Készült: 2022.08.11.22:11:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

139. ülésnap (2020.06.11.), 48. felszólalás
Felszólaló Dr. Ujhelyi István
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 23:59


Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. UJHELYI ISTVÁN európai parlamenti képviselő: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Ritka pillanat, amikor európai parlamenti képviselőként a magyar Országgyűlés Házában, itt, önök előtt szólhatok, éppen ezért köszönöm a lehetőséget, hogy az MSZP frakciója előre leadott hozzászólóként felkért, hogy a következő évi magyar költségvetéshez európai parlamenti képviselőként fűzzem hozzá észrevételeimet. Hazafiként és büszke magyarként én arra tettem fogadalmat a tavalyi évben, az európai parlamenti választásokat követően, hogy a magyar érdekeket képviselem az Európai Unió intézményei előtt, és az európai értékeket hozom ide, képviselem a magyar politika döntéshozói szintjei előtt. Ennek szeretnék megfelelni a következő percekben, még akkor is, ha ez önöknek esetleg nem tetszik, mármint az, hogy én nem tartom feltétlenül egyformának az Orbán-kormány hatalmi építkezési logikáját és érdekeit az általában elfogadható és képviselendő magyar, hazai, nemzeti érdekekkel.

A következő percekben a költségvetésről beszélünk. Igen, költségvetést előkészíteni, elfogadni és azt utána végrehajtani, egy nehéz és bonyolult dolog, ezt tudjuk mindannyian, különösen azok az önkormányzati vezetők, akik most fogják a fejüket, hogy mi lesz a következő években a települési szolgáltatásaikkal. A feladat számomra egyértelmű: az emberi élet védelme és az emberi megélhetés védelme. Egy olyan krízisnek még csak nem is végén, hanem kellős közepén, amit mindannyian átélünk a világban, nem lehet más feladata a magyar Országgyűlésnek vagy bármely politikai döntéshozó testületnek, mint ezt a kettőt szem előtt tartani.

Az emberi élet védelme és az emberi megélhetés védelme  önöknek ezt a következő költségvetésben, ebben a tervezetben nem sikerült szem előtt tartaniuk. Önök a cserben hagyás költségvetését hozták ide, a magyar Országgyűlés elé. Mert cserben hagyják nemcsak az önkormányzatokat, hanem cserben hagyják a magyar embereket is. Cserben hagyják azokat, akik bérből és fizetésből élnek, és vagy megszűnt a munkahelyük, vagy a bevételeik csökkentek, de semmi máshoz nem tudnak nyúlni ezekben a pillanatokban, mert nincsenek tartalékaik. Ők, igen, önöktől, a magyar Országgyűléstől, a magyar kormánytól várják a boldogulás, a túlélés, az emberi megélhetés lehetőségét.

De önök cserben hagyják a kis- és középvállalkozókat is, azokat, akiknek nincsen tőkéje vagy éppen kapcsolatrendszere a NER világához, hogy tőkéhez jussanak, hogy foglalkoztathassanak, hogy működhessenek.

Önök cserben hagyják a gyermeket nevelő szülőket is, bármit állítanak erről a költségvetésről. Szép szó, több milliárdért fel is lehet írni nyilvánvalóan hatalmas poszterekre, hogy a családok költségvetése meg a családok támogatása, de azt mindannyian tudjuk, hogy ez csak egy szűk elit családjainak támogatásáról szól, a többség, azok, akik gyermeket nevelnek, étkeztetnek, taníttatnának vagy éppen aggódnak a jövőjükért, nem éli meg így sem a mostani intézkedéseiket, sem a következő év költségvetését, ha majd ezt át kell éljék.

Ez a cserben hagyás költségvetése. Mi, az MSZP az újjáépítés költségvetését mutattuk be, és most ehhez szeretnék kapcsolódni, az újjáépítés költségvetési elvárásaihoz, európai parlamenti képviselői szemüvegemet felvéve, látva azt, hogy milyen források állnak rendelkezésre, és milyen veszélyek azok, amelyek itt vannak előttünk az európai következő hétéves költségvetési terv előkészítése idején, amelyekhez nekünk valamilyen módon egy sokkal koordináltabb és egységesebb választ kellene adnunk, mintsem amit önök folytatnak a brüsszeli intézményekkel való kapcsolatukban.

De akkor hadd nézzek vissza pár percben arra, hogy mi történt az elmúlt hetekben, hiszen követtem, nyilvánvalóan követtem a magyar Országgyűlésben elhangzó vagy éppen a kormánypárti sajtóközleményekben elolvasható megjegyzéseket az Európai Unió és Magyarország viszonya kapcsán. Még szerencse, hogy nem szakadt önökre ennek az ülésteremnek a teteje, szerencse, hiszen… (Bányai Gábor: Szerény ember!  Közbeszólások a kormánypárti padsorokból.) Hogy fel tudja önöket idegesíteni, hogyha a valóságot hallják, ezen mindig meglepődöm! (Dr. Rétvári Bence: Még egy szám nem hangzott el!) Ott tartottunk a gondolatmenetben, hogy nem sikerült önöknek a valóságot elmondani arról (Dr. Rétvári Bence: Csak a Lajosnak! Csak a Korózs Lajosnak sikerült!), hogy az európai uniónak mit köszönhetünk; nem sikerült önöknek képviselni azt, ami a magyar érdek, hogy a lehető legjobb együttműködést és alkut kössük meg az európai szövetségi rendszerünkkel, hogy a legtöbb európai forrást, támogatást hazahozhassuk a magyar családok, a magyar társadalom érdekében. Önök elhazudták mindazt, amit az Európai Unió az elmúlt időszakban biztosított a magyar kormány számára a védekezés finanszírozásához. (Dr. Rétvári Bence: Meg kellett semmisíteni a maszkokat!) Csak én 12 különböző eszközt soroltam föl az elmúlt hónapokban, olyan eszközöket, amelyeket az Európai Unió azért nyitott meg, az utolsó eurócentet is összeszedve az európai közös büdzsénkből, hogy a magyar kormány és természetesen a többi kormány a védekezésben ezeket a lehetőségeket felhasználja. (Dr. Rétvári Bence: Az összes maszkot meg kellett semmisíteni!) Tisztelt államtitkár úr, itt tőlem mintegy három és fél méterre vagy talán még annyi sem, folyamatosan bekiabál, de nyilván ön is tudja, hogy annak a gigantikus tárcának, amelyiknek az egyik államtitkára, annak bizony meglehetősen sok európai forrás áll és állt rendelkezésére, hogy utána önnönmaguk dicsőítésére elmondhassák azt, hogy a kormány mit tesz Magyarországon.

Hadd emlékeztessek, hogy csak az elmúlt hónapokban az Európai Unió mintegy 42 milliárd euró  ez irtó nagy szám, nagyságrendileg közel 15 000 milliárd forint, ha jól számolok, de Mellár Tamás pillanatokon belül pontos összeget is adhat önöknek , 15 000 milliárd forintos nagyságrendben nyitott gyorscsapokat és lehetőségeket arra, hogy a magyar és a többi kormányzat felhasználhassa az európai uniós forrásokat. És nem, ezek még nem a visszatérítendő európai források, ezek olyan programok, amelyeket a különböző alapokból azért nyitottak, hogy önök ezt felhasználhassák, hogy mi, magyarok is túléljük ezt a válságot. És  államtitkár úr nyilván meg tud erősíteni  emellett ott van az az 540 milliárd eurós  ezt végképp nem merem megszorozni 350, 360, 370, 380-nal, vagy éppen hol tart az euró/forint árfolyam (Bányai Gábor: 340!)  óriási összeg, amely viszont sokkal kedvezőbb feltételekkel igénybe vehető európai uniós közös hitel lehetősége, mint ahogy önöknek egyébként akár az oroszoktól felvett paksi hitele vagy a Kínától felvett vasúti hitele, vagy éppen az elmúlt hetekben büszkén bejelentett, devizában, euróban megtörtént kötvénykibocsátása, amilyen rendelkezésére állt Magyarországnak. Olcsóbban, könnyebben, jobban bocsátott számunkra rendelkezésre az Európai Unió gyorspénzt, támogatást a megélhetésünkhöz.

De akkor hadd folytassuk azzal, hogy az elmúlt hetek-hónapok hazugságáradata után most mit tesz az Európai Unió. (Dr. Rétvári Bence: Na, mi az igazság? Halljuk, mi az igazság!) Az Európai Unió az elmúlt napokban mutatta be azt a nagyszabású újjáépítési tervet  különösen örültem annak, hogy ez rímel az MSZP költségvetésijavaslat-tervének nevére (Dr. Rétvári Bence: Megszorításra?) , amely szemben a magyar kormány cserbenhagyásos költségvetésével azt szolgálja, hogy a következő három év alatt milyen és mekkora forrásokat ad a magyar kormánynak, így más kormányoknak is, a magyar gazdálkodóknak, más nemzet gazdálkodóinak is arra, hogy újjáépítsük az Európai Uniót. Ez egy olyan nagyságrendű, mintegy 750 milliárdos program, euróban, amelyből Magyarország  és akkor most itt átváltok forintra  2800 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap, 2800 milliárd forintnyit, és ezenkívül  szinte ingyen  2400 milliárd forintnyi visszatérítendő kölcsönt, amit vagy akarunk, vagy nem akarunk, ezt majd mi eldöntjük, hogy fölvesszüke, de jobb feltételekkel biztosít számunkra, mint amit egyébként bármilyen más módon a piacokról a kormány meg tud szerezni.

(12.10)

Ez csupán semmi más, csak a következő egy-két évben az európai újjáépítés lehetősége, és minden magyar állampolgárnak jusson eszébe akkor, amikor azt látja büszkén egy-egy minisztertől bejelenteni, hogy mekkora gazdaságvédelmi programokat indítottak, micsoda szociális támogatásokat finanszíroztak, hogy ezeket nagyrészt az Európai Unió adja nekünk. Kicsit úgy járnak önök, meg úgy járunk mi önökkel, mint a Brian életében az ismert jelenetben, amikor fölteszik egymásnak a Monty Python színészei, a humor írói, hogy haj, mit köszönhetünk ezeknek a rómaiaknak  hát, ezt is, meg azt is, meg amazt is, meg még azt is… És akkor összenéznek, és továbbra is megállapítják, hogy de hát, ezek a csúnya rómaiak az életünkre törnek. Majd valaki megjegyzi a végén, hogy ja, és a békét is nekik köszönhetjük. Így vannak önök, így vagyunk mi az Európai Unióval.

Éppen ezért készítette el az MSZP azt a hétpontos javaslatát, amit szeretnénk most a magyar Országgyűlés elé is hivatalosan benyújtani. Ez a hétpontos javaslat a 7000 milliárd forintnyi  nagyságrendileg mondom, hiszen nem tudjuk még a végét, de nagyságrendileg 7000 milliárd forintnyi  következő hétéves költségvetésnek a programja. Miközben önök folyamatosan letagadják az európai uniós támogatásokat, miközben önök háborút folytatnak az uniós intézményekkel, ezenközben az európai uniós intézményekben szépen-lassan megszületik az a megállapodás, amely a következő hét év EU-s költségvetéséről szól. Igen arról, amely szinte minden magyar, magyarországi, itthoni beruházásnak, fejlesztésnek az alapját adja. Mint ahogy elhangzott a korábbi vitában, itt többen is elmondták, Magyarország GDP-jének, a büszkén bemutatható gazdasági fejlődésnek nagy részét az európai uniós fejlesztési támogatásoknak köszönhetjük az elmúlt hosszú években, akár letagadják önök ezt, akár nem.

De nézzük azt, hogy most éppen mi történik. Két konzultáció zajlik párhuzamosan. Az egyikről mindenki tud Magyarországon, hiszen önök több mint ezermilliárd forintot  bocsánat, tévedtem, be kell ismerjem, ennél nyilván kevesebbet, de majd egyszer megmondják, hogy mennyit  költenek el a konzultációra. (Közbeszólások.) Még egyszer mondom, tévedtem, elnézést.

Ezermilliárd, nem, de, ezermilliárd forintot (Közbeszólások.), de ha erről majd vita lesz, akkor szívesen várnánk, hogy egyszer bevallják, hogy mennyit költenek el a nemzeti konzultációjukra; államtitkár urat kérem, hogy ezt mondja meg. Szerintem önök sem tudják, meg mi sem tudjuk. Egy biztos, hogy nagyságrendeket tévedtem, elnézést, majd hozok pontos számot. De az tény, hogy az adófizető állampolgárok pénzéből önök ahelyett, hogy ezelőtt három hónappal maszkot küldtek volna borítékban minden egyes magyar postaládába, most elképesztő pénzeket költenek egy hazug nemzeti konzultációra. Ez a konzultáció nem mutat előre, erről a konzultációról tegnap az Európai Bizottság hivatalosan is jelezte, hogy vannak benne olyan kérdések, amelyek nem fedik a valóságot, fake newsként is tekinthetők. Ehhez képest önök erre elköltik a pénzt, és letagadják, elhazudják azt a másik konzultációt, amit éppen az európai intézmények indítottak annak érdekében, hogy megkérdezzék a magyar embereket arról, hogy mire szeretnék fordítani a következő hét év európai uniós költségvetését.

Az MSZP összeszedte hét pontban, hogy mi mire szeretnénk, ha Magyarország fordítaná a nagyságrendileg 7000 milliárd forintnyi hétéves európai uniós fejlesztési ciklus Magyarországra eső részét.

1. A fókuszban az embernek kell állnia. Ez azt jelenti, hogy munkahelyteremtésre, munkahelyvédelemre, a nők és a férfiak közötti bérszakadékra, a megfelelő európai színvonalú minimálbérre, méltányos munkahelyekre, méltányos munkafeltételek biztosítására, szociális védelemre, méltányos időskori jövedelemre, a foglalkoztatás rugalmas és bármely más típusú foglalkoztatás támogatására kell a legnagyobb szeletét költeni ennek az európai uniós fejlesztési programnak. Gondolom, ezzel önök is egyetértenek. Bátran jelentkezhetnek, ha ez nem így van. De hát ebben nincs köztünk vita. Akkor már csak az a kérdés, hogy erre tervezike költeni az Unió pénzét.

2. Legyen az egészségügy kiemelt jelentőségű területe az Európai Unió és a magyar kormány számára is a következő hét évnek. Igen, sikerült elérni, és büszkén mondom, hogy ehhez magyar európai parlamenti képviselőként közöm van, hiszen az egyik előterjesztője és támogatója vagyok annak a programnak, amely egy erősebb európai egészségügyi koordinációt és nagyobb európai büdzsét szán az európai egészségügyi szolgáltatás minőségének javítására.

Ez egyszerűsítve, lefordítva úgy hangzik, hogy Kübekházán, Berettyóújfaluban, Budapesten ugyanolyan minimális és európai szempontból sztenderdizált egészségügyi szolgáltatás kell hogy járjon minden polgárnak, mint mondjuk, egy lengyel, egy német vagy egy római polgárnak. Legyenek meg azok a minimalizált sztenderdek, amit minden egyes kormány kötelező, hogy biztosítani tud akár EU-s, akár hazai forrásból az ő polgárai számára. Várom azt, hogy a magyar kormány csatlakozzon ehhez a programhoz, és várom azt, hogy a Tanácsban a magyar kormány képviselői, Rétvári államtitkár úr tárcája is csatlakozzon fel erre a programra. Közös érdekünk, hogy az Európai Unió sokkal többet fordítson minden egyes egészségüggyel kapcsolatos intézkedésre. (Dr. Rétvári Bence: Egy fillért sem adtak a szuperkórházra!)

3. Fókuszban a jövő generációja. A válság egyik nagy vesztese az ifjúság. Rengetegen veszítették el a munkahelyüket, az ifjúsági munkanélküliség az egekben egész Európában. Ez azt is jelenti, miközben látjuk, hogy itthon az oktatási rendszer is milyen állapotban van, hogy sokkal többet kell fordítani a jövő generáció egészségére, oktatására, munkahelyteremtésére.

4. A zöldfordulat. Igen, az MSZP támogatja, és elvárjuk a magyar kormánytól is, hogy a következő évek költségvetéseiben támogassa az Európai Unió új növekedési stratégiáját, ebben az európai zöldmegállapodást és az Unió digitális és ipari stratégiájának a megváltoztatását. Nem ismerem a magyar kormány álláspontját e téren, de remélem, önök is támogatni fogják, hogy akár az épület-korszerűsítési hullámban, akár a tiszta hidrogén, akár a megújuló energiák jelentős mértékű növelésében, a tiszta közlekedés megteremtésében, a fenntartható élelmiszerek előállításában az európai uniós közös programokban vegyünk részt, ebből Magyarország vegye ki a részét.

5. Közvetlen forrásokat az önkormányzatoknak! Ki kell emeljem, hiszen ebben a vitában ma is és tegnap is sokan hangsúlyozták, az egyszerűen elképesztő, amilyen módon büntetik önök az önkormányzatiságot, elképesztő, hogy milyen módon szigorítják, vonják meg a költségvetési lehetőségeit az önkormányzatoknak. Ehhez képest mi most azon dolgozunk, hogy nem az eddigi alapok terhére, hanem új forrásokat megjelölve az Európai Unió indítson nagyságrendekkel több olyan pályázati lehetőséget, amelyeket a magyar önkormányzatok is  fideszes vezetésű és ellenzéki vezetésű önkormányzatok is  igénybe tudnak venni az Európai Uniótól. Jó úton járunk. Egészségügyi fejlesztésre, regionális közlekedésre, oktatási vagy környezetvédelmi programokra, szociális bérlakásprogramra el fogja indítani a kezdeményezésünkre az Európai Unió azokat az új alapokat, amelyeket önök hazaárulásnak tartanak, hogy mi kezdeményeztünk, csak azért, mert nem a miniszterelnök és szűk környezete dönt majd arról, hogy kik és mennyi forráshoz juthatnak.

(12.20)

6. Jogállamisági kritériumokat! Igen, ez lesz a legnagyobb vita köztünk, nyilvánvalóan, hiszen mi úgy szeretnénk Magyarországra juttatni az európai uniós forrásokat, hogy azokat nem az önök oligarchái viszik haza. Mi azt szeretnénk, hogy minden egyes magyar vállalkozás, egy pék az új pékségének a megalapításához, egy oktatási vállalkozás a maga digitális hátterének a megteremtéséhez, de egy ipari parki beruházás Szegeden vagy bármely más városban is ne károsodjon azért, mert az Orbán-kormány hadilábon áll a jogállamisággal, a demokráciával, a pénzek felhasználásával.

Azt kezdeményezzük, hogy azok az országok juthassanak hozzá, pontosítok: azon országok kormányai dönthessenek szabadon az európai uniós pénzek felhasználásáról, amelyek csatlakoznak az Európai Ügyészséghez, és hajlandók abba belemenni, hogy Polt Péter felett is legyen valaki, aki az európai uniós források felhasználása kapcsán nyomozást indíthat, beleszólhat abba, hogy vajon egy európai uniós eurócent elköltése szabályos volte Magyarországon vagy sem. De itt jön a mondat második fele: azt kezdeményeztem én magam a tavalyi európai parlamenti vitában, hogy olyan megoldás szülessen, hogy az a kormányzat, amelyik egyébként nem tartja be a szabályokat, az a kormányzat ugyan bűnhődjön, de a lakosság, a választók, az önkormányzatok, a vállalkozások, a civil szervezetek, a kedvezményezettek hozzájuthassanak a forrásaikhoz. Van ilyen megoldás az asztalon. Tudom, hogy ezért is reggeltől estig lehazaárulóznak a lakájmédiájukban, de mégiscsak tisztázzuk már, mi a haza érdeke! Hogy hozzájussanak azok, akik fejleszteni, programokat, jövőt alkotni akarnak ebből a forrásból, vagy az a haza érdeke, hogy kizárólag Orbán Viktor és szűk köre dönthessen az európai uniós milliárdokról? Én azt hiszem, hogy az első. Ezt képviseljük, és erre tettünk javaslatot. Ezt fogjuk az Európai Parlamentben támogatni.

Utolsó pont, a 7-es, ebben, nagyon remélem, hogy egyet tudunk érteni: meg kell védenünk a kohéziós és az agrártámogatásokat. Elmondtam több vitában is, hogy a magyar érdek  teljesen függetlenül attól, hogy ebben a patkóban ki hol ül , hogy a következő hétéves költségvetésben az agrártámogatásokat tekintve is és a többi, a kohéziós forrásokat tekintve is haza tudjunk hozni minden egyes eurócentet. Nem csökkenhet az európai források nagysága, csak azért, mert a magyar kormány a tárgyalás helyett a kardcsörtetést és a folyamatos, Brüsszellel való hadakozást választotta!

Igen, önök rontottak Magyarország pozícióján az elmúlt időszakban akkor, amikor tárgyalások zajlanak a következő hét év költségvetéséről. De akkor itt nyújtom a kezemet, döntsünk abban, hogy a következő időszakban, következő egy-két hónapban, mire pont kerül a következő hét év költségvetési tervezésére, legyen egy közös stratégiánk arra, hogy végre nem hátba szúrjuk az európai szövetségeseinket, hanem leülünk velük egy asztalhoz, és megegyezünk a magyar érdekek érdekében. MSZP-s európai parlamenti képviselőként én erre kész vagyok, erre hiába az az önök válasza, hogy hazaáruló, ettől nem lesz több eurócent Magyarország fejlesztésére. Az az érdekünk, hogy egyezzünk meg Brüsszellel, akár az agrártámogatások, akár a kohéziós források kapcsán, de ehhez mást és máshogy kell önöknek a következő időszakban elvégeznie.

Nem vagyok naiv, tudom, hogy nem fognak változtatni, de ebben a Házban nekem az a dolgom, hogy elmondjam, a magyar hazát szolgálva, én szeretném, ha lenne együttműködés az európai források megszerzése kapcsán.

Erről szól a hét pontunk, és azt kérem önöktől, hogy végre ne tagadják le, és ne hazudják el az Európai Bizottság által indított konzultációt. Ez a konzultáció arról szól, hogy minden magyar civil szervezet, önkormányzat, érdekképviselet, foglalkoztató elmondhassa azt, hogy ő mit tenne ezzel a 7000 milliárd forinttal. Önöknek szerintem, akik majd a végső döntést meghozzák Brüsszellel az együttműködésről, önöknek érdemes lenne megkérdezni erről a magyar lakosságot. Most ezt tesszük, és mi most erre tettünk javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  48  Következő    Ülésnap adatai