Készült: 2021.07.23.23:56:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 217. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A két elhangzott felszólalásra szeretnék reagálni. Jobb lett volna, ha nem említették volna a méltányossági nyugdíjat, miniszter asszony, annál is inkább, mivel 800 ezer ember állt sorba méltányossági nyugdíjért (Moraj és közbeszólások az MSZP padsoraiból.), és utána ezeket nem tudták kielégíteni. Azért nem tudták kielégíteni, mert nem volt rá pénz, és becsapták ezeket az embereket.

A 13. havi nyugdíjat pedig hetente csöpögtetik a nyugdíjasoknak, évenként egyhetit - nem erről volt szó, hanem azt mondták, hogy kifizetik, és nem építették be az alapnyugdíjba.

Az özvegyeket igenis becsapták, mert az özvegyek közül azok az özvegyek, akiknek saját jogú nyugellátásuk nincs, a mai napig nem kaptak özvegyi nyugdíjemelést, és a kormányprogram alapján sem fognak kapni. Ez legalább 250 ezer ember. De nemcsak ezekről kell beszélni, hanem beszélni kell arról is, hogy az özvegyek, illetőleg a nyugdíjasok nem tudnak megélni - a 44 százalékos gázáremelés, a 30 százalékos villanyáram-emelés, a kenyér, a gyógyszer és az összes élelmiszer árának emelése elviszi a nyugdíjuk nagy részét, az inflációról nem is beszélve.

A minimálbérre büszkék önök, amikor 50 ezerről két év alatt 53 ezer forintra voltak képesek felemelni a minimálbért? Ezért nyolc órán keresztül keményen dolgoznak az emberek, és ma már elinflálták ezt a 3 ezer forintos emelést.

Az ápolási díjat nem emelték egy fillérrel sem. A Szabó Erika képviselőtársammal benyújtott módosító indítványunkat nem tartották általános vitára alkalmasnak, pedig mi javaslatot tettünk arra, hogy a mindenkori minimálbérhez kell az ápolási díjat felemelni, pontosan azoknak a családoknak, amelyek leveszik a társadalom hátáról a terhet.

Ugyanakkor nem emelik fel a családi adókedvezményt - a módosító indítványunkat elutasították a házasságkötést megelőző támogatás tekintetében is, pontosan a demográfiai kérdés megoldása miatt lett volna ez nagyon fontos. A fogyatékosok és a mozgáskorlátozottak sem kapják meg a támogatásukat, úgyhogy azt hiszem, hogy sokkal jobb lenne, ha átdolgozásra visszavonnák ezt a kormányprogramot. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  217  Következő    Ülésnap adatai