Készült: 2021.05.10.20:20:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2016.06.13.), 207. felszólalás
Felszólaló Dr. Hoppál Péter (Fidesz)
Beosztás Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utánihoz hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 3:41


Felszólalások:  Előző  207  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HOPPÁL PÉTER, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képvi­selő Úr! Valóban kiemelt fontosságú, hogy a magyar borágazat eredetvédelemmel összefüggő kérdéseire minél gyorsabb válaszok szülessenek.

Ez nyilván a hegyközség irányából induló kezdeményezés, és a nagy márkák védelme érdekében születő évtizedes összefogás eredménye. Ezt a kormányzat nagyon jó szívvel támogatja, hiszen a magyar termékpalettán különlegesen fontos helyet foglalnak el. A rendszerváltás óta immáron nem a tömegtermelést kiszolgáló, hanem a családi pincészetek formájában nemzetközi rangú és minőségű borok egész palettája szolgálja ki a magas ízlésű és a minőséget kedvelő fogyasztókat.

Az egri borvidék, elmondhatjuk, hogy az első volt, ami jól reagált az eredetvédelmi kihívásra, a kor­szak kihívására. Szükséges is volt ez, mert ahogy képviselő úr elmondta, valóban az egri bikavér minőségi fejlesztésére nagy hangsúlyt kellett fektetni. Ismeretes az a tény, hogy a rendszerváltás előtti szocialista időszak nem kedvezett a magyar borok megítélésének, az egri bikavérnek, és a tömegtermeléssel a régi csodálatos, fantasztikus magas minőségét sajnos nagyon alulmúlta a szocialista termelő időszak, azonban azok a lépések, azok az önkorlátozások, amiket a hegyközség és az egri termelők bevezettek az elmúlt években, meghozták gyümölcsüket. Nagyon rangos nemzetközi versenyeken sorra ezek a té­telek kiemelt figyelmet érdemeltek ki, és ezzel a magyar borágazat számára is jelentős sikereket hoztak.

Azt mondhatjuk, hogy az egri bortermelők valóban az elsők voltak, akik a bikavérre, az egri bikavérre az általános törvényi szabályozásnál részletesebb szabályozást dolgoztak ki. Ez a fajta önkorlátozó gesztus volt, amire utaltam, ami miatt a minőség rövid idő alatt, nagyon rövid idő alatt magas léptekben növekedett és menetelt előre. Azt hiszem, hogy a közösségi szabályozás ezen volta a megfelelő kereteket megadja ahhoz, hogy a termelői közösségek boraik eredetvédelmi kérdéseiben is önmaguk autonóm módon tudjanak dönteni. Ez szavatolja, a magyar törvényi környezet szavatolja tehát a minőség garanciáját.

Szeretném megemlíteni még, hogy egyedülálló kezdeményezésként valóban a képviselő úr által említett új, oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor, az egri csillag, a fehérborok legmagasabb minőségű válogatása is rövid idő alatt a piac megbecsülését kiérdemelte, úgyhogy azt mondhatjuk, hogy az egri termékpaletta, az egri bikavér mellett az egri csillaggal is ma már a legmagasabb, polcokon szereplő tételeket szolgáltatja.

Azt kívánom az egri bortermelőknek, hogy azt a befektetett munkát, azt a példás szabályozási rendszert, amit a termelésben foganatosítottak, kísérje az elmúlt évekhez hasonló emelkedő, hazai és nemzetközi megbecsültség, és az egriek törekvését, amely pedig a márka hungarikum irányába történő elmozdítása, ezt a kormányzat természetesen minden eszközzel támogatni szándékozik. Köszönöm szépen, képviselő úr.
Felszólalások:  Előző  207  Következő    Ülésnap adatai