Készült: 2021.05.08.14:43:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2016.06.13.), 73. felszólalás
Felszólaló Ikotity István (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  73  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Lehet Más a Politika az elmúlt időszakban számos formában tiltakozott a szakközépiskolai képzés lebutítása ellen. A kormány ki akarja vonni a közismereti tárgyakat a szakközépiskolából, megtévesztő, új nevükön: a szakgimnáziumokból. A jövőben csak az tanulhatna fizikát, kémiát, biológiát, földrajzot, akinek az a kormány szerint szorosan hozzátartozik a leendő szakmájához. Az LMP szerint ezzel a lépéssel ismét az oligarchák megrendelését teljesítik, akiknek eldobható, egyszer használatos bérrabszolgákra van szükségük, nem pedig széles körű ismeretekkel és készségekkel, általános műveltséggel rendelkező munkavállalókra. (Dr. Rétvári Bence: Úristen! Mi az a bérrabszolga?)

A mostani kérdésünk egy másik fontos aspektusra irányul. Egyetértve a Nemzeti Pedagógus Kar elnöksége által megfogalmazott kéréssel, mi is arra kérjük a kormányt, hogy ha egyelőre nem is akar elállni ettől a súlyosan káros lépéstől, legalább halassza el a bevezetését. Akkor, amikor nemrég írásban megkérdeztük Balog Zoltán miniszter urat, Rétvári Bence államtitkár válaszából kiderült, hogy nem értenek egyet a Pedagógus Karral.

Csakhogy ezek a fiatalok idén úgy jelentkeztek a szakközépiskolákba, hogy még sehol sem volt a tantervek megváltoztatása. Ők úgy jelentkeztek a szakközépiskolákba, hogy arra számítottak, hogy az összes közismereti tárgyat tanulni fogják. Lehet, hogy még nem döntötték ugyanis el, hogy merre mennek tovább; meg akarják hagyni maguknak a lehetőséget, legyen szó fizikáról, kémiáról, biológiáról, földrajzról, hogy bármiből továbbtanulhassanak.

Most miért veszik el ezt a lehetőséget tőlük? Miért szűkítik a boldogulási lehetőségüket? Miért nem hagynak nekik felkészülési időt? Miért nem csak jövőre, az új jelentkezőkre vonatkoznak ezek a változtatások, mennyire igazságos és jogszerű menet közben belenyúlni a feltételekbe? Kérem, ezeket a szempontokat is mérlegeljék, és fontolják meg a halasztás lehetőségét. (Taps az LMP padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  73  Következő    Ülésnap adatai