Készült: 2021.08.02.19:32:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 284. felszólalás
Felszólaló Dr. Turi-Kovács Béla (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:36


Felszólalások:  Előző  284  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. TURI-KOVÁCS BÉLA (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Amikor a 2002-es szocialista-liberális kormányprogramot megismertem, meg voltam róla győződve, hogy ezt alulmúlni nem lehet. El kell ismernem, hogy a teljesítményeknek nincs alsó határa: sikerült - ami a környezetvédelmet illeti, biztos. (Moraj az MSZP soraiban.)

Én őszintén mondom, szívesen vitatkoznék Persányi miniszter úrral, csak fogalmam nincs arról, hogy holnap ő jön-e a bizottság elé vagy valaki más. Mert ha nem ő jön, ugyan minek vitatkozzunk? Akkor egy sör mellett is megbeszélhetjük ugyanezt. (Dr. Eörsi Mátyás: Pepó! Az volt a jó világ! - Derültség a kormánypártok soraiban.) Ha viszont mégiscsak ő jön, akkor bizony jó lenne, ha valami érdemit tudnánk egymásnak mondani.

Miniszter Úr! Az a nagy-nagy liberális hevület, amit önt itt elöntötte (Dr. Eörsi Mátyás: Vissza Pepóval! - Derültség a kormánypártok soraiban.), és aminek, meg kell mondanom, csodálója voltam, aki magára vállalta “a modern világ tisztaö című tőmondatot - nem hittem, hogy ön ezt megteszi. És ráadásul azt is, hogy “mi modernö - figyelem, nem “ésö jön! - „ tehát tiszta Magyarországot akarunkö.

Miniszter Úr! Én nem ajánlom, hogy ön aláfeküdjön, mondjuk, egy induló repülőgépnek, amelyik a legkorszerűbb, és beszívja, amit ott kinyomnak. (Derültség a Fidesz soraiban. - Dr. Eörsi Mátyás: Cseresznyét! - Derültség a kormánypárti sorokban.) Nem ajánlom, mert ennek nagyon rossz vége lenne. A bekiabálóknak talán ajánlanám, mert lehet, hogy valamelyest lehűtené őket, és lehet, hogy még használna is a szellemi képességeiknek. (Derültség az ellenzék soraiban.)

Ugyanakkor, tisztelt miniszter úr, miután ön sem talált ebben a programban semmit, elkezdett a Medgyessy-programról beszélni, felsorolta mindazokat, amelyeket a Medgyessy-program alapján meg kellett volna csinálni - csakhogy önök azt nem csinálták meg. Mert nem épültek a gátak, mert hiába tetszenek múlt időben beszélni arról a tározóról, amelynek még egyetlen kapavágása sem történik meg. Hiába beszélnek arról, tisztelt miniszter úr, hogy itt óriási szelektív gyűjtés következik, mikor arra egyszerűen nincs forrás és nem adnak forrást.

Úgy gondolom, miniszter úr, akkor beszéljünk arról, ami mégiscsak benne van ebben a programban, és azt hiszem, ez a lényeg. Ennek a programnak ugyanis van egy olyan mondata, amit mi nagyon hiányoltunk az előzőből: a természetvédelemmel foglalkozik. Azt mondja: szolgáltató szervezetekké alakítjuk a nemzeti parkokat. Hogy van ez, miniszter úr? Ott is építenek valami kétmilliárdos nagy hegyecskét, ahova majd odahajtják az állatokat, és meg fogják nézegetni a külföldiek, és ez lesz a bevétel? Vagy miféle szolgáltatásokra gondolnak, ami a természetvédelemmel így összeegyeztethető lenne? Mert az agrár-környezetvédelemre biztosan nem!

Én reménykedtem, egészen addig reménykedtem, amíg Kis Zoltán ott volt ennél a tárcánál, reménykedtem, hogy Kis Zoltán folytán lesz valamilyen agrár-környezetvédelmi program. (Dr. Eörsi Mátyás közbeszólása. - Derültség a kormánypárti padsorokban.) Ma már nincs. (Dr. Eörsi Mátyás: Ezt a szégyent!)

Azért valamit hadd mondjak, igen tisztelt és nagyon jó humorú képviselőtársaimnak. Önök a D-209-nél ugyanígy röhögtek, visítottak, ugyanígy viselkedtek. Az SZDSZ ugyan rászánt egy éjszakát, de már tudta az éjszaka elején, hogy bizony, be fog ő feküdni a szocialista hengernek, és bizony hogy a hatalom érdekében el fogja fogadni azt is, hogy az egy D-209-es. És én meg vagyok róla győződve, hogy amíg a büntetőper be nem fejeződik, önök újra és ugyanúgy be fognak feküdni. (Folyamatos zaj.)

És ezért mondom önnek, kedves miniszter úr, akivel én, úgy gondolom, valóban jó néhány környezetvédelmi ügyben szívesen tudnék együttdolgozni: nem kell ekkora liberális hév; ez az óriási liberális hév, amely önt elragadta, és a szabad emberekről beszélt. Hadd mondjam önnek, hogy mi, kisgazdák már akkor ezért küzdöttünk (Moraj és közbeszólások az MSZP soraiból: Fidesz!), '56-ban, akkor ezért harcoltunk, azokkal, akik most többek között itt ülnek az önök soraiban (Derültség a kormánypártok soraiban.), már akkor azért harcoltunk, hogy szabadság legyen - ez a hölgyekre nem vonatkozik, mert az ő koruk nyilván nem lehet téma.

Tehát, tisztelt Ház, azért ebből a nagy-nagy liberális lendületből érdemes lenne valamit engedni. Érdemes lenne azért engedni, mert azok a liberálisok, akik most itt röhögcsélnek, akár az MSZP-ben, akár az SZDSZ-ben, azok bizony még nem voltak mások, mint ifjúkommunisták, akkor, kedves barátaim, amikor mi már azért a demokráciáért küzdöttünk, amiről önök annyit szeretnek beszélni. (Moraj az MSZP soraiban. - Taps az ellenzék padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  284  Következő    Ülésnap adatai