörvénybe, amelynek nyomán az új büntető törvénykönyv is nagyobb védelmet fog biztosítani az állampolgároknak, és nagyobb szigort fog a bűnözőkkel szemben kiszabni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból. - Az LMP képviselői felnyitott laptopjának fedelén az alábbi felirat olvasható: "Népszavazás 2012".)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai