Készült: 2020.07.05.12:50:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

167. ülésnap (2012.02.28.), 4. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:14


Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szocialista képviselőtársaink saját kormányzásuk ideje alatt annyira hozzászoktak a megszorításokhoz, hogy azóta is mindenhol azt követelik, nyilván, az nekik az ismerős terep, abban tudnak tájékozódni, arra építik a gazdaságpolitikájukat, arra építik a társadalompolitikájukat, arra építik a külföldi igényeket kiszolgáló gazdasági és társadalmi célkitűzéseiket, úgy látszik, továbbra is ezt követelik, ez az ismerős terep nekik.

Ugyanakkor, képviselő úr, el kell önnek mondjam, hogyha azt a politikát folytatnánk, amelyet önök követtek, és megszorításokra akarnánk építeni Magyarország jövőjét vagy a válságból való kikecmergést, akkor egyrészről ugyanúgy csődbe jutnánk, mint önök, másrészről nyilvánvalóan akkor nem lennének ilyen éles konfliktusaink az Európai Unióval. Pontosan azért van Magyarország nemzetközi téren ilyen össztűz alatt, mert nem úgy kíván kormányozni, mint a szocialisták, nem úgy kíván problémákat orvosolni, hogy egyszerűen elvesz társadalmi csoportoktól, nem úgy kívánja meglépni azokat az intézkedéseket, amelyek a 3 százalékos hiány tartásához szükségesek, amelyeket 2004. május 1-je óta, EU-s csatlakozásunk óta Magyarország nem tudott betartani, de idén először be fog tudni tartani, mint ahogy a szocialisták tették, hogy mindenkitől elvesznek valamit, van, akitől többet, van, akitől kevesebbet. (Gőgös Zoltán és Gúr Nándor közbeszól.) Ha pusztán ez történne Magyarországon, akkor nyilvánvalóan nem indítanának ellenünk semmiféle eljárásokat, de önök eléggé megalapozták azt, hogy Magyarországon nehéz helyzet legyen.

Nem volt elég a nemzetközi válság, önök még rátettek egy lapáttal azzal, hogy Magyarországot hihetetlen mértékben eladósították. Hogyha nem tették volna ezt önök, hogyha nem lenne az az adósságszolgálat, amit évről évre meg kell tegyünk, akkor elmondom önnek, képviselő úr, hogy mikről tarthatnánk itt parlamenti vitanapot. Arról tarthatnánk, hogy növeljük-e 7,5-szeresére a lakásépítési támogatásokat abból a pénzből, amit megspóroltunk volna, ha a szocialisták nem veszik föl ezt a hitelmennyiséget. Arról tarthatnánk szintén egy másik vitanapot, hogy költsünk-e kétszer annyit családi támogatásokra ahelyett, hogy adósságszolgálatra költenénk. Egy harmadik vitanapot szentelhetnénk annak, hogy felére csökkentjük az áfát, mert nem kell a szocialisták adósságszolgálatát törleszteni. Egy negyedik vitanapot arra fordíthatnánk, hogy a kamatkiadások harmadából az egész társasági adót elengedhetnénk, egyévi kamatkiadásból három évig elengedhetnénk az összes cég összes nyereségadóját. Aztán jöhetne a csütörtöki vitanap, amelyben a 40 százalékos szja-csökkentésről vitatkozhatnánk, bár lehet, hogy ez már péntek volt, mert akkor szombati ülést és vitanapot is elrendelhetnénk, hogy a munkaadói és munkavállalói tb-járulékokat csökkentsük-e egyharmadával azáltal, hogy nem kell a szocialisták által felvett adósságok, hitelek törlesztőrészleteit visszafizetnünk. Ez lehetne egy egész heti napirendünk akkor, hogyha a szocialisták nem adósították volna el az országunkat.

(9.10)

Az kétségtelen, hogy az egész világon - és így nyilván ebben Magyarországon is - olyan gazdasági helyzet van, amely korábban nem nagyon látott krízis. És az is látható, hogy ez nyilvánvalóan a tervezésnek is egy nagyobb bizonytalansági faktort ad, sok ország sokszor kénytelen módosítani akár év közben is az adatait, de ez nyilvánvalóan annak tudható be, hogy óriási változások történnek körülöttünk, ha körbenézünk.

De azért nézzük meg, hogy míg Magyarországon mi stabilitásra törekszünk, és mondjuk, 4 százalék fölötti nyugdíjemelést tudtunk tavaly is az embereknek garantálni, aközben mondjuk, Romániában 2010-ben 25 százalékos közalkalmazotti bércsökkentés, 15 százalékos nyugdíjcsökkentés; Görögországban 15 százalékos bércsökkentés a közszférában, 150 ezer fős leépítés - ez még a legnagyobb, 12 ezer fős szocialista közszféra-leépítést is felülmúlja egy nagyságrenddel -, vagy a görög nyugdíjkorhatár-növelés, olasz adókedvezmény-szűkítés és nyugdíjasjuttatás-csökkentés vagy a portugál 10 százalékos áfaemelés. Tehát sok minden intézkedést mondhatnánk még, hogy más országok mire kényszerülnek.

Magyarország azonban igyekszik a saját belső termelését, piaci viszonyait javítani adópolitikával, adminisztrációcsökkentéssel, ennek köszönhetően a tavalyi év 11 hónapjában az ipari termelés 5,6 százalékkal emelkedett, és a külkereskedelmi termékforgalom is 12 százalékkal, valamint a foglalkoztatás szintje nem csökkent úgy, mint sok más európai uniós tagállamban, hanem 1 százalékkal nőtt.

Ez nyilvánvalóan több mindennek köszönhető: elsősorban annak, hogy a piaci szférában jöttek létre munkahelyek, és nyilvánvalóan a további bővülést arra alapozzuk - és a Széll Kálmán-tervnek is az a célkitűzése -, hogy a közmunkaprogramba is minél többen bekerüljenek.

Ennek többek között alapja volt, hogy nem megszorításokra építettük a politikánkat, hanem az adósságcsökkentésre és a költségvetési kontrollra. (Gőgös Zoltán és Gúr Nándor közbeszól. - Soltész Miklós: Rosszul vagytok?) És talán annak is köszönhető ez az eredmény, hogy egy bátor lépéssel, az adórendszer átalakításával, a családi típusú adórendszerrel kombinált arányos adórendszerrel összességében a nettó keresetek 6,4 százalékkal emelkedtek, ez már nyilvánvalóan tartalmazza a családi típusú adózás kedvezményeit is.

Mi tehát nem abban hiszünk, hogy megszorításokat vigyünk véghez, hanem abban hiszünk, hogy a Széll Kálmán-tervet folytatva, azokat az ön által is ismertetett nagy pénznyelő és adósságtermelő rendszereket (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.), amelyek húsz évig - nem csak az önök nyolc éve alatt - adósították el az országunkat, alakítjuk át.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  4  Következő    Ülésnap adatai