Készült: 2021.06.18.19:17:40 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

202. ülésnap (2001.04.19.), 138. felszólalás
Felszólaló Márton Attila (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:02


Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

MÁRTON ATTILA (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Én az ajánlás 22. pontjáról szeretnék most néhány szót szólni, amely a bizottságokban - mind a gazdasági, mind az informatikai bizottságban - vitát váltott ki. Szabó István képviselőtársammal együtt nyújtottuk be, és a kormány nem támogatta. Ugyanakkor viszont mindkét bizottságban megkapta a támogatást.

Ez a módosító javaslat ugyanis arról szól, hogy a fokozott biztonságú szolgáltatást nyújtó aláírás-hitelesítő szervezeteknek a bejelentési kötelezettsége a tevékenység megkezdése előtt 30 napra datálódjon. A kormány ezt a módosító indítványunkat azért nem támogatja, mivel a minősített biztonságú szolgáltatást nyújtó szervezetek esetében az EU-direktíváknak megfelelően egy előzetes vizsgálat, egy előzetes ellenőrzés szükséges.

Az EU-direktívák ugyan a fokozott biztonságú szolgáltatásokra vonatkozóan nem írnak elő semmiféle kötelezettséget, csak bejelentési kötelezettséget, és azonnal lehet is indítani a szolgáltatásukat, mi azonban úgy látjuk, hogy a mai magyar viszonyok között valami olyan megoldást, olyan lehetőséget, olyan utat kellene találni a fokozott biztonságú szolgáltatást nyújtó szervezetek részére, amely biztonságot nyújt az állampolgároknak is.

 

 

(17.50)

 

Konkrétan arra gondoltunk, hogy ne lehessen visszaélni az állampolgárok adataival, ne lehessen megtenni azt, hogy a szolgáltatás bejelentésével egy időben elkezdhessék a tevékenységüket, hiszen abban az esetben - mivel itt már fokozott biztonságról van szó - már olyan adatok kerülhetnek birtokukba, amellyel a tevékenységet... - amennyiben csak egy egyszerű bejelentés van; reméljük, hogy adott esetben nem így lesz, de fennállhat a lehetősége annak, hogy az állampolgári adatokkal visszaélést követnek el.

Ezért próbáltunk olyan megoldást találni, ami megfelel az EU-direktíváknak is, tehát nem előzetes ellenőrzést, előzetes vizsgálatot ír elő, mindössze egy 30 nappal korábbi, tehát a tevékenység megkezdését 30 nappal megelőző bejelentési kötelezettséget ír elő, amely a Hírközlési Főfelügyelet részére lehetővé tenne egyfajta kontrollt.

Úgy gondoljuk, hogy ez a főfelügyelet részére sem jelent különösebb szervezeti vagy anyagi megterhelést, hiszen a bejelentéshez mindössze a szolgáltatási szabályzatot és az általános szerződési feltételeket kell csatolni, tehát ezen dokumentumok tartalmát, az abban foglaltak helyességét, jogszerűségét, szabályszerűségét lehetne adott esetben a 30 nap alatt a Hírközlési Főfelügyeletnek - amennyiben erre szándék mutatkozik - ellenőrizni; nem is ellenőrizni, talán jobb szó az átvizsgálás. Ezután vegye nyilvántartásba a fokozott biztonságú hitelesítést, szolgáltatást nyújtó szervezeteket.

Úgy gondoljuk, hogy ez a megoldás adott esetben talán visszatartó erővel is bírna mindazon cégek, szervezetek részére, akik esetleg nem megfelelő módon kívánják az állampolgári adatokat felhasználni, úgyhogy ehhez a módosító javaslathoz kérek támogatást, mert úgy gondoljuk, hogy a mai magyar jogviszonyok között ez mindenképpen megállja a helyét.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  138  Következő    Ülésnap adatai