Készült: 2020.07.12.01:28:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

81. ülésnap (2015.06.08.), 327. felszólalás
Felszólaló Dr. Zombor Gábor (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 5:27


Felszólalások:  Előző  327  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ZOMBOR GÁBOR, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Köszönöm szépen a vitában az aktív részvételt és azt, hogy ha még csak ilyen iparosmunkának tekintik is, támogatják, hiszen azért fontos elemei vannak ennek a sokszor adminisztratívnak tűnő szabályozásnak.

Itt a salátatörvénnyel kapcsolatban mindig elhangzik, hogy nem jó a salátatörvény formátum, és a múltkor is elmondtam, hogy az egészségügyet olyan sok törvény szabályozza és nagyon sok összefüggés van egyes törvények között, hogy ennél jobb módot nem sikerült találni. Ez egyébként a képviselők dolgát is egy picit könnyíti, hiszen jelenleg hét törvény módosítását tudjuk egy törvényi eljárásban megtenni, és amíg ez így konszenzussal sikerül, addig úgy gondolom, hogy az egészségügyet szabályozó jogszabályokat érdemes már csak a dizájnerdrogok miatt is sűrűbben felülvizsgálni. Ha jobbító szándékkal és a tapasztalatokból kiindulva vagy a javaslatokat figyelembe véve tudunk jobb, hatékonyabb, kevésbé bürokratikus szabályokat alkotni, és olyanokat, amelyek a betegeknek vagy az egészségügyben dolgozóknak előnyösek, akkor ezt érdemes megtenni.

Néhány olyan kérdésre szeretnék válaszolni itt a végén, ami elhangzott az általános vitában és a Törvényalkotási bizottság előtt is. A dohányzással kapcsolatos irányelv átvétele ‑ és ezt Lukács képviselő úrnak mondom ‑ gyakorlatilag arról szól, hogy minden olyat, és ez döntően szigorításokat jelent, egységesen kell átvennünk, ami az irányelvben van. Tehát nem lehet azt megtenni, hogy ami nem tetszik, azt nem, ami tetszik, azt igen.

Maga a módosító javaslat is szűkíti egy csomagban az eredeti javaslatnak vagy az irányelvben meghatározott keretszámoknak a mennyiségét, a cigaretta mennyiségét, hiszen ott 20-50 közötti nagyságrend van, és ezt mi lecsökkentettük a minimálisra. Ugyanígy a felirat, a csomagolás, az adalékanyagokkal kapcsolatos intézkedések gyakorlatilag mind-mind azt jelentik, hogy teljes egészében átvesszük és EU-konformmá válik a nemdohányzók védelméről szóló magyar törvény.

Nagy valószínűséggel az irányelv változni fog egyébként, hiszen folyamatos felülvizsgálat alatt van az Európai Unióban is, és ezeket is majd át kell vennünk.

Szakács képviselő úrnak szeretném mondani, hogy minden olyan, ami különadóból származó bevétel érkezik az E-Alapba, az mind béremelésre megy. Tehát a chipsadó, a dohány jövedéki adója, ezek mind béremelési források, amelyek szerintünk sem elegendőek, tehát ebben nincs vita köztünk, de ebben van egy konzekvencia az elmúlt évekhez képest is.

A gyógyászati segédeszközökkel kapcsolatos megjegyzést ismételten bevéstem, és igyekszem rá figyelni, hogy még a gyanúja se legyen annak, amit képviselő úr mond. Itt hála istennek, az elkölthető pénz nőni fog a jövő évben, és úgy gondolom, hogy azok, amelyeket megemlítettek és elmondtak, azokban talán nincsen vita.

(21.40)

Hiszen, ha kicsit viccesen mondhatnám, minden ellenzéki módosító javaslatot támogatott a kormány, hiszen nem voltak, tehát ebben egységesek vagyunk.

Az anyatejjel kapcsolatos kérdésben Ikotity képviselő úrnak mondom, hogy a miniszteri rendeletben szerepel az ezzel kapcsolatos eszközök kölcsönözhetősége. Tehát ebben is azok a javaslatok egyébként, amelyek az általános vitában elhangzottak, szinte kivétel nélkül beépítésre kerültek a bizottsági módosító javaslatba.

Köszönöm szépen a támogatást, és akkor találkozunk pénteken. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  327  Következő    Ülésnap adatai