Készült: 2020.09.21.15:10:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2009.11.10.), 278. felszólalás
Felszólaló Teleki László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  278  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TELEKI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Azt gondolom, hogy akkor félreérthető voltam, mert én nem mondtam, hogy nem lehet más módosítónak releváns helyzete az Országgyűlésben. Lehet egyértelműen, tehát ez nem is kérdés.

Viszont visszatérve arra a gondolatmenetre, amit elmondtam, nagyon fontosnak tartom azt, hogy a magyarországi romák helyzete úgy tud csak igazán kellőképpen jól artikulálódni, ha látjuk azt, hogy egy folyamatosság és folytonosság van abban a munkában, amit elkezdtünk két éve, és azt mondjuk ki őszintén. Az az oktatáspolitika, ami most látható a költségvetésben, az abszolút biztosíthatja azt, hogy a romák ösztöndíjrendszere továbbra is biztosított a Magyarországi Cigányokért Közalapítványból egyszer, a Roma Oktatási Alapból és egyéb más olyan alapítványból és forrásból, amely nem csak romaügyi forrást jelent ebben a költségvetésben, itt az Útravaló-ösztöndíjprogramra is gondolok, amely teljesen nyitott mindenki számára. Tehát megvannak a lehetőségek, hogy az oktatásban mindenképpen erőteljesen megjelenjünk.

Azt gondolom, nagyon fontos kérdés az, hogy továbbá az oktatáson kívül a foglalkoztatásban, az "Út a munkához" programban és egyéb más területen hogy tudunk igazán érdeket érvényesíteni, de egyetlenegy biztos, hogy most az "Út a munkához" program - említettem - nagyon fontos jelenség azoknak, akik régóta kinn vannak a munkaerőpiacon, lehetőséget biztosítunk 2010-ben is a költségvetésben, hogy ezt a dolgot továbbvigyük.

(15.10)

A másik oldalról viszont, amint említettem, és nagyon szeretném, ha ellenzéki képviselőtársaink is ezt a kérdést akár otthon, akár pedig egyéb más helyen nagyon jól tudnák használni, hogy a kétszáz fő roma diplomás, akiket egy-két héten, egy-két hónapon belül helyzetbe hozunk, akik elkezdhetik a versenyvizsgát, mindenképpen olyan pozitívuma ennek az országnak, amelyet, azt gondolom, történelmi tettként fognak majd tíz év múlva, húsz év múlva emlegetni, mert végre a közigazgatásban is elindulhat az esélyegyenlőség, és innentől kezdve egyszer van a közmunka, a közhasznú munka, az "Út a munkába" című programunk, a másik oldalról pedig megvan a felsőfokú végzettséggel bírók lehetősége (Az elnök a csengő megkocogtatásával a hozzászólási időkeret leteltét jelzi.), hogy a foglalkoztatásban bent legyenek.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  278  Következő    Ülésnap adatai