Készült: 2021.06.12.18:55:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

295. ülésnap (2013.07.04.), 224. felszólalás
Felszólaló Szabó Vilmos (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:38


Felszólalások:  Előző  224  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZABÓ VILMOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Képviselőtársaim! Szinte hihetetlen és egyben hátborzongató is, hogy a Magyar Országgyűlés 2013 júliusában egy Európát elítélő határozati javaslatról tárgyal. Azt gondolom, elég sokan vagyunk itt, meg talán biztosan az országban is, akik erre nem gondoltak. Sajnos azonban ez a valóság, és rögtön rájövünk, hogy nem mese, még csak nem is tündérmese, amiről szó van, hanem nagyon-nagyon mély valóság. Igaza van Hargitai János képviselőtársamnak, aki azt mondta, hogy itt belpolitikáról van szó. Erről van szó, és erről akarják önök a figyelmet elterelni. Minden eszközzel megpróbálják, pedig nem fogják tudni, akárhány határozatot hoznak még és szavaznak meg a kétharmadukkal. Nem fogják tudni. Nevezzük nevén a dolgot, hogy miről van szó!

(21.20)

Arról van szó, és ezt akarják önök takargatni, hogy mit csinált a Fidesz Magyarországból az elmúlt három év alatt. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Na, mit?) Erről van szó, képviselőtársaim, hogy egy egypárti ihletésű, antidemokratikus rendszer kiépítésébe kezdtek. Ezt akarják eltakarni, ezzel nem akar a miniszterelnök úr, Orbán Viktor szembenézni. (Közbeszólások a kormánypártok soraiból.) Hozzáfogtak a demokratikus intézményrendszer leépítéséhez, a demokratikus alapjogok csorbításához, és teszik ezt még ma is. És azt próbálják hazudni, itt ma is ez történt, azt próbálják hazudni, hogy ez nem így van, hogy ez nem igaz, de nem fog ez sikerülni önöknek.

Erről szól ez a jelentés is, erről szól a Velencei Bizottság jelentése, erről szól az Európa Tanács által elfogadott legutóbbi jelentés, amelyet a monitoringbizottság alapozott meg, és nyilvánvalóan erről fognak még szólni további jelentések is. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Na!?) Szembe kell nézniük előbb vagy utóbb, tudomásul kell venniük, hogy a magyar választók önöket erre nem hatalmazták fel. Az 52 százalékkal megszerzett kétharmados mandátumukkal nem hatalmazták fel arra, hogy megszüntessék a demokratikus rendszert Magyarországon.

Erre önöknek nincsen joguk, és hiába próbálnak összeesküvés-elméleteket fabrikálni, amelyek néha már tényleg nevetségesek. Valaki itt emlegette az ürgebőrbe kötött üzeneteknek az átadását. Viviane Redinggel kapcsolatban az újságokban, a Magyar Nemzetben, de a miniszterelnök-helyettes úr által vagy a kereszténydemokrata frakció vezetője által is elmondottak már szinte tényként vették, és már szinte egy olyan összeesküvés bontakozott ki Magyarország ellen, hogy az ember azt hitte, hogy az ötvenes években van, és valóban az ürgebőr is meg fog már jelenni. (Közbekiáltások a kormánypártok soraiból.) Nem fog ez sikerülni önöknek, bármennyire is szeretnék, hogy másról beszéljenek, és jogi csűrés-csavarással eltereljék a figyelmet.

Azt szeretném önöknek ajánlani, vegyenek példát a Horn Gyula által vezetett (Moraj, felzúdulás a kormánypártok soraiban.) kétharmados támogatottságú kormányról. Vegyenek arról példát, ahogyan az a kormány kormányzott, és nem élt vissza a kétharmados hatalmával. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) Önök arról beszélnek, hogy most hirtelen, amikor megfogták önöket, amikor rajtakapták önöket, hogy szavazzon mindenki együtt, lépjünk, emelkedjünk fölül, lépjünk fel együtt. Tisztelt képviselőtársaim, ehhez azonban meg kellene változtatni az önök hozzáállását. Meg kellene változtatni azt a filozófiát, hogy aki nincs önökkel, az nincs. Az igazi vélemény, az egyetlen vélemény csak az lehet, ami az önök véleménye. No, ez így nem megy.

Itt most nem hivatkoztak rá, de nagyon sokszor hivatkoztak a román példára, hogy bezzeg a román parlament képviselői együtt szavaztak. Igen, csak egy dolgot elfelejtenek elmondani, a szocialista Ponta-kormány a kritikák után mindent annullált, nullára állította vissza az órát. Visszaállították az órát, leültek a román parlament ellenzéki képviselőivel, és úgy meg tudtak egyezni. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Mi is ezt csináltuk itt.) No, így lehet tárgyalni. És igazuk van, ez belpolitikai kérdés, itt kell, csak önök ezt nem hagyják. Azt hiszik, hogy ez a kétharmad örökké tart. Nem fog örökké tartani.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  224  Következő    Ülésnap adatai