Készült: 2019.12.09.14:01:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

239. ülésnap (2005.06.20.), 12. felszólalás
Felszólaló Gyurcsány Ferenc
Beosztás miniszterelnök
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 6:39


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GYURCSÁNY FERENC miniszterelnök: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Ugyan valóban nem annyira súlyos a helyzet az Európai Unióban, hogy vészharangokat kellene kongatni, de annál talán nagyobb a kihívás, mint hogy amikor a magyar parlament ezzel a kérdéssel lehetősége szerint napirend előtt pár percben foglalkozik, akkor megspórolva és mellőzve a vitát, inkább a magyar adórendszer rejtelmeiről, a kormány és ellenzéke szokásos napi, heti vitájáról szóljon ez a konzultáció. Európának ennél nagyvonalúbb magatartásra van szüksége.

Legyen azért világos: az Európai Unió a nemzeti jövedelmek alig több mint 1 százalékából próbálja meg a céljait teljesíteni, 99 százalék itt marad nálunk. Az, hogy mi fog történni Európával, mi fog történni az Európai Uniót alkotó országokkal, elsősorban azon múlik, hogy a 99 százalékkal gazdálkodó nemzetek, nemzeti parlamentek és kormányok milyen politikát fognak megvalósítani, ebben van-e kellő bátorság, ebben van-e kellő nagyvonalúság, ebben van-e kellő előretekintés. Ugyanúgy, ahogyan az Európai Unió dolgában, azt gondolom, bátrabb és nagyvonalúbb együttműködésre van szükség, úgy gondolom, ez igaz a nemzeti politikák tekintetében is.

Inkább azokkal a politikusokkal értek egyet - mostanában lehet ilyeneket hallani az ellenzék oldalán is -, akik azt mondják, hogy azokat az ügyeket kell keresni, amelyekben a kormány és az ellenzék együtt tud működni. Példának okáért egy ilyen politika megalapozásához jó út lenne, ha legalább akkor, amikor a közös Európa-politikáról beszélünk, mondjuk, nem tovább, mint öt percre a megszólaló frakcióvezetők képesek lennének például valóban a közös Európa-politikával foglalkozni. Semmiképpen nem szeretném összekeverni az Európa-politikát az adópolitikával, a napirend előtti felszólalást az azonnali kérdések órájával. Ha a magyar kormánynak az adópolitikában javaslata és kezdeményezése van, bízhat abban a magyar parlament, a magyar parlament valamennyi pártjának valamennyi frakcióvezetője, hogy arról majd tájékoztatni fogjuk őket.

Visszatérve az európai kérdésekhez: van két ügy, amelyeket itt, a válaszban még szeretnék szóba hozni. Az egyik, hogy a magyar pozíció nemcsak a magyar pozícióban foglalt támogatás mértéke, hanem annak belső szerkezete tekintetében sem volt vita tárgya. Én azt tudom ebből leszűrni, hogy bár nem vagyunk közel a végső megállapodáshoz, a következő hetek és hónapok munkáját építhetjük a legutolsó tárgyalási keretben - ezt Brüsszelben úgy hívják, hogy az ötödik tárgyalási keretben - foglalt számokra és struktúrára.

Azt javasolnám a magunk számára, hogy semmilyen módon ne változtassunk azon a tempón, ahogyan építjük a 2007-2013 közötti programokat. Nekünk ezt itthon úgy kell vennünk és úgy kell tekintenünk, hogy az eddig kialkudott keretek környezetében lesz a végső megállapodás, nem okot kell találni az itthoni munka lassítására az európai megállapodás hiányában, hanem azt kell mondani, hogy még többet kell dolgozni annak érdekében, hogy ne csak a magyar álláspont legyen végül világos, hanem magyar hozzájárulással az európai álláspont is világosabb legyen.

Miután a nemeknek van egy a bővítéssel kapcsolatos felhangja is, szeretném, ha a magyar parlament előbb-utóbb - inkább előbb, mint utóbb - világosan fogalmazná meg a véleményét a tekintetben, hogy igen, ratifikálni kívánja a bolgár és a román csatlakozási szerződést. Azt tudom önöknek mondani, hogy a köztársaság kormánya még ebben a hónapban be fogja nyújtani a parlamentnek az erre vonatkozó javaslatát. Azt fogjuk javasolni, hogy mindaz a kétely és szkepszis, amely Európa sok országában a bővítéssel kapcsolatban valóban kézzel tapintható, az bennünket ne befolyásoljon, mert Európának és Magyarországnak az az érdeke, hogy Bulgária és Románia, nyilván a csatlakozási szerződésben vállalt feladatok, kötelezettségek teljesítését követően, de a tervezett időpontban az Európai Unió tagja legyen; mi pedig a következőkben is azt fogjuk tenni, mint eddig: határozottan fogjuk képviselni Magyarország érdekeit.

Ennek az érdekképviseletnek van egy határa: az érdekképviselet nyomán az Európai Unió nem lehet gyengébb, mert nem tud eredményes lenni egyetlenegy nemzet sem - bárha ki is harcol magának újabb eurókat -, ha ennek az az ára, hogy a világban nem az együttműködéséről és az ezen alapuló versenyképes teljesítményéről híres Európai Unió fog majd megjelenni, hanem egy erejében elgyengülő, belső vitáktól terhes és elbizonytalanodó Európai Unió; azaz nemzeti érdekképviselet a legvégsőkig, a legvégsőbb pont pedig ott van, ahol ez a közös Európa egységes erejének a rovására menne. Aki eljut idáig, annak inkább egy felet hátra kell lépnie, még akkor is, ha ehhez valóban nemzeti kompromisszum és nagyvonalúság kell - de tudják: erről szól az európai uniós együttműködés.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

(13.50)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai