Készült: 2021.08.01.09:14:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 193. felszólalás
Felszólaló Dr. Csáky András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:50


Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÁKY ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Kíváncsi lennék, hogy a kijelölt miniszterelnök urat egyáltalán érdekli-e, hogy a parlamentben mi folyik. (Gyurcsány Ferenc Kiss Péterrel és dr. Hiller Istvánnal a szónoki emelvény mellett konzultál.) Úgy tűnik az egész napos mozgása kapcsán, ami önmagában egy tanulmányt megérdemelne, hogy hihetetlen mértékben unja a saját maga által jegyzett program vitáját. (Közbeszólás az MDF soraiból: Így van! - Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Ha valaki elolvassa a programot, az el is tudja fogadni, hogy a kijelölt miniszterelnök úr az utolsó pillanatig titkolta ezt a programot, nehogy valaki már korábban megkapja, mert ez a program vádirat és egyben bizonyíték is. Ugyanis azt nem lehet eljátszani, tisztelt szocialista és szabad demokrata képviselő hölgyek és urak, hogy most megrázzuk magunkat, lerázzuk magunkról a vizet, mint a bolha... (Derültség.), mint a kutya - (Közbeszólások: Lesz ott bolha, ahol kutya van! - Bolha is lehet ott a kutyánál.) így van, bolha is lehet, az elmúlt két év működése alapján (Derültség.) ez egy freudi elszólás lehet (Közbeszólás az MSZP soraiból: Kezdd elölről! - Derültség.) - ...mintha a mögöttünk hagyott két esztendő meg nem történt lett volna. És bizonyíték arra, hölgyeim és uraim, hogy ahogy 1994-ben, úgy 2002-ben is becsapták a választókat. (Közbeszólás az MDF soraiból: Úgy van!) Semmi mást nem kell tenni, mint összehasonlítani a “Cselekedni most és mindenkiértö Medgyessy Péter által jegyzett programot az előttünk fekvő, programnak nevezett negyvenoldalas írással. Csak az egészségügyi résszel kívánok foglalkozni, mi az, ami kimaradt a programból, és mi az, ami változatlan, illetve belekerült a mostani programba. Az önmagáért beszél, hogy összesen 67 sort szánt a kijelölt miniszterelnök úr az egészségügyre, igaz, hogy abból 9 sor az ismétlés. (Derültség az ellenzék soraiban.)

A Medgyessy-kormány azt ígérte, hogy nemzeti közmegegyezésre törekszik ezen a téren is. Ezzel szemben az elmúlt két évben válogatott azon partnerek közül, akikkel hajlandó volt leülni tárgyalni, egyeztetni, diktátumszerűen alakított át, szüntetett meg intézeteket, ami éppen most folyik. Egyeztetést hirdettek, de az igen hatékonyan működő nemzeti kerekasztalra nem hajlandók eljönni, ahol valóban a szakma széles rétegei képviseltetik magukat, még ha időközben a MOTESZ kivásárlásra is került.

A Medgyessy-programban azt ígérték, hogy az új egészségügyi rendszer kialakításához megteremtik a szükséges forrásokat, olyan egészségügy megteremtésén fáradoznak, ahol a szolgáltatók önállóan, hatékonyan működhetnek, és beindítják az ágazati tőkepótlási és felhalmozási folyamatokat. Ezzel szemben a dologi kiadások természetesen nem kerültek be vagy csak virtuálisan kerültek be a költségvetésekbe, a finanszírozási rendeletek folyamatosan változnak, követhetetlenné válnak, sőt a legújabb degressziós jellegű finanszírozás miatt az intézményeink eladósodása kezd felgyorsulni. Azt ígérték, hogy az egészségügyben dolgozóknak szakmai és anyagi megbecsülésben lesz részük, ezzel szemben valóban 2002-ben volt egy béremelés, egy 50 százalékos béremelés, azóta egy fillér sem. Ha az előző ciklus bérnövekményi tendenciáit megnézzük, akkor még bizony van mit tennie ennek a kormányzatnak; igaz, hogy ebből is visszavettek akkor, amikor a degresszió megállapításánál a bázisévet is degresszálták, és időközben a címzett és céltámogatás formájában a teljesítménybe beépített összegek már kezdik elveszteni ezt az értéket is. Beszélnünk kell arról, hogy a Medgyessy-kormány ideje alatt - és bízzunk benne, hogy kijelölt miniszterelnök úr változtat ezen -, akkor, amikor szorítóba került az egészségügyi kormányzat, összehangolt támadás indult az orvosok, az egészségügyi dolgozók ellen, mintegy ellensúlyozva azt, nehogy föl merjék már emelni a hangjukat az ellen az egészségpolitika ellen, amit a szocialista-szabad demokrata kormányzat ebben az országban az elmúlt időszakban csinált.

Az is szerepelt ebben a programban, hogy az ÁNTSZ szakmai felügyeleti szerepét erősítik. Ugye, most folyik 16 laboratórium magánosítása az erősítés jegyében; és ilyenről, hogy hűségjutalom, nem érdemes beszélni, már tényleg snassz. Erősítik a Magyar Orvosi Kamarával, a Magyar Gyógyszerészkamarával a kapcsolatot, miközben költségvetési oldalról ellehetetlenítik, közellenségnek tekintik a Magyar Orvosi Kamarát; és éppen most van terítéken, teljesen érthetetlen módon, hiszen miniszter úr a bizottsági meghallgatáson a Versenyhivatal gyógyszerpiaccal kapcsolatos munkájával kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy ellenzi, mégis a gyógyszerpiac szétverése folyik, a liberalizálás, amely a gyógyszerforgalmazást veszélyezteti.

(15.50)

Önök azt ígérték, hogy 300-400 új gyermek- és felnőtt-háziorvosi körzetet hoznak létre, preferálva és pluszpénzeket juttatva a fehér foltokhoz. Mára már intézményi mennyiségű fekvőbeteg-intézeti orvos hiányzik a rendszerből. Tehát fekvőbeteg-intézetek működése került veszélybe az önök egészségpolitikája miatt. Önök azt ígérték, hogy amit megszüntettek, és ami miatt évek óta szenved a magyar egészségügy, az úgynevezett keresztfinanszírozást visszaállítják, mindenki mögött lesz járulékfizető. Egy lépést nem tettek ennek érdekében. Úgyhogy enyhén szólva furcsa, hogy a Gyurcsány-féle programban le merik írni azt, hogy pazarló az egészségügy, amikor évről évre elégtelenek a források.

Önök azt ígérték, kezdeményezik, hogy az egészségbiztosítás ellenőrzését a parlament egy általa létrehozott és megfelelő jogkörökkel felruházott testületre bízza. Önök azt nem engedték meg, hogy a Ház elé kerüljön az a törvénymódosító javaslat, amelyet a Magyar Demokrata Fórum benyújtott annak érdekében, hogy ez a testület felálljon, és a hatalmas vagyonnal és pénzeszközzel rendelkező alapok működésébe megpróbáljon betekinteni, hogy ellenőrizni tudja, a költségvetési szervek, minisztériumok a járulékfizetési kötelezettségüket teljesítik-e vagy sem. Önök ehhez sem járultak hozzá. Önök azt ígérték, hogy korszerűsítik a közgyógyellátást. Azt ígérték, hogy a fogamzásgátló szerekhez hozzájárulást adnak, és sok mindent ígértek. Ezzel szemben ebben a programban mi van? Úgy látszik, az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó, de önök nem kívánják megtartani, és ez bizony nagyon szomorú.

Hogyan értelmezhető az, amit Schvarcz elnök úr is mondott, hogy a szolidaritás elvét is érvényesítő, piaci viszonyokat is figyelembe vevő egészségügy megteremtése. Emellett egy másik sorban pedig az van, hogy meghatározzuk a kötelező egészségbiztosítási alapcsomagot. Ez nagyon érdekes. Nem tudom, éppen hol cikázik a kijelölt miniszterelnök úr. (Közbeszólás az MDF padsoraiból: Ott ül a sarokban!) Ja, a sarokban van. (Dr. Vojnik Mária: Nekünk is mondhatod!) De ez az ő programja (Bársony András: Ez a kormány programja!), gondolom, érdekli. Ez a Gyurcsány-kormány programja, gondolom, érdekli, hogy az egészségügy területén mit terveznek, bízom benne, hogy az ő tudtával, nem a háta mögött.

Önök fel akarják számolni a több mint százéves nemzeti kockázatközösséget, a szolidaritási elvű társadalombiztosítást. (Dr. Vojnik Mária: Nem akarjuk!) Másként nem értelmezhető az alapcsomag kérdése, mert ha van alapcsomag, akkor van másik csomag, amely nyilvánvalóan már nem szolidaritási elvű. Beszéljenek tisztán! Beszéljenek, mondják el nyíltan, jöjjenek el a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal ülésére holnap, és mondják el, mi az elképzelésük a magánosítást illetően, mi az elképzelésük a társadalombiztosítást illetően és egyéb kérdésekben.

Szégyenletes ennek a programnak az egészségügyi része. Egy szlogenre emlékeztetném önöket végül: Magyarország azért ennél többet érdemel.

Köszönöm szépen. (Taps az MDF padsoraiból.)
Felszólalások:  Előző  193  Következő    Ülésnap adatai