Készült: 2020.07.04.08:04:20 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

218. ülésnap (2001.06.26.), 102. felszólalás
Felszólaló Herényi Károly (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HERÉNYI KÁROLY (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A tavalyi esztendő egyik legfontosabb elfogadott törvénye a Balaton védelméről szól. Égető szükség van erre a törvényre, hiszen a Balaton állapotának megóvása nemzeti érdek. Magam, egyetértve a törvényalkotó szándékával, számos módosító indítványt nyújtottam be. Az indítványok jó része a törvény végrehajtásának anyagi biztosítékát szolgálta volna. Az előterjesztő azzal az indoklással utasította el javaslataimat, hogy a költségvetési törvény egyéb forrásból - többek között pályázati forrásokból - biztosítja a szükséges pénzt, ugyanis a törvény hatálya alá eső 164 település önkormányzatainak döntő többsége csatornázottság híján nem adhat ki építési, bővítési, korszerűsítési engedélyeket.

Az akkori ígéretekkel szemben a csatornaépítési pályázatok elbírálásakor a térségből benyújtott pályázatok általában nem nyertek támogatást. Így járt Lengyeltóti másik kilenc településsel együtt benyújtott pályázata, amelyet ismét elutasítottak. Ez a pályázat, amely megvalósulása esetén az érintett településeken képződött szennyvizet tisztított állapotban a Balaton vízgyűjtő medencéjén kívülre vezetné, jelentősen szolgálná a Balaton vízminőségének védelmét. Csatornázottság híján ezeken a településeken építési engedély nem adható ki. Ez az egyébként indokolt szigorúság kellő központi források biztosítása nélkül azt fogja eredményezni, hogy a települések elöregedését nem tudjuk lassítani, a népességmegtartó képesség pedig jelentősen romlik.

Kérdezem tisztelt miniszter urat, milyen lehetőséget lát arra, hogy a törvény végrehajtásának, illetve betartásának anyagi forrásai biztosíthatók legyenek.

A körzetben található, a törvény hatálya alá eső 164 település lakói nevében várom tisztelt miniszter úr biztató válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  102  Következő    Ülésnap adatai