Készült: 2021.07.29.06:46:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

169. ülésnap (2004.09.29.), 135. felszólalás
Felszólaló Dr. Garai István Levente (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:06


Felszólalások:  Előző  135  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GARAI ISTVÁN LEVENTE (MSZP): Elnök úr, köszönöm szépen a szót. Tisztelt Ház! Sisák képviselő úr hozzászólásával kapcsolatosan szeretnék egy-két megjegyzést tenni, először a tankönyvtámogatással összefüggésben. Az interneten gyorsan megnéztük, hogy az utolsó békebeli fideszes évben, 2002-ben ez 3,2 milliárd volt, most pedig a 2003-as zárszámadással kapcsolatban mintegy 8 milliárd forintos tankönyvtámogatás szerepel költségvetési pénzekből.

Másrészt nyilván lehet kifogásolni az ingyen tankönyvhöz jutás módozatait és annak a költségmegosztását, az más kérdés, hogy az előző ciklusban ezt azért nem kellett kifogásolni, mert ez az intézmény így nem… (Végh László: Most mi a helyzet?) Elnézést kérek, én nem szóltam bele. Tehát ez az intézmény nem létezett. Körülbelül olyan helyzetbe kerültünk, mint a méltányossági nyugdíjemeléssel kapcsolatos kritikai elemek említésekor, amit éppen önök szüntettek meg.

Továbblépek. Rosszul emlékszik képviselő kollégám, Béki Gabriellával mi végigültük a Bokros-csomagot: a három- és többgyermekes családok esetében sikerült kivédeni a negatív hatásoknak gyakorlatilag az összes elemét. Sőt, mi több! (Dr. Kovács Zoltán: Ezt komolyan gondolod?!)

A választási programjukban többször hangoztatták, hogy annak idején mi a gyest megszüntettük. Ez rengetegszer hangzott el még felelős politikus szájából is. Ezzel szemben az az igazság, hogy 110 ezer helyett 232 ezren kaptak már 1997-ben gyest, ami magyarul azt jelenti, hogy a jövedelemkorlát mellett egy olyan kibővítési lehetőséget kaptak a családok, ami jelentősen megnövelte azoknak a számát, akik ezt a szolgáltatást igénybe tudták venni.

Önök négy évig nem emelték a családi pótlékot, mi ezt megtettük. Ugyanakkor, ha már a tankönyv áráról van szó és a tankönyvtámogatásról és a beiskolázási költségekről, amelyek nem kevesek, azért azt is meg kell említeni, hogy a tizenharmadik havi családi pótlék intézménye pont a beiskolázási problémákban nyújt segítséget a szülőknek.

Tehát nyilvánvalóan nem egy tökéletes rendszerről van szó, de talán a kritikai elemek sem állták meg minden tekintetben a helyüket.

Nagyon szépen köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  135  Következő    Ülésnap adatai