Készült: 2020.02.25.01:00:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

115. ülésnap (2011.10.03.), 18. felszólalás
Felszólaló Dr. Gulyás Gergely (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:58


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

GULYÁS GERGELY (Fidesz): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Öt év telt el 2006 ősze óta, azonban az akkori események következményei sem a politika, sem az igazságszolgáltatás területén nem jutottak nyugvópontra. Számtalan büntetőeljárás van folyamatban a rendőri erőszak, illetve a büntetés-végrehajtási intézményekben történt kínzások miatti felelősségre vonás érdekében.

A politika viszont már talán közelebb került a közös állásponthoz. Mind a 2006 őszi állami jogsértéseket vizsgáló albizottság jelentését, mind a rendőri erőszak áldozatainak kártérítéséről hozott országgyűlési határozatot egyhangúlag fogadta el az albizottság, illetve az Országgyűlés. Mondhatjuk azt, hogy az események megítélése politikailag azért nem teljesen egységes, mert az Országgyűlésben törpe kisebbséget kitevő, szocialista képviselőkből álló, pillanatnyilag még jogi értelemben egységes, de egyébként az elkerülhetetlennek látszó szakadást kölcsönösen remélő MSZP frakciócsoportjai ma már ugyan jobban megvetik egymást, mint politikai ellenfeleiket, de talán legnagyobb bűnükben, a 2006 őszén elrendelt állami erőszak végrehajtásában még kényszeredetten ölelkeznek össze, és találnak újra egymásra ahelyett, hogy végre valaki közülük bocsánatot kérne.

Az e területen még a szakadás szélén is egységet mutató párt legfőbb mondanivalója csupán annyi, hogy 2006 a Fidesz puccskísérlete volt, amikor a Fidesz a köztársaság ellenfeleivel szövetkezett. Ez az értelmezés nem azért érdemel említést, mert az ezeket megfogalmazó volt miniszterelnököt még politikai tényezőként kellene számításba venni, hanem azért, mert jól szemlélteti az illetőnek és pillanatnyi pártjának a valósághoz való sajátos viszonyát. 2006. szeptember 19-én a legélesebb politikai ellentétek közepette, egy nappal a tévé-székház ostroma és két nappal az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követően a Fidesz-frakció támogatásával fogadta el az Országgyűlés "Az erőszak ellen a békességért" című politikai nyilatkozatot, amelyben a pártok képviselői arra szólítják fel Magyarország polgárait, hogy politikai vitáikat az erőszak eszközét egyértelműen elutasítva, a más nézetek képviselőivel szembeni toleranciával az ország nyugalmának és rendjének megőrzése mellett folytassák le.

Mégis puccskísérletről beszélnek azok, akik már 2006. október 23-ának másnapján lelkesen tapsoltak a rendőrségnek a 2006. október 23-ai fellépés során tanúsított lenyűgöző szakszerűségért, ahogy azt Gyurcsány Ferenc megfogalmazta. E lenyűgöző szakszerűség következtében 206 esetben indult büntetőeljárás a rendőrök által elkövetett bűncselekmények miatt, és több százan szenvedtek súlyos, illetve maradandó testi és lelki sérüléseket, elsősorban azok közül, akik másfél évtizeddel a rendszerváltozás után egy, a rendőrség által tudomásul vett nagygyűlésen alkotmányos alapjogukat gyakorolva tiltakoztak a szocialisták hazugsággal megszerzett hatalma ellen. Ma azok féltik a magyar demokráciát a leghangosabban világszerte, akik kormányzásuk idején a fizikai erőszakot is megengedhetőnek tartották politikai ellenfeleikkel, illetve azok támogatóival szemben. Ez ugyan rendkívül megnyugtató a demokrácia és a jogállam jelenlegi működése szempontjából, de nem eredményez büntetlenséget azok esetében, akik a 2006 őszi rendőri erőszakra parancsot adtak, azt eltűrték, vagy a felelősségre vonást igyekeztek eltusolni. Mind a Balsai-jelentés, mind a korábbi albizottsági jelentés, mind az e tárgyban született feljelentések azt a célt szolgálják, hogy a rendszerváltozás óta történt egyedülálló állami erőszak- és jogsértéssorozat ne maradhasson következmények nélkül.

A jelenlegi kormánypártok a jogállami intézményrendszert tiszteletben tartják, és ennek keretében tiszteletben tartjuk azt is, hogy Magyarországon az ügyészség alkotmányos státusa Európában egyedülállóan független. Mi nem tudunk mit kezdeni azzal a technikai koalícióval, amely az MSZP részéről az ügyészség befolyásolása, a Jobbik részéről pedig e vélt befolyás érvényesítésének hiánya miatt vádol bennünket. Úgy gondoljuk, a jogállamba vetett hit helyreállítása érdekében a politika tegyen meg mindent azért, hogy valamennyi büntetőjogilag értékelhető jelentést és dokumentumot a vádhatóság rendelkezésére bocsásson. A miniszterelnöki megbízott jelentése erre kiválóan alkalmas. Nyomozati eszközei azonban kizárólag az ügyészségnek vannak, ítélkezni pedig a bíróság jogosult.

Úgy gondoljuk, helyes, hogy Gergényi Péter ma már nem budapesti rendőrfőkapitány, nem Budapest díszpolgára, de gyanúsítottja a 2006 őszi rendőri erőszak miatti büntetőeljárásnak. Úgy gondoljuk, hogy politikai utasítás nélkül ilyen rendőri fellépésre nem kerülhetett volna sor. Ma már látjuk az igazság részleteit, és mindent megteszünk azért, hogy egykor a teljes igazság kiderüljön, mert a bűnök nem maradhatnak büntetlenül.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai