Készült: 2020.07.11.22:44:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

290. ülésnap (2013.06.17.), 62. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:16


Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ismerjük jól a felsőoktatási intézményekbe jelentkezők számának drasztikus csökkenését bemutató adatokat. Két éve még 141 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba, tavaly már csak 110 ezren, az idén pedig 95 147-en. Két év alatt tehát 45 ezer fővel csökkent az egyetemre, főiskolára jelentkezők száma. Az oktatásban látható káosz, bizonytalanság, egyik napról a másikra történő döntéshozatalok miatt szinte mindenki számára nyilvánvaló, hogy ez a drasztikus visszaesés az önök átgondolatlan és kapkodó oktatáspolitikája csődjének a bizonyítéka. Az érettségiző diákok ugyanis azt látják, hogy a felvételi jelentkezési határidő előtt két hónappal is születhetnek olyan kormányzati döntések, amik kettétörhetik a gyermekkorától dédelgetett álmaikat. Azt látják, hogy nem szakmai szempontok, hanem például a miniszterelnök kénye-kedve dönthet arról, hogy milyen szakok indulnak állami támogatásos férőhelyekkel, és hol lesznek szinte csak kizárólag költségtérítéses helyek.

Látván ezeket a folyamatokat, nagyon sokan már nem is jelentkeztek az idén. Sikerült tehát tízezreket elriasztani a minőségi javulást igénylő, de még így is az egyén és a társadalom számára is számos előnnyel járó felsőoktatási tanulmányoktól. De sokakat nem végérvényesen riasztottak el, hanem csak attól, hogy hazánkban folytassák a tanulmányaikat. Ők inkább már rögtön külföldi oktatási intézményekbe adták be a jelentkezésüket. Ráadásul logikus, hogy ezek a fiatalok a legkiemelkedőbb tanulók közül kerülnek ki, ahhoz ugyanis, hogy valaki belevágjon egy más országban folytatott tanulmányba, jó nyelvtudás és jó tanulmányi eredmény szükséges.

Tisztelt Államtitkár Úr! Önök folyamatosan azt hangoztatják, hogy a drasztikus visszaesés oka a demográfiai csökkenés. Ugye, ezt önök sem gondolják komolyan? Ha megnézzük az idén és az elmúlt években érettségizők számát, láthatjuk, hogy az ő születési éveikben csak néhány ezer főnyi különbség volt a születések száma között. Tehát néhány ezer fő az, ami a demográfiával magyarázható, itt pedig 45 ezer főről beszélünk.

A másik bevett kommunikációs paneljük, hogy nem kell aggódni, hisz a 95 ezer fős jelentkezési létszám még mindig több, mint ahányan érettségiznek, és azt a látszatot keltik, hogy nincs itt baj, hisz eleve mind a 85 ezer most érettségiző jelentkezett, illetve még plusz 10 ezer ember is. Csakhogy önök nem fejtik ki az igazság minden részletét, ahogy azt mondani szokás. A 95 ezer fős jelentkezési szám ugyanis nem az alapképzésre jelentkezők száma, hanem ez magában foglalja az idősebbeket is, akik mesterképzésre jelentkeztek. Őket levonva láthatjuk, hogy csak körülbelül 75 ezren jelentkeztek alapképzésre, akik szintén nemcsak a most érettségizők körül kerülnek ki, hanem a régebben érettségizők is idetartoznak. Egyértelmű tehát, hogy önök több tízezer most érettségiző fiatalt riasztottak el.

Tisztelt Államtitkár Úr! Amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy nemcsak az elmúlt három év kudarcos oktatáspolitikája okozott nagy gondot, hanem folyamatos zárolások miatt jelenleg is komoly forrásmegvonások vannak, a megítélt pénzek kései kifizetése miatt a hallgatók nem kapják meg az ösztöndíjukat, vagy épp komoly létszámleépítést kell végrehajtani az intézményekben.

Mindezek alapján kérdezem, hogy mikor fejezik be az ámokfutásukat és teremtenek kiszámítható, a fiatalokat nem elűző és az oktatás megfelelő színvonalát garantálni tudó felsőoktatást. Várom érdemi válaszát. (Taps a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  62  Következő    Ülésnap adatai