Készült: 2021.05.13.05:03:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

316. ülésnap (2013.10.25.), 216-218. felszólalás
Felszólaló Dr. Szalay Péter (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  216 - 218  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. SZALAY PÉTER (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Reagálni szeretnék, egy picit talán elkésve Hegedűsné képviselőtársam szavaira, és igyekszem nem visszaélni azzal, hogy már nincs ideje és nem tud válaszolni.

ELNÖK: Bocsánat, képviselő úr, jelen van, csak ellátja az Országgyűlés jegyzője feladatot.

DR. SZALAY PÉTER (Fidesz): Igen, tudom, csak az ideje már sajnos lejárt, és erre céloztam.

Tehát tény az, hogy országosan van egy ellátási egyenlőtlenség az egészségügyben. Nem lehet vitatni azt a tényt, hogy egy tanyán lakó ember vagy mondjuk, egy egyetemi városban lakó ember, amennyiben kap egy infarktust, akkor egészen más esélyekkel indul ebben a küzdelemben, ami az infarktus gyógyítását jelenti. Tehát ez tény. Ennek a rendszernek az egyetlen eleme, ami kompenzálná ezt az egyenlőtlenséget, az a mentőszolgálat, miután a mentőszolgálat tudja az akut ellátást úgy elvégezni, mondjuk, az egyetemi intézmény, a klinika helyett, hogy a beteg addig olyan állapotban tartható a mentőkocsiban, hogy az életben maradási sanszai sokkal jobbak.

Úgy érzem, hogy a mentőszolgálat igazából ebből a szempontból fejlődni fog. Eddig is láthatjuk, az elmúlt évben is láthattuk azt, hogy a légimentés milyen komoly akciókat hajtott végre, mennyivel jobb állapotban van, mint mondjuk, 5-6 évvel ezelőtt, és ebben a mostani költségvetésben megállapíthatjuk, hogy jelentős többletek lesznek az Országos Mentőszolgálat költségvetésében. Tehát szerintem ez a megállapítás és ez a tény jelenti azt a lehetőséget, hogy a mentőszolgálat fejlesztésével megpróbálható kompenzálni a különbséget a tanyán lakó embernek a hirtelen, akut ellátási szükségessége és egy egyetemi városban vagy Budapesten lakó embernek az ellátási szükségessége között.

A családorvosi ügyeleti rendszer némiképpen enyhíti azokban a régiókban a problémát, azokon a helyeken, ahol a mentőszolgálat nem működik teljesen úgy, ahogy jó lenne, de nyilván ennek a bővítése egy országos érdek és a betegtársadalom érdeke is.

Köszönöm szépen szíves figyelmüket.
Felszólalások:  Előző  216 - 218  Következő    Ülésnap adatai