Készült: 2020.08.08.05:50:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

37. ülésnap (2006.11.24.), 276. felszólalás
Felszólaló Dr. Bárándy Gergely (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:18


Felszólalások:  Előző  276  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Alapvetően, sőt kizárólag az igazságügyi költségvetéssel kívánok foglalkozni.

A részletes vitában csak egy mondattal kívánok visszautalni az általános vitában elhangzottakra. Az a meglátásom, hogy a költségvetési fejezetek közül talán éppen az igazságüggyel kapcsolatos fejezetek jártak a legjobban. Itt tényleg egy fél mondatban emelem ki, hogy a bíróságok közel egymilliárd forinttal kapnak többet, mint a múlt év során. Egyébként ezt az OIT maga terjesztette elő, és ezt köszönöm. Módosító indítvány nem érkezett a VI. fejezet vonatkozásában.

Az ellenzéki javaslatok kapcsán csupán két dolgot jegyeznék meg. Az egyik, hogy az oktatási normatíva javára a társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadásokból kíván az ellenzék átcsoportosítani a 191 millió forintból 133 millió forintot. Én értem a motivációt az oktatási norma vonatkozásában, azonban kevésbé abban a vonatkozásban, hogy a társadalmi bűnmegelőzéssel összefüggő kiadásokból kívánják ezt biztosítani. Nem szeretném azt hinni, hogy a bűnmegelőzés, illetve a közbiztonság nem fontos az ellenzék számára.

A másik ilyen szintén a közbiztonsággal, a bűnmegelőzéssel összefüggésben: az Igazságügyi Hivataltól, amelynek az egyik fő feladata az, hogy a későbbiekben bűncselekmények ne valósuljanak meg, ennek a megelőzése, szintén 13 százalékot kíván elvonni nemzeti évfordulók és szintén oktatási normatíva javára.

Azt gondolom, hogy ez a két javaslat semmiképpen sem támogatható.

Egy olyan terület van az igazságügyi költségvetésen belül meglátásom szerint, amely méltánytalanul kevés támogatást kapott, ez pedig az IRM fejezetén belül éppen a jogi segítségnyújtás, amely éppen az Igazságügyi Hivatalhoz tartozik, amelytől az ellenzék 680 millió forint elvételét indítványozta.

A jogi segítői díjak 2005 óta változatlanok, ez óránként 2500 forintot jelent. Ezek a köznyelv szerint a nép ügyvédjei. Tehát a jogi segítők, a nép ügyvédjei az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériummal szerződő jogászok, illetve ügyvédek. Ez az összeg, ez a 2500 forint a piaci viszonyokat és az ügyvédek kiadásait áttekintve feltűnően alacsony, szemben például azzal, hogy a bíróságokon büntetőügyekben kirendelt ügyvédek óradíja 3000 forint.

A megbízási szerződést egyébként három évre kötik ezek a jogi segítségnyújtók. Ennek az a veszélye, hogy 2007. december 31-éig a 464 szerződött jogi segítségnyújtó közül 316-nak lejár a szerződése. Ez azt a veszélyt rejti magában, hogy a rendszer súlyosan sérül, esetleg el is lehetetlenül. Figyelembe véve azt, hogy ennek az igénye pénzben kifejezve éppen 15 millió forint, azt gondolom, hogy ez megengedhetetlen, ezért Avarkeszi képviselőtársammal együtt módosító javaslatot nyújtottunk be, amit az alkotmányügyi bizottságban mind a kormánypárti képviselők, mind pedig az ellenzéki képviselők egyaránt támogattak.

A második módosítás szintén a rászorulók részére nyújtandó jogi segítségnyújtással kapcsolatos. A kormányprogramnak részét képezte, hogy a hivatalba lépő kormány a jogi segítségnyújtás, a nép ügyvédje szolgáltatáskörét kibővíti, és kiterjeszti a peres eljárásokra is. A jelenlegi tervezet a bírósági peres eljárásokban biztosított támogatásokra vonatkozó jogszabályok hatálybalépésének időpontját, hangsúlyozom, immáron másodszor kívánja módosítani, tehát 2008. január 1. helyett 2009. január 1-jére. Az új tervezetek szerint a javaslat az eredeti tervezethez képest jóval csekélyebb költségvetési ráfordítást igényel, ez mintegy 141 millió forint. Ez a kormányprogramnak meglátásom szerint az egyik legolcsóbban megvalósítható, társadalmi hatását tekintve azonban kiemelkedő eleme.

A jogi segítségnyújtás egyébként nagyban hozzájárul az igazságszolgáltatási intézmények, a bíróságok tehermentesítéséhez, ami a rendszer jobb működése, a felesleges jogviták elkerülése mellett jelentős megtakarítást is eredményezhet. Éppen ezért kérem a kormány tisztelt képviselőit, hogy fontolják meg, és ezt a módosító javaslatot fogadják el.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  276  Következő    Ülésnap adatai