Készült: 2020.10.26.22:13:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

104. ülésnap (1999.12.01.), 116. felszólalás
Felszólaló Dr. Horváth Zsolt (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 4:07


Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HORVÁTH ZSOLT, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Ház! A költségvetési bizottságban az itteni hangnemmel egy teljesen ellenkező, meglehetősen tárgyilagos, a témáról szóló, azt mondhatnám, érdemi vita bontakozott ki, ellenben azzal a terméketlen ügyrendi cirkusszal, ami a Magyar Országgyűlésben az előbbiekben folyt.

Arról tudok beszámolni, hogy ott akkor még az ellenzéki képviselők... - és különösen az SZDSZ megszólalása volt számomra szimpatikus az ellenzék oldaláról, ugyanis nyitott volt a javaslat iránt, kifejezte, hogy alapvetően egyetértenek vele, támogatják, fontosnak tartják, nem tudom, hol történt ez a hatalmas fordulás az SZDSZ korábbi módosulásában (Kuncze Gábor: Sehol!), de az tény és való, hogy ott egy érdemi vitát folytattunk le, amelyben az egészségügy tényleges helyzetéről beszéltünk. A bizottságban kifejtettük azt, és a többség is kifejtette azt, hogy ez egy alapköve az egészségügy átalakításának, egy olyan alapköve, amivel nagyon régóta adós a magyar társadalom az egészségügyének. Ez megalapozhatja azt a biztonságot, amely a betegellátásban elengedhetetlen és nélkülözhetetlen.

A bizottságban elhangzott az is, hogy ez csak egy első eleme, és a későbbiekben ki kell hogy terjedjen nemcsak az alapellátásra, hanem a járóbeteg-szakellátásra, a kórházakban pedig az ott dolgozó emberek jogállását is a modern kor követelményeihez kell majd igazítanunk.

A bizottságban elhangzott az, hogy ez a törvényjavaslat a maga négy paragrafusával pontosan arra vállalkozik, amit mondott: keletkeztet egy vagyoni értékű jogot, ezt a jogot a jogrendben elhelyezi, és ezt a jogot átadja azoknak, akik tulajdonképpen ezt az értéket megteremtették, amit utána mint jogot nyilvánvalóvá tesz most az Országgyűlés. Ezek nem mások, mint azok az orvosok, akik az alapellátásban dolgoznak: a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a fogorvosok.

(11.30)

A törvényjavaslat erre vállalkozott, ezt maradéktalanul teljesíti, és a képviselőknek ehhez minden információ rendelkezésére áll, hogy erről tudjanak vitatkozni, és erről tudjanak beszélni. Nem is merült fel a bizottságban az, hogy ezt a törvényjavaslatot ebben a formájában nem lehetne vitatni, a többség oldaláról nem merült fel. Az ellenzék oldaláról Keller képviselő úr fogalmazta meg - igen vehemensen, a tőle megszokott módon -, hogy ez a törvényjavaslat gyakorlatilag semmire sem alkalmas, egyáltalán kár is volt a Ház elég hozni. A körülbelül húszperces eszmefuttatásának ez volt a zanzásított lényege.

Ezzel nem tudtunk egyetérteni, és nem is tudtuk elfogadni, feltételezem, hogy véleményét majd el fogja elmondani mint kisebbségi véleményt. Mindezzel együtt, még egyszer mondom, a bizottságban - leszámítva Keller képviselő úr hozzászólását - egy tartalmi, érdemi jellegű vita folyt, amelynek a hangneme meglepően nyugodt, kiegyensúlyozott volt, a dolog súlyának megfelelő, és ez különös örömmel töltött el bennünket. Úgyhogy a bizottság többsége, jelesül - a Szocialista Párt volt az egyetlen, amely a bizottságban ezt a módosító javaslatot nem támogatta, a Szabad Demokraták Szövetsége tartózkodott - a kormánypártok és a MIÉP támogatta a javaslatot, és az egészségügy szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek minősítette.

Így ajánlom most is az önök és a Ház figyelmébe és kérem, hogy ne ügyrendi vitát folytassunk, tartalmi vitát folytassunk. Kérem, legyenek partnerek abban, hogy ez a törvényjavaslat a maga országgyűlési törvényes rendje szerint végigmenjen a Házon és elfogadásra kerülhessen.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  116  Következő    Ülésnap adatai