Készült: 2021.05.08.20:33:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2016.06.13.), 91. felszólalás
Felszólaló Tállai András (Fidesz)
Beosztás Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Először is szeretném önt emlékeztetni, hogy az önök kormányzása idején, 2010 előtt működött olyan adórendszer, ami büntette a magasabb jövedelmet. Magasabb jövedelemhez magasabb adókulcsok járnak.

Az önök idején történt az meg, hogy megvonták a közszférában dolgozóktól a 13. havi fizetést. Az önök idejében történt az meg (Gúr Nándor közbeszól.), hogy elvonták, ha tetszik önnek, ha nem, ha ordít, ha nem, a nyugdíjasoktól a 13. havi nyugdíjat. A jelenlegi kormány más jövedelempolitikát folytat: alacsonyabb személyijövedelemadó-kulcs, növekvő reáljövedelem. Olvassa el az elmúlt évek statisztikai adatait! (Gúr Nándor közbeszól.)

Ami pedig a cafetériát illeti, szeretném önnel tudatni, ha nem olvas legalább újságot, hogy az Európai Unió szüntette meg Magyarországon az Erzsébet-utalványt (Dr. Rétvári Bence: Így van!), a kedvenc Erzsébet-utalványt, amit szerettek a munkavállalók, és ezért kellett átalakítani a cafetéria rendszerét. De a magyar kormány és a Magyar Országgyűlés döntött a cafetéria-rendszer olyan átalakításáról, ami kedvező a munkavállalóknak és kedvező a munkáltatóknak is. Igen, kedvező, mert százezer forint készpénzig adómentesen fognak hozzájutni a juttatáshoz, és maga dönti el a munkavállaló, hogy ezt a százezer forintot mire költi: esetlegesen olyan célokra, amelyeket eddig cafetériában kapott meg, vagy éppen más az igénye, és másra fogja költeni.

És az öngondoskodás miatt sem kell sajnálkoznia, hiszen a 20 százalékos személyijövedelemadó-kedvezmény továbbra is megmarad, fennáll. Egyébként az öngondoskodásba befizetett összegek elsősorban a munkavállalóktól származnak, és ilyen úton, tehát a személyijövedelemadó-kedvezmény által (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) ez is meg fog maradni.

Abban pedig, hogy önök nem támogatják sem a sportot, sem a kultúrát, sem az egyházakat, semmi új nincs (Az elnök ismét csenget.), úgy gondolom, a parlamentben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  91  Következő    Ülésnap adatai