Készült: 2020.02.19.21:42:09 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

118. ülésnap (2011.10.11.), 60. felszólalás
Felszólaló Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:10


Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök úr! Tisztelt Országgyűlés! Schiffer frakcióvezető úrról tudtuk, és most újra ennek ékes bizonyítékát adta, hogy árnyalt fogalmazásra képes, viszont úgy tűnik, hogy árnyalt véleményalkotásra már kevésbé, ugyanis azon túl tudjuk magunkat tenni, hogy az ellenzéki pártok nem ocsúdnak föl abból a lelkiismeret-furdalásból, ami azért gyötöri őket, mert hat hónappal ezelőtt az alaptörvény vitájában nem vettek részt, ezért az akkor megírt és otthon csak saját maguknak felolvasott szövegeiket most fél év elteltével itt, az Országgyűlésben olvassák föl, ami csak azért baj, mert nem tartozik a tárgyhoz. Mindazok a kritikák, amiket ezzel kapcsolatosan fogalmazott meg akár frakcióvezető úr, akár korábban az MSZP vezérszónoka, azért nem idetartozóak, hiszen bármelynek az ebbe a törvénybe történő beiktatása esetén a javaslat alkotmányellenessé válna. Tehát sajnos ezeknek a javaslatoknak sem a tárgyhoz nincs közük, sem pedig ahhoz az alaptörvényhez, aminek az elfogadása során önök nem fejtették ki a véleményüket.

Mégis a legnagyobb bajt abban látom, hogy míg frakcióvezető úr éppen azt kéri számon, hogy ne egyes elemeket nézzünk, hanem egészében nézzük a magyar alkotmányosság helyzetét, illetve a magyar Alkotmánybíróság helyzetét, ezt nem képes megtenni, hiszen egyébként az új alaptörvény egy, a korábbinál erősebb és szélesebb jogkörrel rendelkező Alkotmánybíróságot hozott létre.

Az előzetes normakontroll kibővült, még akkor is, hogyha ez valójában politikai eszköz. Tehát nem állítom, hogy az ellenzék előzetes normakontrollt tud önmagában kezdeményezni, illetve sikeresen tud kezdeményezni, de mint politikai lehetőség adott a kezdeményezés.

Az utólagos normakontroll lehetősége: itt nem akartam szóbeli vitába bocsátkozni anélkül, hogy a jegyzőkönyv is rögzíthetné ezt. Tehát valójában a 25 százalékos, Alkotmánybírósághoz fordulás lehetősége az utólagos normakontrollnál nem a következő két évre szóló szabály, hanem azt hiszem, hogy még a következő évtizedekre. Tehát ha az emberekben bízunk, ahogy frakcióvezető úr fogalmazott, akkor talán bízzon abban, hogy a választópolgároktól 25 százaléknyi mandátumot legalább a következő ciklusban fognak kapni.

Köszönöm. Később folytatom.
Felszólalások:  Előző  60  Következő    Ülésnap adatai