Készült: 2021.05.09.05:36:46 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

321. ülésnap (2013.11.05.), 68. felszólalás
Felszólaló Dr. Szalay Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:57


Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZALAY PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Én a családi napközik támogatásáról szeretnék néhány szót mondani, tudniillik én úgy érzem, hogy ennek a kérdésnek az a lényege, hogy az általános támogatást semmiképpen nem látnám indokoltnak.

Speciális esetekben lehetne támogatási formát találni valóban egy kistérségben, egy szegény faluban lehetne erre valamilyen formát lelni, de az általános támogatást azért nem tartom indokoltnak, hiszen ha valaki egy családi napközit akar működtetni, és e célból berendezi akár a lakását, vagy vesz egy ingatlant, vagy bérel egy ingatlant és azt berendezi családi napközinek, ezt úgy hívják, hogy magánvállalkozás. Ennek van egy bevétele, a szülők, akik odaviszik a gyerekeiket, fizetnek, netán nem is keveset fizetnek; ez a világon egy általános gyakorlat, sok helyen van ilyen. De ha valaki egy magánvállalkozást ilyen alapon működtet, az nagyon helytelen dolog, ha utána rögtön a markát nyújtja, és azt mondja, hogy kérem, ehhez állami normatívát szeretnék igénybe venni. Engem ez bizonyos fokig azokra az esetekre emlékeztet, amikor az egészségügyben elkezdtek magánvállalkozások működni, és el lehet menni valóban, mondjuk, lúdtalpbetétet felíratni 30-40 ezer forintos vizitdíjért, de ezeknek a vállalkozásoknak az volt a jellemzője, hogy a működésük megkezdése után azonnal jelentkeztek, hogy ők így nem tudnak működni, és az állam fizessen, kapjanak egészségügyi biztosítási finanszírozást.

Itt látom a dolognak a lényegét. Tehát nem egy korrekt dolog az, hogy valaki elkezd működtetni egy vállalkozást, és utána arra számít, hogy majd az állam fogja azt fenntartani. Tartsa fenn, kérem szépen, a gyerekek szüleinek a befizetéseiből, vagy pedig tartsa fenn a betegekéből, akik hajlandók elmenni egy ilyen működtetésű intézménybe.

Köszönöm a szíves figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  68  Következő    Ülésnap adatai