Készült: 2020.09.24.21:09:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2001.09.25.), 401. felszólalás
Felszólaló Bernáth Ildikó (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:13


Felszólalások:  Előző  401  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BERNÁTH ILDIKÓ (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Göndör Képviselő Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Államtitkár Asszony! Valóban, az általános vita során meglehetős alapossággal és részletességgel megvitattuk, hogyan is vélekedünk a benyújtott törvényjavaslatnak e passzusáról, ami a bérgarancia alaprészbe történő visszafizetési kötelezettségről szól.

Engedje meg, tisztelt képviselő úr, hogy felhívjam a figyelmét arra, a jelenleg hatályos törvényi szabályozás szerint amennyiben a felszámolás során bevétel keletkezik, akkor a visszafizetési kötelezettség azonnal esedékessé válik. A módosítás arról szól, hogy a visszafizetési kötelezettség a folyósítást követő 60. nap után válik esedékessé, természetesen abban az esetben, ha van bevétel.

A jelenlegi visszafizetési sorrend, amelyet szintén a hatályos felszámolásról és csődeljárásról szóló törvény szabályoz, úgy szól, hogy első helyen áll a bér, a második a Bérgarancia Alapba történő visszafizetés, az állagmegóvás költségei, a vagyonértékesítés költségei. A módosítást követően az első helyen áll továbbra is természetesen a bér, ezt követi az állagmegóvás, a vagyonértékesítéssel kapcsolatos költségek, majd ezt követi a Bérgarancia Alapba történő visszafizetés.

Úgy gondolom, tisztelt képviselő úr, hogy amennyiben a felszámolásból bevétel keletkezik, abban az esetben természetesen ezt a sorrendet tartjuk reálisnak és a munkavállalók érdekeit mindenképpen szem előtt tartandónak.

A munkavédelemmel foglalkozó munkavállalói képviselő helyzetével kapcsolatban egy másik kétpercesben kívánok reagálni.

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  401  Következő    Ülésnap adatai