Készült: 2021.07.28.02:36:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 253. felszólalás
Felszólaló Gy. Németh Erzsébet (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:26


Felszólalások:  Előző  253  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GY. NÉMETH ERZSÉBET (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! A kormányprogram röviden, de annál erőteljesebben fogalmaz: erősítjük az önkormányzatiságot. Nincs önkormányzati fejezet, de mint ahogy az életben is minden területen találkozunk az önkormányzatokkal, így a kormányprogramot is végigkíséri az önkormányzatiság szelleme. Nem választható el az állam és az önkormányzat egymástól, ahol takarékosabb, hatékonyabb államról szól a program, ott a jobb színvonalú, hatékonyabb, jobb önkormányzati szolgáltatást is értjük ez alatt. “Szolgáltatóvá és takarékosabbá tesszük az államigazgatást, a polgárok hivatalos ügyeivel foglalkozó intézményeket, csökkentjük a bürokráciát, mert hatékonyabbá tesszük az ügyintézést.ö - fogalmaz a kormányprogram.

De nemcsak elveket, hanem konkrét intézkedéseket is előír. Néhány a fontosabbakból. (Babák Mihály: Halljuk!) A nem, vagy rosszul hasznosuló állami tulajdonban lévő ingatlanokat önkormányzati tulajdonba adjuk, hiszen ott jobban szolgálják a lakosok igényeit. Régi elvárása ez az önkormányzatoknak, hiszen számtalan olyan településen van olyan ingatlan, amelyet az emberek érdekében hasznosítani lehet. Fontos és sürgető feladat a települések útjainak felújítása. A kormány országos programot indít, amelynek keretében az önkormányzati utak felújításához minden önkormányzati forinthoz egy állami forintot tesz. Így Budapesten például jövőre 13 milliárd forint értékben útfelújítás és 4 milliárd forintért hídfelújítás valósul meg.

A tömegközlekedés komoly gondot jelent nem csupán Budapesten, hanem valamennyi nagyvárosban. A kormány szándéka, hogy nem hagyja magára a településeket a városi tömegközlekedés finanszírozásakor. Cél, hogy az európai modellnek megfelelően a városi tömegközlekedés költségeit méltányos megosztásban az utas, az önkormányzat és a központi költségvetés viselje. A kormányprogram vállalja, hogy megteremti a szolgáltató közigazgatást. Ügyfélbarát új okmányirodák lesznek, ehhez reményem szerint finanszírozást is fognak kapni az önkormányzatok, új közigazgatási hatósági eljárási törvény készül, és a kormány ösztönzi a kistérségi összefogást a jobb színvonalú feladatellátásért. Nagyon fontos az önkormányzati területen meglévő különbségek mérséklése. Nem a jók gyengítése, hanem a leszakadók, hátrányos helyzetűek felzárkóztatása, megerősítése a cél.

Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Magyarországon sokan próbálnak mesterséges megosztottságot teremteni az ország keleti és nyugati része, Budapest és a vidék között, a kis- és nagytelepülések között. A köztársaság kormánya mindezt visszautasítja. Egyetlen Magyarország létezik, amelynek részei a főváros, a megyeszékhelyek, a kisebb városok és a községek egyaránt. Magyarország minden polgára egyenlő, függetlenül attól, hol él. A köztársaság számára ezért egyaránt fontos a főváros és minden térség fejlődése. A köztársaság kormánya minden támogatást megad Budapestnek ahhoz, hogy gazdasági, kulturális, tudományos és turisztikai szempontból a régió központjává váljon.

A kormány maga is felelősséget vállal a főváros számára legfontosabb országos kisugárzású fejlesztések megvalósításában, így például a csepeli központi szennyvíztisztító megépítésében. Ebben a ciklusban évtizedes lemaradást törlesztve elkezdjük építeni a 4-es metrót, már hosszabb nyomvonalon, 14 állomással. Folytatni fogjuk (Babák Mihály: Mikor?) az M0-ás körgyűrű építését, ezzel együtt a Duna északi hídjának megvalósítását. Budapest Európa egyik legdinamikusabban fejlődő fővárosa lehet. Az ország mellett legyen végre lendületben a város is!

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  253  Következő    Ülésnap adatai