Készült: 2021.08.01.08:45:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 167. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:23


Felszólalások:  Előző  167  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Való igaz az, ha most számba vesszük, hogy a mezőgazdasági termelőknél mennyi hitel van, több a hitel, mint a tavalyi esztendőben, amikor az adósságkonszolidációt lebonyolítottuk. Meg kell nézni, hogy mi ennek az oka.

Ennek az az oka, hogy az európai uniós csatlakozás előtt a kormány úgy döntött, hogy 100 milliárd forint közép- és hosszú lejáratú hitellel segíti a gazdálkodókat, nagyon kedvezményes módon, éppen azért, hogy ez európai uniós csatlakozás átmeneti nehézségeit, a likviditási problémáit meg tudják oldani. Önök, ellenzéki képviselők, elégtelennek tartották ezt a hitelnagyságot, 130 milliárd forintra való növelését kérték. Megtettük, elkülönítettünk a családi gazdálkodók, a kisebb termelők részére ebből az összeghatárból - és mi történt a gyakorlatban? 236 milliárd forint értékű, öt-tíz éves lejáratú hitelt vett fel a mezőgazdaság.

Természetesen ez megnövelte a hitelállományt. De tisztelt képviselőtársaim, micsoda különbség az, hogy az azt megelőző években a fennálló hitelállomány 70 százaléka éven belüli rövid lejáratú hitel volt, amely a gazdálkodókat egyik napról a másikra való gondolkodásra és kapkodásra kényszerítette, azzal a helyzettel szemben, ami előállt, hogy öt évig nagyon jelentős kamattámogatás mellett kell visszafizetniük a támogatási többletekből ezeket az összegeket. A mezőgazdasági termelők likviditási helyzete lényegesen jobb, azokat a hullámvölgyeket, piaci problémákat, amelyeket természetesen a kormány nem tud kiküszöbölni, ezen hitel segítségével meg tudják tenni.

Minden ellentétes híreszteléssel szemben a takarékszövetkezetek bocsátották ki talán ennek a legnagyobb részét, a kistermelőknek és a családi gazdaságoknak is arányosan jutott a termelésük arányában. Úgyhogy az ön véleményét nem tudom elfogadni, képviselő úr.

Köszönöm figyelmüket.(Taps a kormánypártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  167  Következő    Ülésnap adatai