Készült: 2021.02.25.08:28:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

210. ülésnap (2017.04.03.), 156-158. felszólalás
Felszólaló Simon Róbert Balázs (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  156 - 158  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SIMON RÓBERT BALÁZS (Fidesz): Igen, elfogadom.

ELNÖK: Köszönöm szépen. Simon Róbert Balázs képviselő urat illeti a szó.

SIMON RÓBERT BALÁZS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország és az Egyesült Államok gazdasági együttműködése folyamatosan gyarapszik az elmúlt időszakot figyelembe véve. Az átalakulóban lévő amerikai gazdaságpolitika új helyzetet teremt a világgazdaságban is, így a jelenlegi körülményeket tekintve Magyarország elhivatott abban, hogy erősítse versenyképességét, ugyanis bizonyossá vált, hogy soha ennyi amerikai beruházás nem volt még az országban. Az amerikai befektetések értéke napjainkban mintegy 9 milliárd dollárra rúg. Közel 1650 amerikai érdekeltségű vállalkozás tevékenykedik az országban, amelyek több mint százezer dolgozónak adnak munkát. Magyarország közös gazdasági történetet szándékozik építeni az Egyesült Államokkal, amelynek következő lépése egy új csúcstechnológiát képviselő gyár létrehozása Európában.

(16.30)

A Spicer fogaskerékgyártó üzemet választókerületemben, Győrben hozzák létre, ahonnan a tervek szerint a Dana cégcsoport globális vevőinek regionális megrendeléseit elégítik ki.

Az amerikai Dana autóipari vállalatcsoport 15 milliárd forintos új beruházást indít, amelynek eredményeképpen 200 új munkahely jön létre 2020-ig. A vállalat mintegy 46 millió eurót fektet be az új gyáregység megvalósításába, ehhez a magyar kormány 2,9 milliárd forint támogatást nyújt. Az építkezés rövidesen megkezdődik, hiszen a gyár immár negyedik telephelyének alapkövét, egészen pontosan az időkapszuláját Szijjártó Péter miniszter úr jelenlétében két nap múlva helyezik el.

Mindezek alapján kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy az amerikai befektetőknek is vonzó lehet-e Győr. Várom tisztelt államtitkár úr megtisztelő válaszát.
Felszólalások:  Előző  156 - 158  Következő    Ülésnap adatai