Készült: 2021.07.31.13:19:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 20. felszólalás
Felszólaló Körömi Attila (független)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:51


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KÖRÖMI ATTILA (független): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A mindent eldöntő lényeg kimaradt ebből a kék füzetecskéből: a miniszterelnök-jelölt társadalmi legitimitással nem bír; az SZDSZ-t korrupciós vád terheli. Gyurcsány Ferenc tagadja a morális alapokon nyugvó közéleti munkát, csak a pénz által mozgatott egyéni érdekekben hisz - ő maga fogalmazott hasonlóan -, ő az, aki megszemélyesíti a rendszerváltoztatás paktumainak minden hazugságát, életútja azt testesíti meg, amitől az ország meg akart szabadulni: a társadalmi igazságtalanságot.

Hogyan is figyelmeztet a költő Petőfit szólítva? A jognak asztalánál lopnak. Gyurcsány Ferenc jelölésével a koalíció az erkölcs és a népakarat teljes kiszorítására törekszik a politikai döntéshozatalból. A rendszerváltoztatás negatív szimbólumának jelölése a legitimitást és az igazságérzetet alapjaiban támadja. Megszavazása esetén a koalíciónak is tudnia kell, hogy a rendszerváltoztatás mint társadalmi szerződés semmissé válik, hiszen időkorlátra való tekintet nélkül minden szerződés semmis, ami a jó erkölcsbe ütközik. Mindennapjainkra pedig ismét a nyolcvanas évek az igazak, a költő szavaival élve: a jognak asztalánál lopnak.

Tisztelt Koalíciós Képviselők! A becsületes út az lenne, ha nem szavaznának bizalmat Gyurcsány Ferencnek (Moraj az MSZP soraiban. - Dr. Szabó Zoltán: Igazad van!), így teremtve lehetőséget egy előrehozott választás kiírására, a politikai tabula rasa megteremtésére. Ennek hiányában a rendszerváltoztatás végleg vakvágányra fut, és egy másik fejezet lapjai nyílnak meg előttünk. Egy olyan fejezeté, amelyben az első két mondat akár így is hangozhat: a társadalmi igazságosság, az esélyegyenlőség és a szolidaritás elvei alapján végre el kell számolni a privatizáció teljes folyamatával; a második: mit kell tenni az 1990-ig furcsa körülmények között felhalmozott államadóssággal, amely nem szolgált mást, mint a vagyonátmentéshez biztosította a nyugodt éveket, ám most ezt mindannyian fizetjük. (Folyamatos zaj.)

Tisztelt Országgyűlés! Ez egy illegitim vita, amelynek szavazásában én személy szerint nem kívánok részt venni. (Moraj és derültség az MSZP soraiban. - Taps az ellenzék padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai