Készült: 2021.09.18.05:39:52 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2011.02.22.), 20. felszólalás
Felszólaló Kara Ákos (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KARA ÁKOS, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A foglalkoztatási és munkaügyi bizottság múlt heti ülésén megtárgyalta a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény módosítását.

A törvénymódosítás részben arra állapít meg szabályokat, hogy a közigazgatási alapvizsga visszakerüljön, visszakerülhessen a közigazgatás rendszerébe. Bizottságunkban eltérő vélemények hangzottak el arról a 3. §-ban foglalt szándékról, mely szerint ezzel kapcsolatban a kormány rendeletben állapítja meg a közigazgatási alapvizsga alóli mentesítés eseteit.

Másik eleme a benyújtott javaslatnak az, hogy a 40 éves nyugdíj-jogosultsági idővel rendelkező nők nyugdíjba vonulásával összefüggő javaslatokat tartalmaz. Ezt kell megtárgyalnunk a mai napon és majd a részletes vita során. A 2011. január 1-jén életbe lépett szabályozással sokak által várt döntés született meg. A jogosultak mellett ez természetesen hatással van, hatással lesz az érintett családok mellett a munkaerőpiacra, a munkaerő-piaci kérdésekre is.

A törvénytervezet további lényeges eleme az, hogy a jövőben a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény erre vonatkozó szakasza 14. § (1) bekezdésében meghatározott évi 40 nap szabadság helyett 20 munkanapot javasol bevezetésre a benyújtott javaslat. A Fidesz-KDNP-frakció tagjai számára ez támogatható megoldást jelent.

Tisztelt Képviselőtársaim! Szakbizottságunk végül 12 igen szavazattal, 5 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak találta.

Köszönöm a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  20  Következő    Ülésnap adatai