Készült: 2020.08.14.19:24:59 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

38. ülésnap (2006.11.27.), 202. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Alkotmányügyi bizottság
Felszólalás oka Ismerteti a bizottság véleményét
Videó/Felszólalás ideje 3:16


Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY, az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottság megtárgyalta a büntetőügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről szóló törvényjavaslatot, amelyet a kormány T/1369. számon nyújtott be. E törvényjavaslat, ahogy államtitkár úr is beszélt erről, a büntetőügyekben alkalmazható közvetítői tevékenységről címet viseli, voltaképpen már csak egy második lépését jelenti annak a folyamatnak, amelynek első lépését ez év tavaszán az Országgyűlés megtette. Hangsúlyozom, hogy ennek az új rendszernek a büntetőeljárási szabályait a parlament már ez év februárjában elfogadta.

Az ellenzéki oldalon felmerült az, hogy a gyakorlatban hogyan tudnak érvényesülni majd az e törvényjavaslatban foglalt szabályok, azaz a pártfogó felügyelői szolgálat vajon szakmailag felkészült-e, rendelkezésre áll-e a szükséges költségvetési forrás, rendelkezésre állnak-e a helyiségek, illetve kérdésként merült fel, hogy várhatóan hány ilyen eljárás folyna, erre fel van-e készülve az igazságügyi hivatal. Kormánypárti felszólalásban elhangzott az, hogy ez a törvényjavaslat összhangban van a büntetőeljárási garanciákkal, konszenzusra törekszik a konfrontáció helyett, egyértelműen és feltétlenül a sértetti érdekeket szolgálja, amely büntetőjog-politikai szempontból bizonyosan nyomósabb érv, mint a büntetések represszív jellege, illetve, hogy a pártfogó felügyelők létszámát, akik az igazságügyi hivatalban dolgoznak, leépíteni a mostani költségvetés alapján nem szükséges, tehát a feladat ellátható.

A kormány képviselője kiemelte, hogy létező intézményrendszerre telepítik a most felállításra kerülő rendszert. Az infrastrukturális feltételek teljes mértékben adottak, a költségvetési fedezet szintén adott a törvényben foglalt rendelkezések végrehajtására. Kiemelte azt, hogy egy speciális közvetítői képzés beindulására sor kerülhet, illetve azt, hogy itt elsősorban nem a jogi szaktudás, hanem más jellegű tudás, amivel egyébként rendelkeznek a pártfogó felügyelők, fontos, jelentős. Ez azonban rendelkezésre áll. Kiemelte tehát, hogy a személyi, illetve dologi feltételek biztosítottak ahhoz, hogy már az induláskor alkalmazható legyen ez a jogintézmény. Arra, hogy körülbelül hány ilyen ügyre lehet számítani: egy éven belül körülbelül 5-6 ezerre prognosztizálja a kormány az ügyterhet.

Mindezekkel kapcsolatban tehát a bizottság azt az álláspontot képviseli, méghozzá egyhangúlag, hogy a törvényjavaslat általános vitára alkalmas.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  202  Következő    Ülésnap adatai