Készült: 2019.11.13.08:41:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

224. ülésnap (2001.09.24.), 85. felszólalás
Felszólaló Dr. Kelemen András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:24


Felszólalások:  Előző  85  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KELEMEN ANDRÁS (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Mint ahogy Balsai frakcióvezető úr mondta, az MDF támogatja azt a határozati javaslatot, amely az Amerikai Egyesült Államokat ért terrortámadást követő lépésekről szól, méghozzá módosítás nélkül. És itt hadd vegyem fel az elejtett fonalat. A szöveg ugyanis véleményem szerint megfelelően kiegyensúlyozott.

Olyan partnerként jelenünk meg ebben a szövegben, amely az együttműködést tudatosan vállalt szövetségnek tekinti. Ebből az anyagból, ebből a szövegből nem önalávetés, éretlen feltűnéskeresés sugárzik, mint például abból az ismert szocialista hajbókoló javaslatból, hogy mondjon le Budapest az olimpia megrendezéséről, még mielőtt jelentkeztünk volna, hanem egy érett, megfontolt elkötelezettség akár a harcra is a terror világa ellen. Annyi az érzelmi hangsúly ebben a szövegben, amennyit az elvetemült rombolás rendkívülisége joggal kivált belőlünk, éppúgy, mint ahogy ezt kiváltotta az Észak-atlanti Tanács tagjaiból már másnap, mindenféle amerikai felkérés nélkül azonnal, amelynek a lényege az, hogy bár ez a helyzet nem olyan, mint ami a NATO létrehozását indokolta annak idején, de a terrorizmus súlyos fenyegetés a béke és a biztonság ellen, és ezért ugyanúgy ítélendő meg.

(19.10)

 

Hiszen az Egyesült Államok már korábban is érezte ezt a fenyegetést, amelyre oly módon akart reagálni az amerikai rakétavédelmi tervekkel, ami, így visszatekintve, nem bizonyul teljesen adekvátnak erre a kihívásra. Kicsit egyetérthetünk azzal a francia értékeléssel, amelyik azt mondja, hogy a még éppen épülni kezdő Maginot-vonalat megkerülték. Az ilyen gaztett felidéz bennünk olyan archetípust, olyan ősképeket a jóról és rosszról, amelyek képesek az embernek emocionális és nem végiggondolt reakcióját kiváltani.

Ma is hallottuk azonban, hogy minden felelős politikai gondolkozó - köztük miniszterelnökünk is - óv attól, hogy a mozlim világgal kerüljünk szembe, a mi globális világunkat, a Földet ne tépjük ketté. Ugyanez volt a hét végi állásfoglalása az Európai Unió rendkívüli csúcstalálkozójának, amelyik kifejezetten leszögezte, hogy nem civilizációk konfliktusáról van szó. Az iszlám jóakaratú erőinek bekapcsolását jelentheti Powell amerikai külügyminiszternek az az ígérete, hogy a tettesekre vonatkozó bizonyítékok bemutatására sor kerül. A cél ugyanis a terrorista szervezetek felszámolása, lehetőleg polgári veszteség nélkül.

A megtorlás tehát arányos, megfontolt és mértéktartó legyen. Ilyen szempontból üdvözöljük az EU-nak azokat a fontos intézkedéseit, amelyek biztonsági rendszabályok megerősítését szolgálják, mint amilyen például az Europol antiterrorista szakcsoportjának a létrehozása, a légibiztonsági szabályozás, a határbiztonság fokozása, a pénzmozgások átláthatóságának fokozása, a hadianyag-kereskedelem ellenőrzése és a fokozni kívánt okmánybiztonság.

De hozzátenném mindehhez azt is, hogy itt ma Magyarországon ugyanolyan fontos és az élvonalba állítandó feladatunk a szervezett bűnözés, a maffia jellegű bűnözés fokozottabb üldözése, mert ez táptalaja a terrorizmusnak, és sajnos a szervezett bűnözési forma nálunk - majdnem azt kell mondanom - országszerte elterjedten felismerhető nyomaiban.

A kihívás tehát nagy. És meg kell találnunk a demokrácia szellemében a biztonság és a szabadság e kihívásnak megfelelő új egyensúlyát. Kérem, hogy ebben a szellemben dolgozzunk együtt.

Köszönöm. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 
Felszólalások:  Előző  85  Következő    Ülésnap adatai