Készült: 2021.07.23.20:44:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 24. felszólalás
Felszólaló Szabó Lajos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:36


Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ LAJOS (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A kormányprogram alapján egyértelműen látszik, hogy a kormány és egyben a Magyar Szocialista Párt célja egy igazságosabb, gyarapodó, biztonságos Magyarország megteremtése. Lássuk, hogy ennek eszközeként milyen költségvetési és adópolitika megvalósítására nyílik lehetőség!

Az elkövetkezendő időszak adótörvényei egy igazságosabb és méltányosabb közteherviselés megvalósítását szolgálják, hogy tényleg azok kapják a támogatást, akik igazán rászorulnak, közös adóforintjainkból azok kapjanak többet, akinél erre nagyobb a szükség.

A kormányprogram alapján 2005-ben tovább csökkentjük az átlag- és átlag alatti keresetűek adóterheit. Egyszerűsítjük az adórendszert, és határozott lépésekkel mindenki számára átláthatóbbá és világosabbá tesszük az adózás rendjét. Ez egyformán igaz magánszemélyekre csakúgy, mint a vállalkozásokra.

A kétkulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével százmilliárd forinttal több marad az adófizetők zsebében. A középső kulcs eltörlésével az adófizetők kétharmada, 2 millió 700 ezer ember kerül az eddigi legalacsonyabb, 18 százalékos sávba. (Szórványos taps az MSZP soraiból.) Ez számukra valódi, tényleges adóteher-csökkenést jelent. Hogy csak egy példát említsek: egy két gyermekét nevelő családfő bruttó 125 ezer forintos keresettel jövőre 56 ezer forinttal vihet többet haza. Ez félhavi jövedelemkiegészítést jelent. Míg 2002-ben az Orbán-kormány alatt ezen átlagos jövedelem után havi 32 250 forint adót kellett fizetni, addig 2005-ben, a Gyurcsány-kormány alatt ez az adóteher 26 875 forintra fog csökkenni. Az átlag alatti keresetűek adóterheit még jelentősebben, közel 60 százalékkal csökkenti a kormány által beterjesztett 2005-ös adótörvény.

Segítünk a fiataloknak az otthonteremtésben. A befektetési célú lakásvásárlások helyett a fiatalok és pályakezdők első otthonának megszerzését támogatjuk. Az állam a 30 év alatti fiatal párok lakásvásárlásához hitelgaranciát biztosít, így már minimális önerővel lehetőségük lesz az önálló otthon megteremtésére. Ezen felül a már gyermeket nevelő szerényebb jövedelmű pároknak használt lakás vásárlásához is biztosítjuk az általunk megemelt szociálpolitikai támogatás felét.

Megszüntetjük azt az igazságtalanságot, hogy a családi adókedvezményt ma csak a magasabb jövedelemmel rendelkező családok tudják teljes egészében igénybe venni. A támogatások rendszerét úgy alakítjuk ki, hogy az adókedvezményeket azok is kihasználhassák, akik erre valóban rászorultak. Az igazságosság elve alapján baloldali pártként felvállaljuk, hogy korlátozzuk a legmagasabb jövedelműek számára elérhető számos adókedvezményt. A jövőben évi 6,5 millió forint jövedelem felett - a gyermekek és fogyatékkal élők támogatását célzó kedvezmény kivételével - nem lesz lehetőség kedvezmény igénybevételére. Ez a lépés is fontos része az igazságosabb közteherviselés megteremtésének.

Ez a gondolat vezérelt bennünket akkor is, amikor eldöntöttünk, hogy 2005-2006-ban a bankoknak a többi vállalkozásnál magasabb adófizetést kell vállalniuk.

Az idősek megbecsülése jegyében még idén sor kerül a nyugdíjak kiegészítésére, az özvegyi nyugdíj megemelésére. Folytatjuk a 13. havi nyugdíj kifizetését. A legnehezebb körülmények között élők, a 75 éven felüli egyedülálló idősek támogatását még ebben a kormányzati ciklusban növeljük.

A kormányprogram és a Magyar Szocialista Párt kiemelt célja a munkahelyteremtés. Ehhez járulunk hozzá, amikor támogatjuk a fiatal pályakezdők, gyermeket vállaló édesanyák és tartósan munkanélküli 50 év felettiek elhelyezkedését azáltal, hogy az őket foglalkoztatók számára járulékfizetési kedvezményeket nyújtunk.

A takarékos állam hívei vagyunk, a következő években is ennek kialakításán fogunk dolgozni. Az állam ma túlzottan bürokratikus, sok helyen pazarló, a központi közigazgatás túlméretezett. A kormány lépéseket tesz ennek megváltoztatására, csökkenti az állami kiadásokat és karcsúsítja a bürokráciát.

A költségvetés területén támogatjuk a kormány hiánycsökkentő erőfeszítéseit. Az így fokozatosan javuló egyensúly garanciát nyújt Magyarország számára, hogy 2010-ben bevezethessük a közös európai fizetőeszközt, az eurót.

Megerősítem, hogy az előbb elmondottak alapján a Magyar Szocialista Párt frakciója kiáll a kormányprogramban foglalt igazságosság, szolidaritás és az arányos közteherviselés elve mellett, és ennek megvalósítását az elkövetkezendő időszak adó- és költségvetési politikájában támogatni fogja.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  24  Következő    Ülésnap adatai