Készült: 2021.05.08.21:11:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2016.06.13.), 95. felszólalás
Felszólaló Dr. Kovács Zoltán (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnökség államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:17


Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KOVÁCS ZOLTÁN, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársak! Tisztelt Képviselő Úr! Mindketten tudjuk, hiszen képviselőtársai ez ügyben már kérdezték Lázár János miniszter urat, hogy lejárt egy korábbi ciklus, és 2015. október 7-én - tehát nem az utolsó pillanatban, ahogy ön állítja - kiírásra került egy új felhívás, amelyben mindenki tisztában volt azzal, hogy milyen körülmények között lehet pályázni az új AKG-rendszerre.

Nyilván azt is tudja, hiszen itt a parlamentben többször elhangzott, hogy három-négyszeres túlpályázás történt az ügyben. Nagyon sajnálatos egyébként, hogy mindenki nem nyer, de nem lehet minden pályázatot mindenkinek megnyernie, különösen, hogy kevesebb a pénz, mint ahányan pályáznak. Ráadásul ez nem egy automatizmus, tehát hiába volt valaki 10-12 évig AKG-támogatott, egy új pontozási rendszerben nem biztos, hogy automatikusan támogatáshoz jut. Ahogy ön is említette, a korábbi gyakorlattól eltérően a szántóterületekre pályázó ügyfelek több mint 80 százalékát utasították el. A Miniszterelnökség által meghatározott ponthatárokkal kimondottan a kis- és közepes méretű gazdaságok jártak jól, hiszen az AKG-nyertes kérelmek 99 százaléka 300 hektár alatti. A támogatottak listáját pedig nyilvánosságra hoztuk, abban pontosan meg lehet nézni, hogy kik nyertek.

Tisztelt Képviselő Úr! A most nyertes mintegy 9500 ügyfél számát növelni fogjuk. Elsődlegesen gondolunk itt a szőlő- és gyümölcstermelőkre. 15 milliárddal fog növekedni ez a keret, és 25 milliárddal az állatlétszámhoz igazodó keret. E tekintetben részben már lefolytattuk az egyeztetéseket, amely egyeztetéseken az ön képviselőtársai is részt vettek, és 2017. január 1-jétől kibővítettebb kerettel kapnak majd a gazdák további állami AKG-támogatást. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  95  Következő    Ülésnap adatai