Készült: 2021.12.06.00:11:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

69. ülésnap (2019.06.03.),  181-188. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 7:20


Felszólalások:   171-180   181-188   189-196      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Tisztelt Országgyűlés! Seszták Miklós, a KDNP képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a külgazdasági és külügyminiszter úrnak: „Milyen gazdaságélénkítő programokat tervez a magyar kormány a határon túli magyar területeken?” címmel. A miniszter úr halaszthatatlan közfeladat ellátása miatt válaszadásra Magyar Levente államtitkár urat jelölte ki. Kérdezem képviselő urat, elfogadja-e a válaszadó személyét. (Dr. Seszták Miklós: Természetesen.) Jelzi képviselő úr, hogy igen. Seszták Miklós képviselő urat illeti a szó.

DR. SESZTÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar kormány számára nem mindegy, mi történik a Kárpát-medencében, hisz egy felelős nemzeti kormány számára sarkalatos kérdés, hogy segíteni tudja az országhatárokon túl élő magyarok életét, megélhetését és szülőföldön maradását. A Pro Economica Alapítvány Erdélyben támogatási programot indított, mellyel a térség valaha volt legnagyobb, koncentrált mezőgazdasági fejlesztése jöhet létre. Minden esély megvan arra, hogy a következő két évben mintegy 300 millió eurónyi fejlesztés valósuljon meg a székelyföldi mezőgazdaságban. Ez a koncentrált mezőgazdasági fejlesztés megváltoztathatja a térség mezőgazdasági struktúráját.

Erdély mellett a Vajdaságban élő magyarságot is segíti az anyaország az ott meghirdetett gazdaságfejlesztési program második szakaszával. Az elmúlt hároméves gazdaságfejlesztő programszakasz csak a kezdet volt, hiszen miután bebizonyosodott annak sikeres volta, így tíz új pályázatot írt ki a magyar kormány a vajdasági gazdaságfejlesztő program második szakaszában. Egyebek mellett falusiház-vásárlásra, földvásárlásra, növénytermesztésre, állattenyésztésre és idegenforgalmi fejlesztésekre pályázhatnak a Vajdaságban élő magyarok. De Felvidéken is gazdaságfejlesztési program van folyamatban tízmilliárd forint értékben, 49 pályázat be is érkezett, így ez a program is sikeresnek minősíthető.

Tisztelt Államtitkár Úr! A Kereszténydemokrata Néppárt támogatja a kormány azon törekvését, hogy Erdélyben, Felvidéken és a Vajdaságban is támogatáshoz jussanak a magyar gazdák, kis- és közepes vállalkozások, és fejlődhessen az idegenforgalmi ágazat is, hisz mindannyiunk közös érdeke, hogy a támogatott ágazatokban dolgozók megélhetését megvédjük, és ezáltal megállítsuk a határon túl élő fiatalok elvándorlását.

A fentiek alapján kérdezem tisztelettel államtitkár urat: látszik-e az eredménye az elmúlt évek gazdaságfejlesztési programjainak? Milyen gazdáságélénkítő programot tervez a kormány a jövőben? Köszönöm válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Válaszadásra megadom a szót Magyar Levente államtitkár úrnak.

MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm a kérdést, mert ez egy olyan témát érint, amiről nem sokat beszélünk, de annál nagyobb a jelentősége, és annál komolyabb sikereket tudunk felmutatni az elmúlt években e téren. Tisztelt Ház! Az elmúlt jó száz évben Magyarország nem volt abban a helyzetben, hogy érdemi segítséget tudjon nyújtani a határon túl élő honfitársainknak különböző okok miatt, különböző évtizedekben más-más okból, de erre egészen minimális mozgásterünk volt, az ország nem volt se anyagilag, se politikailag abban a helyzetben, hogy tudta volna támogatni nagymértékben ezeket a határon túlra szorult közösségeket.

Ez az elmúlt években változott meg először 1918 óta, hiszen 2010 óta a magyar gazdaság elkezdett erősödni, ’13-14 fordulóján pedig történt egy áttörésszerű fejlődés, ami azóta is tart, és Európában az egyik legnagyobb ütemű gazdasági növekedést tudja magáénak az ország, megteremtve azokat az addicionális forrásokat, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre a rendszerváltás után sem arra, hogy évi több tíz milliárd forinttal tudjunk hozzájárulni egy szemléletváltás, egy nemzetpolitikai paradigmaváltás jegyében ahhoz, hogy immár ne csak a kulturális, oktatási csatornákon keresztül segítsük a határon túli magyarok szülőföldön maradását, boldogulását, hanem egzisztenciálisan is érdemi, kézzelfogható segítséget tudjunk adni olyan formában, hogy a vállalkozást, a nagy- és kisipar fejlődését és nem utolsósorban, sőt talán legfontosabb ágazatként a mezőgazdaságot segítjük annak érdekében, hogy helyben jöjjenek létre munkahelyek, helyben teremtődjön meg az a hozzáadott érték, ami eddig esetleg a határokon, az ő határaikon is kívül vagy a többségi nemzet berkein belül termelődött meg.

Ezt én nagyon komoly eredménynek tartom, ami elsősorban nem is az anyaországnak, hanem a határon túl élő honfitársaink kitartásának köszönhető, hogy van még kit támogatni száz év után is. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm, államtitkár úr. Egyperces viszonválasz megilleti a képviselő urat.

DR. SESZTÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a válaszát. Azt gondolom, hogy a válaszban minden benne volt. Magyarországnak most van lehetősége arra, hogy segítsen a határon túl, és olyan programok valósulnak meg, amelyek mind-mind azt támogatják, hogy akik ott élnek a határon túl, ott is maradjanak.

(14.40)

Azt gondolom, ez az a munka, amit tovább kell vinni, azt gondolom, hogy erre szövetkeztünk. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Köszönöm szépen. Egyperces viszonválaszra van lehetősége államtitkár úrnak is.

MAGYAR LEVENTE külgazdasági és külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Azt gondolom, hogy talán a legnagyobb eredmény és a legnagyobb előrelépés ezen a téren abban érhető tetten, hogy nemcsak közöttünk, kormánypártiak között van egyetértés, hanem egyre inkább úgy érzem, hogy ez egy nemzeti üggyé vált. (Arató Gergely: A KDNP-vel biztos megvan.) Ez már nemzeti üggyé vált. A Demokratikus Koalíció  ha így hívják a képviselő úr pártját; valami ilyesmi  az egyetlen olyan magyar politikai tömörülés (Arató Gergely és Gréczy Zsolt közbeszólása.), amelyik politikai tőkét próbál abból kovácsolni, hogy uszít a határon túli honfitársaink ellen. Az egyetlen olyan politikai párt, amely a nemzetárulás pecsétjét hordozza a homlokán, még csak nem is elbújva, hanem nyíltan felvállalva a nemzetárulást és a határon túli véreinknek, honfitársainknak a folyamatos kitaszítását. (Folyamatos közbeszólások a DK és a Fidesz soraiból.) Méltó örökösei önök 1918 forradalmárainak, 1948 kommunistáinak és annak a posztszocialista örökségnek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), amelynek önök talán a legmarkánsabb utolsó hordozói. Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:   171-180   181-188   189-196      Ülésnap adatai