Készült: 2021.03.06.23:37:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

261. ülésnap (2017.11.27.), 309. felszólalás
Felszólaló Simon Róbert Balázs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:29


Felszólalások:  Előző  309  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIMON RÓBERT BALÁZS (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az országgyűlési választókörzetemet érintő örvendetes eseményekről szeretnék röviden beszámolni. Győr belvárosában található az 1626-ban Pázmány Péter segítségével, a jezsuiták által alapított, ma bencés épületegyüttes: templom, rendház és iskola, Győr belvárosának és főterének ezek ma is meghatározó épületei. A bencések győri temploma a mai Magyarország első barokk temploma, felbecsülhetetlen értékekkel. 1641-ben került olyan állapotba, hogy már használni is tudták. Ebből a korból hazánkban 12 oltárt ismerünk, ebből ötöt ott őriznek eredeti, bár elég megviselt állapotban.

2016-ban a győri bencés atyák egész éves programsorozattal ünnepelték a 375 éves évfordulót, amihez a magyar állam is hozzájárult. Kiadványokkal, konferenciával, szabadtéri koncerttel, kö­zös szentmisékkel ünnepeltek. Iskolájuk öregdiákjai közt jelenleg öt püspök is van: Veres András, Ternyák Csaba, Bíró László, Ladocsi Gáspár és Varga László. Az ünnepségsorozattal olyan nyilvánosságot tudtak szerezni, hogy egy általam 2016 szeptemberében elindított kezdeményezéssel rekordidő, három hónap alatt végül 40 millió forintot gyűjtöttek össze, és a templom 1916-ban, háborús célokra felajánlott négy harangját ‑ száz év elmúltával ‑ újra tudták öntetni. Helyi vállalkozókat, Győr városát és sok-sok jó szándékú győri embert nyertünk meg ennek a fontos ügynek. Sőt, még két kisebb harangot is tudtak öntetni, annak reményében, hogy azok egy majdan megépülő huszártoronyban fognak helyet kapni.

Ez a reményük is teljesülni látszik, hiszen 2016-ban a magyar kormány 2 milliárd forintos támogatást ítélt meg a következő négy esztendőre a győri bencéseknek. Természetesen ebből nem csak egy kis huszártornyot építenek majd, szükségessé vált ugyanis a Loyolai Szent Ignác tiszteletére felszentelt bencés templom eredeti padozatának megújítása, a XVII. századi unikális mellékoltárok szakszerű restaurálása, a mellékoltárok falainak kiszárítása, tisztítása és helyreállítása. A templom különleges barokk orgonája is visszaépülhet, illetve a templom tornyai és tetőtere is látogathatóvá válik ebből a komoly támogatásból. Egyedülálló harangmúzeum jöhet létre, aminek alapjait még a XIX. század kiemelkedő tudós bencés régésze, Rómer Flóris rakta le. Rómer azonban nem csak harangokat gyűjtött, 1857-ben a győri bencéseknél alapította meg Magyarország első vidéki múzeumát, és gyűjtött gyakorlatilag mindent. A megítélt támogatásból a ma még töredékeiben a bencések által őrzött természettudományos gyűjtemény is bemutatásra fog kerülni, természetesen Jedlik Ányos kísérleti eszközeivel együtt, aki itt találta fel a szódavizet, és élete utolsó harminc évét is a bencés rendházban élte.

A támogatási szerződés megkötésre került, az első 500 millió forint már a támogatottnál van, és elkezdődtek a közbeszerzési eljárások is. Ezek sikeres lezárása után reményeink szerint jövő januárban megkezdődik a falak szigetelése, a padozat megújítása, az új világítás és hangrendszer kiépítése, majd fokozatosan haladnak a többi munkálattal is. Ugyanakkor egy határon átnyúló pályázat segítségével a szlovákiai Somorja településsel közösen pályázva a rendház épületének korabeli ebédlője is eredeti állapotba kerül, és így látogathatóvá is válik, valamint az egyedülálló barokk patika freskói is megújulnak a közeljövőben. A felújítás agilis szervezője és irányítója Sárai-Szabó Kelemen perjel úr, a győri bencés szerzetesközösség vezetője.

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Végezetül köszönetemet szeretném kifejezni Magyarország Kormányának, hogy ezek a munkálatok elindulhatnak, aminek eredményeként a gyári bencés templom és a rendház ismét a régi fényében fog ragyogni. Valamint szeretném köszönetemet kifejezni Szijjártó Péter miniszter úrnak, aki egykori győri bencés diákként az ügyet a kezdetektől maximálisan támogatja. Köszönöm szépen a figyelmet.
Felszólalások:  Előző  309  Következő    Ülésnap adatai