Készült: 2020.02.23.15:57:19 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

118. ülésnap (2011.10.11.), 78. felszólalás
Felszólaló Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:44


Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Utoljára és nagyon röviden reagálok, de Szilágyi képviselő úr külön is megszólított. Szóba se hoztam volna az önök alkotmányozás alatti távolmaradásának a kérdését, ha az ön frakcióvezetője nem az akkori alkalomra megírt, akkor még adekvát és időszerű beszédét olvassa ma itt föl, de miután ez történt, ezért kénytelen voltam erre hivatkozni.

A másik kérdés, hogy mi elfogadtunk-e egyébként más pártoktól módosító indítványt. Igen, fogadtunk el módosító indítványt. Lehet, hogy formálisan és szó szerint nem stimmelt például az, amit korábban Gaudi képviselő úr nyújtott be, de például az állam kártalanítási kötelezettségénél az őáltala megfogalmazottal és benyújtottal szinte szó szerint azonos, egy kis pontosítással azonos módosító javaslatot fogadtunk el. Ezzel egyben az ellenzéki pártok korábbi egy kalap alá vétele miatt is elnézést kérek, és jelzem, hogy a Jobbik nemcsak részt vett ebben, hanem volt is olyan javaslata ráadásul - aki 2006 ősze kapcsán emlékszik a kártalanítási ügyekkel kapcsolatos állami magatartásra -, akkor is egy fontos módosítást fogadtunk el. És volt egyébként más is, most nem tudom felsorolni, de legalább három-négy olyan javaslat volt, ami az új alaptörvény része lett, és ellenzéki javaslat volt; úgy is, hogy egyébként a két ellenzéki párt hiányzott.

Még egyetlenegy dologra szeretnék kitérni. Elhangzott az is Schiffer frakcióvezető úr részéről, hogy költségvetési kérdésekben megszűnt az alkotmányos kontroll. A valóság az, hogy ez az Alkotmánybíróság tekintetében az előbb említett megszorításokkal igaz csak, de valójában éppen az új alaptörvény hozta be a valós költségvetési alkotmányos kontrollt, azt, ami egyébként nagyon hiányzott, és azt, ami miatt az országot úgy el lehetett adósítani, hogy ma azokkal a nehézségekkel szembesül a mi kormányunk, amelyekkel nap mint nap találkozunk.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  78  Következő    Ülésnap adatai