Készült: 2020.07.07.14:52:16 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

234. ülésnap (2001.10.19.), 235. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  235  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tényleg furcsa helyzet, hogy nekem fent kell ülnöm, de azt gondoltam, hogy lejövök, és én is bekapcsolódom röviden ebbe a vitába.

 

(15.50)

 

Az előbb Vojnik Mária képviselő asszony és Kökény képviselő úr is azt mondta, hogy kellően elő volt készítve a dolog '97-ben, '98-ban, hatástanulmányok készültek. De én azt szeretném kérdezni, hogy tudomásuk szerint az a több mint 400 ezer 40 éven felüli, a mostani szolgáltatás lehetőségeit választó állampolgár tudja-e, hogy jelen pillanatban körülbelül 6 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapna a vegyes rendszerben való részvétel mellett, mint amit kapna, ha maradt volna az államiban.

Ez egy elég egyszerűen követhető dolog, ugyanis elég rosszul gazdálkodnak a magánkasszák, a magánpénztárak. A működés első két esztendejében még pozitív volt a mérlegük, de a 2000. esztendőben már negatív volt a reálhozam, és ebben az esztendőben sem fog ez jobban kinézni. Úgyhogy azt gondolom, itt alapvetően azzal van a baj, hogy a magánkasszák nagyon rossz befektetési döntéseket hoznak. Ha megnézik a portfóliót, akkor ebben igen magas a részvények aránya... (Keller László: A kormány!) Én a magánnyugdíjpénztárakról beszélek, egyelőre (Keller László: Rossz gazdasági környezet! - Tállai András: Magas a működési költség!) - igen rossz döntéseket hoznak.

Ennek a módosító javaslatnak semmi olyan szándéka nincs, és ezt a nyugdíjpénztárak is elismerik, hogy ezzel az ő működésük ellehetetlenülne. Nem lehetetlenül el, csak az állampolgárok kapnak egy újbóli választási lehetőséget, hogy döntsék el két-három év működésére visszatekintve, hogy most melyik rendszert választják, mert a mi számunkra egyáltalán nem meggyőző az eddigi működés, és egyáltalán nem biztos, hogy akik így döntöttek, azok jól döntöttek, és ezt a döntést a későbbiekben nem fogják vagy nem kívánják megváltoztatni. Ennek a lehetőségét teremtettük meg. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)




Felszólalások:  Előző  235  Következő    Ülésnap adatai