Készült: 2020.03.28.19:43:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

89. ülésnap (2019.11.04.), 271. felszólalás
Felszólaló Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Önálló indítvány indokolása
Videó/Felszólalás ideje 3:44


Felszólalások:  Előző  271  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POTOCSKÁNÉ KŐRÖSI ANITA (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Végtelenül szomorú vagyok. Én tettem egy ígéretet számtalan civil szervezetnek, magánszemélynek, akik augusztus óta megkerestek, miután benyújtottam ezt a törvényjavaslatot, de az Igazságügyi bizottság azt mondta, hogy tárgysorozatba sem kell venni. Azt az ígéretet tettem, hogy a mai napon utolsó napirendként itt a Parlament falai között meggyőzöm kormánypárti képviselőtársaimat, hogy vegyék tárgysorozatba ezt az indítványt a holnapi szavazáson. Becsó Károly képviselőtársam van jelen egyedül a kormánypárti padsorokban. Bocsánat, az elnöki pulpituson Móring József Attila és elnök úr is, de még ez is végtelenül kevés, mégis megkísérlem. 2010 óta a Jobbik frakciója nyolcadik alkalommal nyújtotta be az állatkínzás szigorítását, a büntető törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseinek a módosítását. Ez a módosítás arra terjedne ki, hogy az eddigi megszokott bírói gyakorlat szerint maximálisan felfüggesztett börtönbüntetéssel vagy pénzbüntetéssel büntetett állatkínzók büntetését szigorítsa oly módon, hogy lehetősége legyen a bíróságnak, sőt kötelessége legyen a súlyos, minősített esetekben nem vétségként, hanem bűntettként értékelni, és letöltendő szabadságvesztéssel büntetni az állatkínzókat.

Mindezt miért nyújtottuk be? Azért, mert nincs visszatartó erő jelenleg a büntető törvénykönyvben. Hogy ez a büntetési tétel sok vagy kevés?  kapjuk többször a kérdést. A válasz erre az, hogy nem szeretnénk mást, mint azt, hogy itt a plenáris ülésen a kormány tagjai, az államtitkárok, a miniszterek adjanak választ arra, vagy legalább vitassuk meg, hogy mennyi az a büntetési tétel, ami valóban visszatartó erő lehet ezeknek az állatkínzóknak. Mert azért ne felejtsük el, hogy a kedvtelésből tartott állatok esetében az elmúlt időszakban számos, országos sajtóhírt megjárt esemény történt. Ezek közül két esetre szeretném most felhívni a figyelmet. Az egyik Siófokon történt még a nyár folyamán, amikor egy kutyabarát panziónak hirdetett panziótulajdonos egy kis ölebet, Muki kutyát vert agyon egy vascsővel azért, mert ugatott. A másik pedig Balotaszálláson történt, s az is szintén bejárta az országos médiát, hogy egy asszony az autó mögé kötött egy kutyát.

Lehet vitatni, hogy sok vagy kevése az a büntetési tétel, amit mi javaslunk a büntető törvénykönyv módosítása során. De tisztelettel kérek innen minden frakciót, beleértve a kormánypárti frakciókat is, hogy támogassák a holnapi napon ezt a tárgysorozatba vételt, hiszen erről vitázni kell. Hallottuk, hogy a Fidelitas már elmondta a sajtónak is, hogy ők majd ki fognak dolgozni egy javaslatot. Azt mondom, hogy minket már ez sem érdekel, csak legyen már valami, történjen ebben az ügyben valami, mert 2010 óta, kilenc éve küzdünk azért, hogy változzon, módosuljon a büntető törvénykönyv.

Bízom benne, hogy ez a javaslat elindít valamit, és végre valóban sor kerül a Btk. szigorítására. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  271  Következő    Ülésnap adatai