Készült: 2020.07.11.03:16:44 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

231. ülésnap (2001.10.16.), 111. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:21


Felszólalások:  Előző  111  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Tisztelt Államtitkár Urak! Egy olyan problémára szeretnék rávilágítani - hogy stílszerű legyek -, ami Balatonboglárról szól, de azt gondolom, nemcsak Balatonboglár, hanem az ország számos települése van hasonló helyzetben. Ugyanis a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény így rendelkezik a közvilágításról: "A települési önkormányzat köteles gondoskodni a közvilágításról." A 26/1992. számú kormányrendelet kimondja, hogy a jegyző látja el a közvilágítási berendezés létesítésével, üzemeltetésével kapcsolatos eljárásokkal összefüggő feladatokat és hatásköröket.

Az a szolgáltató, aki a Balaton déli partján szolgáltat, a Dédász Rt., 1998. augusztus 23-án szerződést kötött a boglári önkormányzattal a közvilágítás üzemeltetésére. Ezt a szerződést 2000. június 29-én módosították, és 2001. június 30-áig meghosszabbították. Jelenleg az önkormányzatnak nincs a kötelező közvilágítási feladat ellátására szerződése. A Lajtán túl, Ausztriában és Németországban a villamosenergia-hálózat önkormányzati tulajdonához kapcsolódó magas szintű liberalizált szolgáltatás társul.

A magyarországi önkormányzatok számára a kétharmados önkormányzati törvény előírja, hogy a kötelező közszolgáltatás önkormányzati szolgáltatás, illetve igazgatási feladat. Ezzel szemben a szolgáltató tulajdonos és egyben szakhatóság is. Amikor egy önkormányzat - jelesül Boglár - közvilágítási hálózatot kíván építeni, kiszolgáltatottságából eredően köteles lemondani az általa kifizetett és megvalósított tulajdonról. Nincs közvilágítás, illetve nagyon hiányos a közvilágítás, nyáron nagyon nehéz elmagyarázni a turistáknak, hogy miért nincs, télen pedig az ott lakó polgároknak.

Kérdezem miniszter urat, hogy a helyzet feloldására milyen javaslatot tud tenni a tárca, illetve milyen intézkedést tud foganatosítani azért, hogy ez a helyzet megoldódjék. (Taps az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  111  Következő    Ülésnap adatai