Készült: 2020.09.21.06:16:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

241. ülésnap (2001.11.26.), 72. felszólalás
Felszólaló Bernáth Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:20


Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Asszony! Elnök Asszony! A benyújtott törvényjavaslattal a foglalkoztatási bizottság minden tagja, pártállásra való tekintet nélkül egyetértett, és azt támogatta.

Az alkotmánytól a munka törvénykönyvén át a munkavédelemről szóló törvényig bezárólag valamennyi hatályos jogszabályunk tiltja a hátrányos megkülönböztetést. Ennek ellenére nap mint nap találkozunk a diszkrimináció valamilyen formájával, vagy a nyílt, közvetlen, vagy pedig a közvetett diszkriminációval.

A közvetlen, nyílt diszkriminációról, hátrányos megkülönböztetésről az a munkáltatói intézkedés tesz tanúbizonyságot, amely például kizárólag a nemük alapján alkalmaz eltérő bánásmódot nők és férfiak között. Ennek egyik klasszikus esete az, amikor a munkáltató a férfi dolgozóinak többet fizet ugyanazért a munkáért, mint a pontosan ugyanazt a munkakört ellátó, ugyanazt a munkát elvégző női dolgozónak. Hogy ez mennyire így van, ahhoz elegendő megnézni a KSH évről évre megjelenő különböző statisztikai adatait, illetve a különböző kutatóintézetek felméréseit.

Jelentős különbség mutatkozik a férfiak javára nemcsak a versenyszférában, hanem a közalkalmazotti és a köztisztviselői szférában egyaránt. Ez már csak azért is elgondolkodtató, tisztelt képviselőtársaim, mert a közalkalmazotti körre vonatkozóan olyan illetmény-előmeneteli rendszer működik, amely nem tesz különbséget férfi és női bértételek között. A közalkalmazottak számára az előmeneteli lehetőséget az általuk betöltött munkakörök ellátásához szükséges iskolai végzettség, képesítés, valamint a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő hossza határozza meg. Ugyanez vonatkozik a köztisztviselői besorolásra is.

Ennek ellenére mit bizonyítanak a statisztikai adatok? Sajnálatos módon azt, hogy férfi pedagógus, szociális munkatárs - ha férfi - vagy férfi köztisztviselő illetménye jóval magasabb, mint a nőké. De ne gondoljuk azt, hogy a versenyszférában, ahol a bér szabad alku tárgya, a helyzet ennél jobb vagy rózsásabb. Sajnálatos módon ott is érvényesül a nők hátrányos megkülönböztetése. Vannak olyan ágazatok, ahol akár 25 százalékkal is magasabb a férfiak keresete, mint a nőké.

Készült egy nagyon érdekes felmérés, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal rendelt meg, ez a karrierlehetőségeket firtatta. "Magyarországon a karrierlehetőségeket erősen befolyásolja, hogy férfiről vagy nőről van szó." Ez volt az állítás, amellyel a nők döntő többsége egyetértett, függetlenül attól, hogy milyen iskolai végzettséggel rendelkezik. Az állítással egyetértő nők aránya legmagasabb a felsőfokú iskolai végzettségűek körében volt, itt 50 százalékot ért el, míg a férfiaknak ebben a kategóriában mindössze 25 százaléka értett egyet a megállapítással.

Véleményem szerint ez az adat is azt bizonyítja, hogy milyen kevés a vezető beosztásban dolgozó nők száma, amit viszont a hasonló képesítéssel rendelkező, ámde magasabb vezetői beosztásban dolgozó férfiak egyáltalán nem nehezményeznek.

 

 

(17.30)

 

Engedjék meg, hogy a nőképviseleti titkárságon működő zöld számon elhangzott néhány esettel ismertessem meg önöket. Egy hölgy az Álláskeresőben megjelent hirdetés alapján ment el munkára jelentkezni. Megkérdezték tőle a képzettségét, a végzettségét. Ez eddig helyes. De megkérdezték tőle azt is, van-e kapcsolata, terhes-e vagy a közeljövőben szeretne-e gyermeket. Egyszerűen felháborító, hogy ilyen kérdéseket egyáltalán fel lehet tenni; arról nem is beszélek, hogy egyébként a hölgyet nem vették fel, és ami a legmegdöbbentőbb, hogy ez egy szociális foglalkoztató volt, amely az állást meghirdette.

A sort sajnálatos módon folytathatnám még hosszasan, de az időkorlátok miatt sajnos ezt nem tehetem meg. Annyival szeretném összegezni a mondanivalómat, tisztelt képviselőtársaim, hogy nem elég a jogszabályokat a parlamentben meghozni, azoknak érvényt is kell tudni szerezni, hiszen egészen addig csak írott malaszt marad. Nagyon remélem, hogy mindazok, akiket hátrányos megkülönböztetés ért akár a felvétel során, akár a munkaviszony megszületését követően, élni fognak a lehetőséggel, és érvényt szereznek jogaiknak. Ehhez kérem majd képviselőtársaim támogatását is.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  72  Következő    Ülésnap adatai