Készült: 2021.06.14.13:44:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

215. ülésnap (2001.06.12.), 79. felszólalás
Felszólaló Márton Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:09


Felszólalások:  Előző  79  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁRTON ATTILA (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A hírek alapján úgy tűnik, fantommá vált egy újabb MSZP-s cég, egy bizonyos Centrál Hotel Kft.; az a kft., amelyet még 1991-ben, az akkori pénztárnokának aláírásával alapított a Magyar Szocialista Párt, és amelynek feladata a budapesti Andrássy úti, régebben Külügyi Szálló, később Centrál Hotel néven futó épület üzemeltetése volt.

Egy 1993-ban lebonyolított párt közeli adásvétel után a kft. 1999-ben ukrán-magyar vegyes tulajdonba került, melynek eredményeként két másik MSZP kötődésű cég, a Kime-Net Kft. és a Cooporg Kft. esetéhez hasonlóan a Centrál Hotel Kft. is fantomizálódott. A cégpapírokon feltüntetett új székhelyén bizonyosan soha nem működött, érdemi tevékenységet az adásvétel óta nem folytat. A cég eltűnésével szinte egyidőben kellett behajthatatlan veszteségként elkönyvelni azt a kamatokkal együtt már közel egymilliárd forintra rúgó összeget, melyet az egyébként pénzintézeti tevékenységgel nem foglalkozó Magyar Villamos Művek Részvénytársaság az 1994-es választásokat követően alig néhány nappal adott kölcsön a szálló akkori tulajdonosának, a Centrál Hotel Kft. megbízójának a kétes ügyeiről és MSZP-s kötődéseiről elhíresült Zefirus Kft.-nek.

Mivel a párt közeli zsebekben és bankszámlákon eltűnt több száz millió forintot az áramfogyasztók a számláikban fizették ki, gondolom, jogosan vetődnek fel a kérdések. Mégpedig: voltak-e az ügynek következményei az MVM Rt.-n belül? Az ügyben volt-e valamilyen hatósági vizsgálat, különös tekintettel a Zefirus Kft. tevékenységére, amely nem egészen tisztázott címen és körülmények között vett föl az ingatlanra 250 millió forintot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és lehet-e valamit tudni az áramfogyasztók végül is mindannyiunk pénzének sorsáról?

Várom válaszát. Köszönöm. (Taps a kormánypárti képviselők padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  79  Következő    Ülésnap adatai