Készült: 2021.05.09.21:10:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

268. ülésnap, 46. felszólalás
Felszólaló Dr. Staudt Gábor (Jobbik)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:30

Felszólalások:  <<  46  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A magyar választópolgároknak újabb és újabb szakkifejezéseket kell megtanulniuk, ha ki szeretnének igazodni a kormányzati csúsztatások és hazugságok erdejében. Önök eddig tudatosan összemostak minden létező fogalmat, a gazdasági bevándorlót, az illegális határátlépőt, a menekültet, oltalmazottakról pedig egyenesen nem is beszéltek. Legtöbbször persze ezek a fogalmak el sem hangzottak, hiszen volt egy varázsszó, amit mindenre rá lehetett húzni: migráns. Aztán egyszer csak megtudhattuk, hogy a Fidesz-kormány három év alatt több mint 3500 migránst fogadott be. Ekkor pedig megtörténik az isteni csoda, és még Németh Szilárd is rögtön oltalmazottakról meg a genfi egyezményről kezd el beszélni. Önök most hirtelen nemcsak a „migráns”, de a „menekült” szót sem veszik a szájukra (Balla György: Fóbiád van?), helyette az „oltalmazott” kifejezést használják. Úgy tesznek, mintha az „oltalmazott” szó használatával már át is hidalhatnák azt a hazugságspirált, amibe belekerültek.

Ha megnézzük a menedékjogról szóló törvényt, akkor kiderül, hogy az oltalmazott a gyengébb kategória, vagyis a menekült szorul rá a nagyobb védelemre. Oltalmazotti státuszt az kaphat, aki nem felel meg a menekültkénti elismerés feltételeinek, de fennáll annak a veszélye, hogy származási országába történő visszatérése esetén őt súlyos sérelem érné. Szóval önök még ebben is hazudtak. Ha az EU csak a menekültstátusznak megfelelő embereket küldene, önök pedig csak oltalmazottakat fogadnának be, akkor ezek szerint az EU által küldöttek szorulnának jobban rá a védelemre. Egyébként meg hiába mantrázzák folyton a genfi egyezményt, valójában az EU-ból ideküldött és a határainkon jelentkező menedékkérők esetében is ugyanazok a szempontok érvényesülnek.

Államtitkár Úr! A fentiek miatt kénytelen vagyok megkérdezni, hogy pontosan mi is a különbség a között a 3500 ember között, akiket Orbán Viktor engedett be, és a között az 1300 menedékkérő között, akiket az EU akar ideküldeni a menekültügyi eljárás lefolytatása céljából. Fenntartják-e a fejlemények tükrében korábbi véleményüket, hogy annak a migránsnak, aki a magyar határig eljutott, nem lehet veszélyben az élete, mert már számos biztonságos országon áthaladt? Ezekben a konkrét kérdésekben kérem államtitkár úr válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Felszólalások:  <<  46  >>    Ülésnap adatai